Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009
Ώρα αποφάσεων για το συμφέρον της χώρας
Τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ για το πως "μπορούμε να αποκτήσουμε την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε" παρουσίασε ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας απόψε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Απευθυνόμενος προς όλους τους πολίτες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι η ώρα των αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ότι είναι η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες που χρειάζονται αποφάσεις για το συνολικό συμφέρον της πατρίδας.
Είμαι εδώ, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να σας μιλήσω για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε "διαβεβαιώνοντας" το ακροατήριο και τον ελληνικό λαό, "πως υπάρχει ελπίδα ότι στις 4 Οκτωβρίου αρχίζει μια νέα εποχή, η οποία θα στηριχθεί σε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανάτασης".
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ορισμένες βασικές, όπως τις χαρακτήρισε, αλήθειες ενώ παρουσίασε και τους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ εφόσον εκλεγεί, τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αλήθεια ότι η παρακμή που βιώνει σήμερα η χώρα δεν θα περάσει απλά όταν ξεπεραστεί η διεθνής κρίση, καθώς η παρακμή της Ελλάδας δεν αφορά μόνο την οικονομική κρίση αλλά έχει άμεση σύνδεση με την πολιτική κρίση η οποία είναι μια κρίση θεσμών και αξιών.
Η δεύτερη αλήθεια, τόνισε, είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει καθηλωθεί και πως κάθε προσπάθεια ανάταξης της δεν θα πετύχει εάν δεν συνοδεύεται και από άμεσα μέτρα με διαρθρωτικές αλλαγές στο πρότυπο της ανάπτυξης.
Η τρίτη αλήθεια, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι η χώρα έφτασε εδώ που βρίσκεται σήμερα διότι υπάρχει ένα πελατειακό κράτος που πνίγει κάθε πρωτοβουλία, ένα κράτος που είναι παραδομένο στη διαφθορά και σέρνεται από κάθε παράγοντα με ισχύ.
Οι στιγμές, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, απαιτούν σήμερα μια νέα ηγεσία με αίσθημα ευθύνης μπροστά στην κρίση και την παρακμή που μαστίζουν τη χώρα.
Αναφερόμενος στο σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που αφορά στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το σχέδιο προβλέπει τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Ο στόχος όλων αυτών, είπε, είναι να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή και να δώσουμε ζωή στην οικονομία.
Παράλληλα σημείωσε ότι στο κράτος θα εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για τη θωράκιση της αυτονομίας της πολιτικής και τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο δαπανάται κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη.
Απαντώντας σε όσα ανέφερε κατά τη δική του παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η επιλογή δεν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον εύκολο και τον δύσκολο δρόμο αλλά αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο ή θα κάνουμε νέες επιλογές.
Χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Καραμανλή ως καταστροφική για τη χώρα και πρόσθεσε ότι αντί να παγώσουμε την αγορά, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα.
Εξειδικεύοντας το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών για την οικονομία ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό θα έχει ως στόχους την στήριξη του εισοδήματος (το οποίο περιλαμβάνει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, παροχή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, λήψη μέτρων προστασίας των δανειοληπτών και πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο).
Δεύτερος στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό, η ένεση ρευστότητας στην αγορά, η αλλαγή του Τειρεσία και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ο τρίτος στόχος αφορά στην προστασία και την ενίσχυση της απασχόλησης και της στήριξης των ανέργων και ο τέταρτος στο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών με την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.
Τις πρώτες 100 μέρες, είπε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πέντε νομοσχέδια. Το πρώτο θα αφορά στη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και στην αναδιανομή του πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών και συντάξεων, θα χορηγείται το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα ώστε να φορολογούνται όλα τα εισοδήματα με μια προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα.
Παράλληλα, όπως τόνισε, τα μερίσματα που διανέμονται στους μετόχους θα φορολογηθούν όπως και όλα τα άλλα εισοδήματα, ενώ δεν θα αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Ωστόσο θα καταργηθούν, είπε, όλες οι χαριστικές φοροαπαλλαγές ενώ τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή.
Επίσης θα αντικατασταθεί το ΕΤΑΚ και θα φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να εξαιρείται η περιουσία της Εκκλησίας. Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, θα επαναφέρει τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο για να προστατευθεί η μικρή ιδιοκτησία.
Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην προστασία των δανειοληπτών και την καταπολέμηση της ακρίβειας ώστε να μπει τέλος στις αθέμιτες χρεώσεις, στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. Παράλληλα θα ξεκινήσει μάχη ενάντια στα καρτέλ, θα αναβαθμιστεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων.
Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Θα παρασχεθούν εγγυήσεις απευθείας σε επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια, η ρευστότητα θα διοχετευθεί στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, θα αλλάξει ο Τειρεσίας και θα δημιουργηθεί ταμείο αναχρηματοδότησης της οικονομίας.
Το τέταρτο νομοσχέδιο θα αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων με την καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου και απλών διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο στόχος, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να μπορεί να ιδρύεται μια μικρή επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν. Επίσης ανέφερε ότι ήρθε πλέον η ώρα να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, κάτι που όπως είπε θα γίνει ύστερα από κοινωνικό διάλογο.
Το πέμπτο νομοσχέδιο θα αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά στοχεύουν στην αναθέρμανση της αγοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επίσης ανέφερε ότι όλα αυτά αφορούν μια ριζική ανατροπή σε αντιλήψεις και πρακτικές και δηλώνουν τη βούληση του ΠΑΣΟΚ να βάλει τάξη στα οικονομικά της χώρας.
Απαντώντας στο ερώτημα που έχει τεθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα κάνει απογραφή της οικονομίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αντιγράψει μικροκομματικές πρακτικές του παρελθόντος για να διασύρει τη χώρα. Ωστόσο σημείωσε η κυβέρνησή του θα ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για την κατάσταση της οικονομίας και την πρόοδό της. Και εξήγγειλε την πρόθεσή του να καταστεί η Στατιστική Υπηρεσία πραγματικά ανεξάρτητη μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Σχετικά με το έλλειμμα το οποίο όπως ανέφερε ξεπερνάει το 7% του ΑΕΠ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν μπορεί να πέσει στο 3% σε ένα ή δύο χρόνια και για να μειωθεί χρειάζονται μεγάλες τομές στη δημοσιονομική διαχείριση, χωρίς τη λήψη μέτρων εντυπωσιασμού αλλά "να ματώσουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής".
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο θα εγγυάται ότι στο βάθος της τριετίας θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και σταδιακή αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους. Ταυτόχρονα, με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα κατατεθεί στη Βουλή ένα τριετές σχέδιο προϋπολογισμού.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε επίσης μια σειρά μέτρων για το πως μπορούν να ελεγχθούν οι δημόσιες δαπάνες καθώς και μέτρα σωστής λειτουργίας του φορολογικού συστήματος μεταξύ των οποίων η κωδικοποίηση και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η αναδιαμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, η καθιέρωση δειγματοληπτικού ελέγχου και η επαναφορά του πόιντ σύστεμ, η κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και οι αυστηροί έλεγχοι στις οφ σορ εταιρείες ακινήτων.
Αναφέρθηκε επίσης στο αναπτυξιακό σκέλος της οικονομίας τονίζοντας ότι αν δεν δημιουργηθεί νέος πλούτος και δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θα τσακωνόμαστε για το μοίρασμα μιας όλο και μικρότερης πίττας. Και υπογράμμισε ότι είναι η ώρα να αποφασίσουμε τι θέλουμε να παράγει η Ελλάδα τα επόμενα πέντε έως είκοσι χρόνια, τι θα εξάγει και που θα επενδύσουμε.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, από την 5η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τρεις κατευθύνσεις.
Η πρώτη θα αφορά στην ενέργεια όπου θα αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο το 2020 το 20% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ανασυγκρότηση της υπαίθρου με την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο αγρότης και ο κάτοικος της υπαίθρου. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την κατάργηση του χωροταξικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας το οποίο όπως είπε εφαρμοζόμενο θα κατέστρεφε τη χώρα. Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στον τουρισμό ο οποίος πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα και ποιότητα στις υπηρεσίες καθώς και μια ισχυρή ελληνική ναυτιλία στον κόσμο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές του 2007 και του 2009 τονίζοντας ότι για το κόμμα του αυτές σηματοδοτούν το τέλος της απουσίας σχεδιασμού και της επιβράβευσης της καταπάτησης και της κερδοσκοπίας στη γη. Όπως είπε, θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου που έχει μείνει στη χώρα αλλά και στην αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί. Και τόνισε χαρακτηριστικά " τέρμα στην καταπάτηση δασικών εκτάσεων, χωρίς καμία εξαίρεση".
Παράλληλα είπε ότι στις 100 πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, το κράτος και το πολιτικό σύστημα, διότι όπως τόνισε "τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε αν δεν αλλάξουμε το κράτος".
Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν άμεσα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο οποίος θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες, θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες και θα επιφέρει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Επίσης θα αναμορφωθεί ο θεσμός του "πόθεν έσχες" ώστε να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται. Ένα ακόμα μέτρο θα είναι η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των υπογραφών των υπουργών και όλων των πράξεων του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης. Επίσης θα ληφθούν σκληρά μέτρα για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι εμφανείς.
Κάθε πράξη του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο και στην πολιτική και κάθε πρόγραμμα, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπηρετεί επτά απλές και αυτονόητες αρχές οι οποίες είναι: διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση και πιστοποίηση, συμμετοχή και διαβούλευση, λογοδοσία και διάκριση εξουσιών, ποιότητα, αλληλεγγύη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην Παιδεία τόνισε ότι ισχύει η δέσμευσή του για τη διάθεση του 5% του ΑΕΠ καθώς και η διάθεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον στην παιδεία από τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταρτίσει η κυβέρνησή του. Θα αλλάξει επίσης ο θεσμός των Πανελληνίων Εξετάσεων οι οποίες δεν θα γίνονται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά για την απόκτηση εθνικού απολυτηρίου.
Για τον τομέα της υγείας ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη δημιουργία μονάδων οικογενειακής ιατρικής οι οποίες θα είναι στελεχωμένες με τον οικογενειακό γιατρό και τον οικογενειακό νοσηλευτή. Θα υπάρχει όπως τόνισε δωρεάν 24ωρη περίθαλψη επτά ημέρες την εβδομάδα για όλο το χρόνο. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, δεν θα προσλάβει αγροφύλακες αλλά θα καλύψει όλες τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ασφαλιστικό θα είναι ένα από τα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνησή του από τον πρώτο χρόνο, θεωρώντας απαράδεκτο να υπάρχει καθυστέρηση ενός ή δύο ετών για την χορήγηση συντάξεων. Και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί στενά τον υπουργό που θα χειρίζεται τον συγκεκριμένο φάκελο. Ειδικότερα ανέφερε ότι ως το τέλος του 2010 οι συντάξεις θα απονέμονται το πολύ σε τρεις μήνες.
Επίσης τόνισε ότι στις πρώτες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ είναι η οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και η κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας.
Επίσης τόνισε ότι θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, θα διαχωριστούν οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές και θα υπάρξει η ασφάλιση της καθολικής και άμεσης πρόσβασης του πολίτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον γιατρό, στο φαρμακείο, στην προληπτική ιατρική.
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η εθνική ανάταση η οποία αφορά πρωτίστως τη διεθνή θέση της χώρας η οποία πρέπει να ανακτήσει την διαπραγματευτική της ισχύ, να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια και να κάνει σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο δρόμος που έχει μπροστά της η χώρα δεν είναι εύκολος και πρόσθεσε ότι ο δρόμος που δείχνει με τις προτεραιότητες και τους στόχους που ανέφερε, είναι ο σωστός. Είναι, όπως είπε, οραματικός, ρεαλιστικός και αυτονόητος. Τόνισε επίσης ότι αυτό τον δρόμο πρέπει να τον περπατήσουμε όλοι μαζί, διότι την ιστορία δεν την γράφουν μόνοι τους οι ηγέτες αλλά μια κοινωνία αλλάζει μόνο όταν προσπαθήσουν όλοι μαζί.
ΑΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Αναμένεται και επιστολή στήριξης από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη.
Όπως μας μεταδίδουν από την Θεσσαλονίκη (και έδειξε με μακρινό πλάνο η τηλεόραση) ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν μεταξύ των «παραγωγικών τάξεων» που πήγαν να χειροκροτήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου στην ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κόκκαλης συνοδευόταν στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη από την σύζυγο του, τον κ. Αντωνόπουλο της ΙΝΤΡΑΛΟΤ και τον κ. Δημητριάδη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ.
Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός που έπαιζε χωρίς τον ….Σωκράτη ήρθε ισοπαλία με την Καβάλα 0-0
Για να πάει όμως ο κ. Κόκκαλης να χειροκροτήσει τον κ. Παπανδρέου σημαίνει ότι πήρε επίσημη πρόσκληση από το ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν είναι; Το ίδιο ΠΑΣΟΚ που με αφορμή το άδειασμά του Γιώργου από τον Κ. Σημίτη διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι «καθάρισε» από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Δημοσίευση σχολίου