Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Σχέδιο διάλυσης ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΝ από την ομάδα Τσίπρα

Από το Ένωση Οπάδων Σύριζα

Δυστυχώς, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΝ, εκτιμούμε ότι η ξαφνική αναγγελία του 3ου πόλου με την συμμετοχή των οικολόγων πράσινων τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών δεν ήταν άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα, από αυτές που μας έχει συνηθίσει η ομάδα Τσίπρα – Φλαμπουράρη – Βούτση. Αν κρίνουμε από τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα, αποδεικνύεται ότι αποτελεί στρατηγικό σχέδιο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ με την μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα. Για να γίνει αυτό απαιτείται συσπείρωση του ΣΥΝ ενάντια σε εκείνες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που αντιστέκονται στον ηγεμονισμό του. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει σύγκλιση – πολιτική και οργανωτική – με τους οικολόγους πράσινους, στα πλαίσια της κοινής κοινοβουλευτικής επιβίωσης.

Αυτή την περίοδο, η ομάδα Τσίπρα – Φλαμπουράρη – Βούτση παίζει το χαρτί του κομματικού πατριωτισμού, ώστε να εμπεδώσει την κυριαρχία της απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους της και στην επόμενη φάση μετεξέλιξης του ΣΥΝ να μην συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις. Με την ταχτική που ακολουθεί έχει καταφέρει σήμερα να επιβάλλει πλέον με ομόφωνες αποφάσεις τις θέσεις της στα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΝ. Η ομοφωνία στην διεκδίκηση της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Α. Τσίπρα είναι ακριβώς απόδειξη αυτής της κυριαρχίας.

Σε αυτές τις εκλογές θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ οξύνοντας παράλληλα την αντιπαράθεσή της με άλλες συνιστώσες, ετοιμάζοντας το έδαφος για την οριστική ρήξη στις επόμενες εκλογές που θα ακολουθήσουν σύντομα. Επίσης θα φροντίζει να εκλέξει όσον το δυνατόν δικούς της βουλευτές ώστε να καταποντιστούν τόσο οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι όσο και οι συνιστώσες που αντιστέκονται στα σχέδιά της, όπως η ΑΚΟΑ, η ΚΟΕ, ο Μ. Γλέζος και ορισμένοι άλλοι. Θα υποστηρίξει ίσως με κατευθυνόμενη σταυροδοσία κάποιον/α από τους «ανένταχτους» παράγοντες που περιφέρονται ως μαϊντανοί γύρω της, ώστε να καταγραφεί ότι εκλέγεται και κάποιος από τις συνιστώσες και ίσως μάλιστα από την πιο μεγάλη, που είναι ο ανένταχτος κόσμος της Αριστεράς.

Χρειάζεται και κάποιο βουλευτή μαϊντανό που δεν θα ανήκει στον ΣΥΝ για την νομιμοποίηση των επίλογών της προς τα μέλη του ΣΥΝ. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγραφεί ότι δεν είναι μόνη, αλλά έχει και συμμάχους που την ακολουθούν. Εξάλλου, το κόμμα των «γυναικών» είναι μια τραυματική ανάμνηση που δεν θα ήθελε να επαναληφθεί σε αυτές τις εκλογές. Γι αυτό θα προσπαθήσει να βρει κάποιους που θα θελήσουν να παίξουν αυτόν τον ρόλο του καλού «σύμμαχου»…

Το καθοριστικό όμως ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα υποταχθούν στους πολιτικούς εκβιασμούς της ομάδας Τσίπρα ή θα αντισταθούν υπερασπίζοντας το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια σε πολιτικές επιλογές που έχουν χρεοκοπήσει από τον προηγούμενο αιώνα;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον οι Ανανεωτικοί έχουν σχέδιο διάλυσης του Συριζα. Και δεν υποστήριξαν πραγματικά το εγχείρημα και τώρα φτάνουν την κατάσταση στα άκρα. Κι αυτό το Πασοκ πια, γιατί δεν τους παίρνει να τους κάνει υπουργούς να τελειώνουμε?