Από το ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ
Γνωστή η τραγική κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία των χωρών του τρίτου κόσμου. Κι αυτό γιατί φρόντισαν οι αποικιοκράτες να τις απομυζήσουν, με την ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους επί πολλές δεκαετίες. Και μη αποδίδοντας ούτε ελάχιστο ποσοστό σ'αυτές, ώστε να επενδυθεί στην ανάπτυξη, στην παιδεία , την υγεία.
Και έχουμε τώρα το παράδοξο φαινόμενο, οι ίδιες δια των εκπροσώπων τους στην Παγκόσμια Τράπεζα ( έκφραση του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο) να ζητούν να ενισχυθεί η οικονομία των χωρών αυτών με 11,6 δις δολλάρια (πρόσφατη ανακοίνωση). Και την έκκλησή τους την απευθύνουν στους G20. Επισημαίνεται ότι οι πολύ φτωχοί δεν αντιπροσωπεύονται στην ομάδα G20 --συνενώνει τα Οκτώ πλουσιότερα κράτη του κόσμου (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) με τις 12 "αναδυόμενες οικονομίες" (Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Νότια Αφρική).
Θυμόμαστε όμως ότι η G20 την άνοιξη στη βρετανική πρωτεύουσα "έταξε" στους πολύ φτωχούς 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλα ....
20 δισεκατομμύρια δολάρια "τάχθηκαν" από τους Οκτώ στην πλέον πρόσφατή σύνοδό τους, στη Λ' Ακουϊλα (Ιταλία), ειδικά για τον κρίσιμο αγροτικό τομέα.
Και βέβαια οι υποσχέσεις ΑΘΕΤΗΘΗΚΑΝ. Ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα το θέτει (δεν μπορεί να το κάνει γαργάρα...) και με μία πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι, "τα υπεσχημένα πρέπει να τηρούνται".
Φυσικά, η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται:
Στη Μαύρη Ηπειρο, περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν --κάθε χρόνο-- από ασθένειες, που προκαλούνται βασικά από την πνευμονία κι εύκολα θα προλαμβάνονταν με εμβόλια, σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής επιθεώρησης .
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε, πεθαίνουν ετησίως από τον στρεπτόκοκκο και τον αιμόφιλο της γρίπης...
Για αμφότερες, υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, αλλ' η χρήση του εμβολίου για τον αιμόφιλο της γρίπης --ελλείψει κονδυλίων-- μόλις τελευταία προωθείται προς τις φτωχές χώρες.
Επιπλέον, επιστήμονες λένε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο --από έλλειψη κρατικού χρήματος πάλι-- δεν περιλαμβάνεται στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών σε ικανό αριθμό αναπτυσσόμενων κρατών.
Με πληροφορίες από ΕΝΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου