Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Γιατί θα καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός

του Θανάση Μαυρίδη

Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι συντάξεις και αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που οδήγησε την απερχόμενη κυβέρνηση στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι συντάξεις ίσως να είναι το τελευταίο μας μέλημα. Και για να μην μακρηγορούμε, οι λύσεις θα είναι πραγματικά επώδυνες. Οι μειώσεις των μισθών και κυρίως στο δημόσιο τομέα είναι προ των πυλών...
Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν προτείνει να περικοπούν ο δέκατος τρίτος και ο δέκατος τέταρτος μισθός! Μία πραγματικά επώδυνη λύση, καθώς θα ανατρέψει άρδην τον οικογενειακό προγραμματισμό των μισών και πλέον Ελλήνων. Όλοι μας έχουμε υποχρεώσεις, έχουμε πάρει δάνεια, έχουμε ανοιχτεί σε πιστωτικές κάρτες και σε κάθε περίπτωση τους υπολογισμούς μας τους κάναμε με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα. Μία τέτοια απόφαση, λοιπόν, θα έχει ως αποτέλεσμα να παγώσει η αγορά, να αυξηθούν οι επισφάλειες και να περάσει η ελληνική κοινωνία ένα σοκ άνευ προηγουμένου.


Πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο; Αρκετά πιθανό, όσο συνεχίζεται η μείωση των εσόδων του δημοσίου, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη δανείων από το εξωτερικό. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα φτάσουμε στο χείλος της καταστροφής, αν δεν έχουμε φτάσει ήδη, οι αγορές θα μας θέσουν το δίλημμα: «Ή σας δανείζουμε με αυτούς τους όρους ή κηρύξτε παύση πληρωμών».


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα είχε προτείνει την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους συνταξιούχους. Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει γίνει πιο δυσχερής και η αμέσως επόμενη λογική πρόταση μοιάζει να είναι η περικοπή των μισθών και στους εν ενεργεία υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Στο σημείο αυτό να σας θυμίσουμε ότι όταν η Ρουμανία και η Λετονία ζήτησαν την βοήθεια του ΔΝΤ επιβλήθηκε στη χώρα η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε μία νύκτα. Οι προτάσεις, λοιπόν, αυτές ας μην μας φαίνονται ως όνειρα θερινής νυκτός κάποιου άσπλαχνου γραφειοκράτη που στοχεύει στο εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά ως φυσική συνέπεια της αδυναμίας ενός κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το πρόβλημα είναι να μην φτάσουμε στο σημείο να ζητήσουμε την βοήθεια των διεθνών οργανισμών. Διότι αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, τότε είναι φυσικό να αποδεχτούμε πλήρως τους όρους τους και οι όροι είναι ήδη γνωστοί.

Είναι φυσικό να μην θέλουμε να αποδεχτούμε αυτή την πιθανότητα, να πιστεύουμε στο καλό σενάριο, ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει έναν κάποιο τρόπο για να αποτρέψει τα χειρότερα. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει από κάποιον πολιτικό φορέα συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς η χώρα θα βγει από την κρίση. Φανταζόμαστε ότι τα έσοδα του δημοσίου δεν μπορούν να αυξηθούν αν το δημόσιο κρατικοποιήσει τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή, ούτε είναι δυνατόν να εισπράξει βεβαιωμένους φόρους από χρεοκοπημένες επιχειρήσεις. Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να πει κάποιος όλη την αλήθεια και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Να πει δηλαδή ότι παρά τις καλές του προθέσεις η χώρα εξαρτάται από το δανεισμό και από τους όρους των δανειστών.

Καταλαβαίνουμε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει την ελπίδα να μην καταφύγει σε έσχατα μέτρα, καθώς τέτοιου είδους καταστάσεις δεν είναι ευχάριστες για τον οιονδήποτε. Τα πράγματα, όμως, δεν θα εξελιχτούν με βάση τις καλές προθέσεις ή τις προσδοκίες μας. Αλλά με βάση τις ανάγκες μας και κυρίως με βάση τις υποχρεώσεις που έχουμε δημιουργήσει στο παρελθόν...

2 σχόλια:

TA NEA 01.10.2009 είπε...

Η Κομισιόν διαψεύδει Καραμανλή
**************************************************************
Φρένο στην επιχείρηση πρόσληψης χιλιάδων ανέργων μέσω Stage στο Δημόσιο είχε βάλει η Κομισιόν ήδη από τον περασμένο Ιούλιο: έγγραφο-βόμβα αποκαλύπτει πως όχι μόνο δεν καλύπτονταν τέτοια προγράμματα από κοινοτικά κονδύλια, αλλά δεν διέθεταν ούτε καν την απαιτούμενη έγκριση.

Νομιμοποίηση εκ των υστέρων του μεγάλου προγράμματος των 12.000 θέσεων με Stage επιχείρησε ο ΟΑΕΔ. Αφού είχε εγκρίνει με Υπουργική Απόφαση τη διενέργεια των προσλήψεων με χρήματα του Οργανισμού, έστειλε στον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων συμπληρωματικό αίτημα για τη «διερεύνηση της δυνατότητας συγχρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) στον δημόσιο τομέα» που αφορούσε μάλιστα συνολικά 20.000 θέσεις.
Ο ΟΑΕΔ αγνόησε την απάντηση του προϊσταμένου της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αurelio Cecilio, με την οποία ουσιαστικά απέρριπταν το σχέδιο για την υλοποίηση του προγράμματος και ως εκ τούτου και την κάλυψη μέρους αυτού από χρήματα της Ε.Ε.

«Επιφυλάξεις»
Αντικρούοντας ακόμη και το επιχείρημα πως το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, στην απάντηση της Κομισιόν υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες αφορούν τη συνάφεια του προγράμματος με τους στόχους που περιγράφονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την προώθηση των νέων στην απασχόληση». Καλείται δε ο ΟΑΕΔ να υποβάλει νέο σχέδιο προκήρυξης μετά τις επισημάνσεις που παρατίθενται.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αγνόησε τη σχετική επιστολή και προχώρησε στις τοποθετήσεις ανέργων και μάλιστα μέσα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν έπειτα από αίτημα του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, στο οποίο υπάγονται τα Stage και από την οποία ζήτησε τη σχετική αλληλογραφία με την Κομισιόν. Αιχμές αφήνει εξάλλου ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης της Κομισιόν και ως προς την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης για υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων σε φορείς του δημόσιου και όχι του ιδιωτικού τομέα. «Κρίνεται σκόπιμο το πρόγραμμα να προκηρυχτεί στη συνέχεια ή συγχρόνως με άλλα προγράμματα πρακτικής εξάσκησης στον ιδιωτικό τομέα», συστήνεται.
Ενστάσεις θέτει η Κομισιόν και για τη διάρκεια του προγράμματος και το ύψος της αποζημίωσης. «Θεωρούμε σκόπιμο το διάστημα των 18 μηνών που προτείνεται από τον Οργανισμό για το συγκεκριμένο πρόγραμμα να μειωθεί αναλόγως», επισημαίνει ο κ. Cecilio, υποστηρίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει τεκμηρίωση για την επιμήκυνσή του.
Ανάλογη είναι η αναφορά στην αποζημίωση, όπου τονίζεται: «Το ύψος της επιχορήγησης ανά ασκούμενο να μη λειτουργεί ως αντικίνητρο στα προγράμματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα π.χ. να είναι ίσης ή χαμηλότερης αμοιβής από την αντίστοιχη των προγραμμάτων πρακτικής εξάσκησης στον ιδιωτικό τομέα».

Theodore είπε...

Κοιτα,ολοι μαζι,θα παμε στον πατο γλυκα γλυκα.
Κανεις δεν προκειται να παρει το θαρρος,να λαβει καποια μετρα,που ειναι αναγκαια,και ισως σωτηρια.
Οι αντιπολιτευσεις βλεπεις,οι οποιες αντιπολιτευσεις,θα αλυχτούν παντα,οταν πανε να περασουν καποια αυστηρα μετρα.
Οταν ο Γιαννιτσης,προσπαθησε να αναμορφωσει το ασφαλιστικο,πεσατε να τον φατε,κομματα και δημοσιοκαφροι.
Και τοτε,τα μετρα,θα ηταν πιο ηπια.
Τωρα,μετα απο 10 χρονια,η κατασταση εχει ξεφυγει εντελως,και η κατασταση θα αλλαξει,μονο μετα απο παρεμβαση ξενου.Καποιου διεθνους οργανισμου δηλαδη.
Και τοτε να δω τα σκουσμαρια που θα τραβηξουν κατι ευαισθητη ταχαμου ταχαμου,μαγκες,σαν τον Αυτια πχ,ή εκεινο τον καθηγητη ,που μια χαρα περναει με την παρουσα κατασταση.
Τι θα πουνε τοτε;Να διωξουμε τους κακους ξενους;
Μα τοτε,θα μας αφησουν να πεθανουμε της πεινας.Ακριβως και κυριολεκτικως.
Ας προσεχαμε.
Τα καταφεραμε,να ψηφιζουμε κεντρο,και να διοικει η αριστερα,χωρις ομως τις ευθυνες που θα ειχε,αν ειχε ολη την διακυβερνηση στα χερια της.Μονο λογια του αερα.