Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας για τους τέσσερις

Του Κώστα Μιχαηλίδη

Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, τα οποία υπερβαίνουν την εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, συγκεντρώνουν και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ανάληψη της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας.



Με την Ντόρα Μπακογιάννη να προηγείται, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακολουθεί κατά πόδας και τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Ψωμιάδη να έπονται, η πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse R.C., για λογαριασμό της «Α.τ.Κ.», με τηλεφωνική έρευνα σε 1.063 πολίτες με δικαίωμα ψήφου απ’ όλη την Ελλάδα, από τις 14 μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου, και με το δειγματοληπτικό σφάλμα να κυμαίνεται εντός του +/- 3,1%, δείχνει ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς κι έχουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η εικόνα της νέας κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετική σε μεγάλο μέρος των πολιτών οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου.



Πιο αναλυτικά, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της, σε ερώτηση για τη δημοτικότητα των υποψηφίων για την προεδρία της παράταξης, η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει το 44%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το 42%, ο Αντώνης Σαμαράς το 36% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης το 35%.




Η νέα κυβέρνηση



Η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την ίδια στιγμή, λαμβάνει όσον αφορά στην εικόνα της θετικό πρόσημο και μεγάλο ποσοστό αποδοχής. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Pulse R.C., περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες και ποσοστό 55% την αξιολογούν «θετικά» έως «πολύ θετικά» και λιγότεροι από ένας στους δέκα και ποσοστό 8% την αξιολογούν αρνητικά. Μάλιστα, το ποσοστό της αρνητικής εικόνας μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι μηδενικό, ενώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας είναι μόλις 14%!.. Πασιφανές και ξεκάθαρο, πάντως, είναι ότι η νέα κυβέρνηση ξεκινά με ανοχή από το σύνολο σχεδόν των ερωτηθέντων.



Όσον αφορά στο χρονικό περιθώριο που δίνουν οι πολίτες στη νέα κυβέρνηση, πριν αρχίσουν να την κρίνουν αυστηρά, οι απαντήσεις της πλειοψηφίας κυμαίνονται μεταξύ των εκατό (100) πρώτων ημερών και του ενός έτους. Η εικόνα δεν αλλάζει ούτε μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας η ανοχή περιορίζεται κυρίως μεταξύ 100 ημερών και 6 μηνών. Ιδιαίτερα θετική είναι και η εικόνα του συνόλου των υπουργών, με πολύ χαμηλά ποσοστά αρνητικών απόψεων! Οι κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου αποτελούν τη «χρυσή πεντάδα» των υπουργών και ακολουθούν οι κ. Βενιζέλος, Ξενογιαννακοπούλου, Ρέππας, Καστανίδης και Κατσέλη. Χαμηλή αναγνωρισιμότητα έχουν οι κ. Παμπούκης, Μπατζελή, Γερουλάνος και Μπιρμπίλη.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Σαμαράς είναι πραγματικά δυναμική προσωπικότητα, παρόλο που δεν είναι ούτε φωνακλάς, ούτε των άκρων, ούτε φτηνός δημοσιοσχεσίτης.
Έχουμε το Σαμαρά σαν υποψήφιο αρχηγό και συζητάμε, έστω συζητάμε, την πιθανότητα να γίνει αρχηγός της παράταξης ένας άλλος άνθρωπος που έλεγε ναί, έστω με μισόλογα, στο σχέδιο Ανάν που θα έκανε τούρκικη την Κύπρο;
Εάν μας βάζουν τίποτε παράξενο μέσα στο νερό και έχουμε πάθει ομαδικό αλτσχάϊμερ μπορεί να πηγαίναμε και εκεί.
Εάν όχι η επιλογή Σαμαρά είναι ο απόλυτος μονόδρομος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ «ελεύθερε», η βάση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αποδεχθεί ποτέ την κ. Σαμαρά ως αρχηγό της παράταξης και τούτο διότι στο παρελθόν κατ΄επανάληψη την έχει προδώσει σε αντίθεση με την Ντόρα η οποίο όχι μόνο δεν την πρόδωσε αλλά την υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο πληρώνοντας ως τίμημα και τον χαμό του πατέρα των παιδιών της τον αγωνιστή της Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη! Και κάτι άλλο, έχεις να μας πεις κάτι για το δίκτυο 21 του κ. Σαμαρά…. και το πόσο ζημιά έκανε στην παράταξη; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να τα γράφουμε και αυτά; Οι πολιτικοί φίλε μου, δεν κρίνονται από αυτά που υπόσχονται αλλά από την μέχρι σήμερα πορεία τους και προσφορά τους στην παράταξη και τον τόπο…. Η Ντόρα Μπακογιάννη μόνο αφοσίωση και προσφορά στην παράταξη έχει να επιδείξει!!!

Άκης Μ. είπε...

η Ντόρα ήταν πάντα εδώ και προσέφερε νίκες για την παράταξη και έργο για τον τόπο όταν οι άλλοι (και οι 2) πρόδιδαν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.

brexians είπε...

@ελευθερε σε ειδα να αναρτας το ιδιο σχολιο σε μια σειρα απο ιστολογια και ιστοσελιδες.. καθαρη αποκοπη και επικολληση... εδω εμφανιζεσαι με ενα προφιλ ανυπαρκτο

ηθελα να σε ρωτησω αυτο δειχνει την πιστη σου στον Σαμαρα η σπεκουλαρεις δεξια και αριστερα....

για μενα η μονη που μπορει να οδηγησει την παραταξη στην νικη ειναι η Ντορα και φανηκε χτες στην βουλη....