Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Χουλιγκανισμός: Ιδιόμορφο αντάρτικο πόλεων


Γαλλία, του Διαμαντή Μαστρογιαννάκη για το Foreign Press

Ο χουλιγκανισμός και η ιστορική του εξέλιξη

Αντίθετα από ότι συνήθως πιστεύεται, η εκδήλωση βίαιων επεισοδίων στα πλαίσια αθλητικών εκδηλώσεων, ευρύτερα γνωστή ως χουλιγκανισμός, δεν αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο.

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, λίγο μετά δηλαδή την εμφάνιση του ποδοσφαίρου και την διοργάνωση των πρώτων πρωταθλημάτων στην Αγγλία, εκδηλώνονται και τα πρώτα επεισόδια στα πλαίσια ποδοσφαιρικών συναντήσεων.

Ο τρόπος εκδήλωσης των συγκεκριμένων επεισοδίων δεν διαφέρει ριζικά από τον σημερινό. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός, ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα επεισόδια αυτά εκδηλώνονται αυθόρμητα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εξέλιξη του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ειδικότερα, η βίαιη συμπεριφορά των φιλάθλων εκδηλώνεται μέσα στο γήπεδο κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής συνάντησης και επικεντρώνεται, κυρίως, σε επιθέσεις εναντίον των διαιτητών και των αθλητών τις αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η συγκεκριμένη μορφή βίας κορυφώθηκε την δεκαετία του 30 σε τέτοιο βαθμό ώστε οι κρατικές και αθλητικές αρχές να αναγκαστούν να επιβάλουν την απαγόρευση διεξαγωγής ποδοσφαιρικών συναντήσεων σε αρκετές περιπτώσεις.

Παρ’ όλο που στην μεταπολεμική περίοδο καταγράφεται μια...

Read more...[+]

Δεν υπάρχουν σχόλια: