"Η επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο όραμα και στις προσπάθειες του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Τούρμπιον Γιόγκλαντ.
Το βραβείο, στο οποίο περιλαμβάνεται ένα μετάλλιο και το χρηματικό ποσόν των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, θα επιδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Οσλο.
Υπήρχαν 205 υποψηφιότητες για το βραβείο φέτος, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Τσβανγκιράι της Ζιμπάμπουε, ο Κινέζος αντικαθεστωτικός Χου Τζιά, ο πρίγκηπας Γκαζί μπιν Μοχάμαντ της Ιορδανίας και η Αφγανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας, Σίμα Σαμάρ.
«Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχει καταφέρει κάποιος να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου στο βαθμό που το έκανε ο Ομπάμα, δίνοντας ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο» είπε η επιτροπή. «Η διπλωματία του βασίζεται στην αρχή ότι αυτοί που ηγούνται του κόσμου πρέπει να το κάνουν στηριζόμενοι πάνω σε αρχές τις οποίες συμμερίζεται η πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη».
«Ο Ομπάμα έχει, σαν πρόεδρος, δημιουργήσει ένα νέο κλίμα στη διεθνή πολιτική. Η 'πολυμερής' διπλωματία έχει αποκτήσει ξανά εξέχουσα θέση, με έμφαση στο ρόλο που παίζουν τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα διεθνή ιδρύματα».
Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ (οι άλλοι δύο ήταν ο Θίοντορ Ρούζβελτ, το 1906 και ο Γούντροου Γουΐλσον, το 1919. Επίσης, ο Τζίμι Κάρτερ το είχε κερδίσει το 2002, όντας πρώην πρόεδρος) που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης, σε μία επιλογή που αιφνιδίασε τους παρατηρητές, καθώς ανέλαβε καθήκοντα μόλις δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων.
1 σχόλιο:
Σε μια εποχή που κυριαρχεί η ΜΠΟΧΑ κάθε μορφής, φτάσαμε σε σημειο να βραβεύουμε τον ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΑΕΡΑ
Δημοσίευση σχολίου