Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Στο δίκτυο με ονοματεπώνυμο

«Πράσινο φως» από τον Αρειο Πάγο για τον εντοπισμό όσων αναρτούν ή διακινούν ηλεκτρονικώς υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα.

Για τα blogs και τις άλλες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας «δεν συντρέχει δικαιολογητικόςλόγος προστασίας του απορρήτου» σε περιπτώσεις που αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα, αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες, απαντώντας σε ερώτημα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω Ιnternet. Υστερα και από αυτή τη δεύτερη εισαγγελική γνωμοδότηση αίρονται οι περιορισμοί των ανακριτικών, εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη εκείνων οι οποίοι μέσα από blogs και άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, αλλά και κινητά τηλέφωνα, διακινούν υβριστικά, συκοφαντικά, απειλητικά ή εκβιαστικά μηνύματα και δημοσιεύματα. Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα της ΑΔΑΕ τέθηκε μετά τη γνωμοδότηση του τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, με την οποία τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί υπέρ της άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας μέσω Ιnternet σε περίπτωση που διαπράττονται τα αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμισης κ.ά.

Ταυτιζόμενος με τις απόψεις του προκατόχου του, ο κ. Τέντες τονίζει στη γνωμοδότησή του ότι οι περιπτώσεις στις οποίες οι ανακριτικές αρχές για την εντόπιση του δράστη υβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών ή εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στοιχεία για την ταυτότητα του χρήστη, «εκφεύγουν του προστατευτικού πεδίου της διατάξεως του άρθρου 19 του Συντάγματος».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, επικαλούμενος την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, σημειώνει ότι υβριστικά και λοιπά μηνύματα στα blogs και στο Ιnternet γενικότερα δεν προστατεύονται από το συνταγματικό απόρρητο. Ο κ. Τέντες υπογραμμίζει ότι οι ανακριτικές αρχές «μπορούν στο πλαίσιο του δικαιώματός τους να συγκεντρώνουντα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη βεβαίωση του εγκλήματοςνα ζητούν στοιχεία,χωρίς την προηγούμενη τήρησητης διαδικασίας άρσεως του απορρήτου του Ν. 2225/1994,αφού,όπως ελέχθη, δεν πρόκειταιγια απόρρητο». Επίσης ο κ. Τέντες διευκρινίζει ότι για την υλοποίηση της άρσης του απορρήτου πρέπει να διενεργείται κυρία ανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση έπειτα από εισαγγελική παραγγελία.


BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: