Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009
Αλλάζουν όνομα και... ιδιωτικοποιούνται τα Stage
Της Ρούλας Σαλούρου
Αλλάζουν όνομα και... ιδιωτικοποιούνται τα «αμαρτωλά» Stage, ο τρόπος μέσω του οποίου χιλιάδες νέα παιδιά εν’ ονόματι της πρακτικής εξάσκησης – μαθητείας, καλλιεργούσαν όνειρα μονιμοποίησης στο δημόσιο τομέα. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια βίου μάθησης στο οποίο προφανώς, περνά ένα μέρος από τις δράσεις για την κατάρτιση και την επαγγελματική εκπαίδευση, αμέσως μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεργαστούν προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή τη δέσμευση για κατάργηση των Stage στο δημόσιο.
Βάσει των αρχικών σχεδιασμών, όπως αυτοί έχουν περιγραφεί τόσο κατά τη διάρκεια που το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση όσο και προεκλογικά, τα συγκεκριμένα προγράμματα θα αλλάξουν όνομα, θα ονομαστούν Προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εργασιακό περιβάλλον και θα εφαρμόζονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο άλλωστε ξεκίνησαν. Μάλιστα, η διάρκειά τους θα φθάνει το πολύ σε 9 μήνες. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, στη Βουλή, ίσως να ξεκαθαρίσει η νέα κυβέρνηση και το τι θα γίνει με τους μέχρι σήμερα συμβασιούχους με προγράμματα stage στο δημόσιο, οι οποίοι για αρκετά χρόνια κάλυπταν ανάγκες, ανασφάλιστοι και με μισθούς που δεν ξεπερνούσαν τα 500 ευρώ.
Αναλυτικότερα, τα συγκεκριμένα προγράμματα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως πρακτική άσκηση, και θα διαρκούν 6 μήνες. Μετά από αίτημα της επιχείρησης, το χρονικό όριο μπορεί να διευρυνθεί έως τους 9 μήνες. Μετά την ολοκλήρωση τους, οι συμμετέχοντες νέοι θα λαμβάνουν πιστοποιητικό των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απέκτησαν. Βάσει των σχεδιασμών, τα προγράμματα αυτά θα έχουν ένα καθαρό προφίλ επαγγελματικής κατάρτισης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, με την ιδιαιτερότητα ότι η κατάρτιση αυτή είναι αποκλειστικά «πρακτική» και παρέχεται σε επιχειρήσεις μόνο μια φορά ανά εκπαιδευόμενο.
Έτσι, αποκλείονται τα φαινόμενα συνεχών ανανεώσεων των συμβάσεων, που οδήγησαν σε ομηρία χιλιάδες νέους, τα προηγούμενα χρόνια. Στο ίδιο πνεύμα, η επιδότηση θα δίδεται στον ίδιο τον άνεργο όπως στα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης και όχι στην επιχείρηση, όπως συμβαίνει στα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης.
Βασικό στόχο θα έχουν να καλύψουν την έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας των ανέργων, κυρίως στην πρώτη προσαρμογή τους στο εργασιακό περιβάλλον, καλύπτοντας και το διαπιστωμένο κενό της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα προβλέπεται ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα θα τεθούν υπό την εποπτεία ενός ή περισσότερων φορέων εκπαίδευσης – απασχόλησης στο πλαίσιο που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ). Ο φορέας είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση, εξειδίκευση και πιστοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εργασιακό περιβάλλον ανάλογα με την ειδικότητα και τον τίτλο σπουδών των συμμετεχόντων.
Στα προγράμματα θα μπορούν να συμμετέχουν οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών, ΤΕΕ Α’ και Β’ κύκλου και οποιασδήποτε βαθμίδας μετα-λυκειακής εκπαίδευσης, έως 30 ετών. στους συμμετέχοντες θα προσφέρεται μόνο μια περίοδος πρακτικής άσκησης. Με την ολοκλήρωσή της, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν κατά τη διάρκειά της, από τον οικείο εποπτεύοντα φορέα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου