Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

"13 ζώα τα οποία είχαν εξαφανιστεί, αλλά τελικά είναι ζωντανά!"

Lazarus species ονομάζονται τα πλάσματα που έχουν εξαφανιστεί, μερικές φορές για εκατομμύρια χρόνια και ως εκ θαύματος, ανακαλύφθηκαν εκ' νέου και πάλι στη σύγχρονη εποχή. Μια υπενθύμιση ότι, όταν δοθεί η ευκαιρία, η ζωή βρίσκει τρόπο να επιβιώσει.

1. Coelacanth


Ο Κοιλάκανθος είναι ένα αρχαίο ψάρι που πιστεύεται ότι είχαν εξαφανιστεί στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.Αυτό ήταν μέχρι το 1938, όταν ένα τέτοιο ψάρι, ανακαλύφθηκε ως εκ΄ θαύματος στην ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής κοντά στις εκβολές του ποταμού Chalumna. Συνδέεται στενά με τα lungfishes και tetrapods και είναι από τα παλιότερα εν΄ζωή ψάρια που υπάρχουν. Ζουν περίπου 100 χρόνια και τα συναντάμε σε βάθος 90 έως 100 μέτρα.

2. Bermuda Petrel


Πιστεύεται ότι είχε εκλείψει για 330 χρόνια, αφού τα πουλιά αυτά δεν τα είχε δει κανείς από το 1620. Το 1951 όμως, 18 ζεύγη του είδος, βρέθηκαν στις απομακρυσμένες βραχονησίδες στο Castle Harbor. Ακόμα κι έτσι όμως, "δίνει μάχη" για να μην εξαφανιστεί, αφού σε παγκόσμια κλίμακα ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τα 250 πτηνά.

3. Chacoan peccary


Το Chacoan είναι το μεγαλύτερο (σε μέγεθος) από το είδη πέκαρι το οποίο μοιάζει με γουρούνι και διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο, και επιπλέον δεν μπορεί να εξημερωθεί. Το πέκαρι Chacoan περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1930 με βάση μόνο τα απολιθώματα, και πιστεύεται ότι ήταν ένα είδος που είχε εξαφανιστεί. Το 1975, εξέπληξε τους ερευνητές όταν ανακάλυψαν ένα ζωντανό πέκαρι στην περιοχή Chaco της Παραγουάης. Σήμερα ο πληθυσμός τους αριθμεί περίπου 3.000.

Δείτε και τα υπόλοιπα εδώ στο... Απολίτιστο Στέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: