Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Πάγωσαν οι αποφάσεις για τις κλιματικές αλλαγές


Της Helene Cooper International Herald Tribune

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και άλλοι ηγέτες κρατών αποφάσισαν να καθυστερήσουν το έργο εξεύρεσης κοινής στρατηγικής, αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές, συμφωνώντας αντ' αυτού όπως το θέμα χειριστούν οι αποστολές των κρατών στην παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που θα γίνει στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Λαρς Ρόκκε Ρασμούνσεν, πρωθυπουργού της Δανίας και προέδρου της διάσκεψης για της κλιματικές αλλαγές, συμφώνησαν ότι πρέπει να προωθήσουν μια μεταξύ τους συμφωνία που θα δεσμεύει σε πολιτικό επίπεδο όλους τους ηγέτες των χωρών.

Ωστόσο, με το χρόνο να κυλά εις βάρος τους και τις κλιματικές αλλαγές να απειλούν όλο και περισσότερο τον πλανήτη, οι ηγέτες αντιλήφθηκαν ότι οι διαπραγματεύσεις στη Δανία δεν θα είναι ικανές να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συνθήκη όπως προέβλεπαν οι διοργανωτές της διάσκεψης.

Η συμφωνία μεταξύ των ηγετών τη περασμένη Κυριακή να αναστείλουν τη διαδικασία εξεύρεσης κοινής στρατηγικής στο θέμα των κλιματικών αλλαγών επιβεβαιώνει κάτι το οποίο θεωρείτο αναπόφευκτο: ότι οι αντιπρόσωποι των 192 εθνών που παρευρέθηκαν στη συνεδρία δεν θα κατάφερναν να επιλύσουν τα σημαντικά ζητήματα εγκαίρως. Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και υποανάπτυκτων χωρών είναι πολύ μεγάλο. Συνεπώς, δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο θα ισχύει και θα δεσμεύει όλες τις χώρες στον ίδιο βαθμό...[...]

Δεν υπάρχουν σχόλια: