Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Εκτάκτως στην Αθήνα οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Του Στέλιου Κράλογλου

Παρά το γεγονός ότι ελεγκτές του Χοακίν Αλμούνια, που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα έχουν στην διάθεση τους και την τελευταία λεπτομέρεια για τους στόχους του προϋπολογισμού του 2010 δεν πείσθηκαν ότι τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση θα είναι επαρκή για να μειωθεί το έλλειμμα στο 9,1%, ενώ αναπάντητα έμειναν και τα επίμονα ερωτήματά τους για τις τεράστιες αποκλίσεις στους στόχους του 2009. Και αυτό γιατί κανείς από τους κυβερνητικούς παράγοντες που συνάντησαν δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το πως το έλλειμμα τους 2009 έφθασε από την εκτίμηση του 3,7% του ΑΕΠ (πρόβλεψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης) στο 12,7% (εκτίμηση του νέου οικονομικού επιτελείου).

Κλιμάκιο της Επιτροπής Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν συναντήθηκε χθες με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και ζήτησε εξηγήσεις τόσο για τις βασικές παραδοχές όσο και για τους στόχους που τίθενται για το 2010 και συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Στόχος του ήταν να διαμορφώσει μια όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενόψει της τελευταίας συνεδρίασης του Ecofin επί σουηδικής προεδρίας.

Το κλιμάκιο της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων στάθηκε κυρίως σε τρία σημεία:

- Το μίγμα έκτακτων και μόνιμων μέτρων φορολογίας μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η μείωση του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ φέτος στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010.

- Τις περικοπές πρωτογενών δαπανών ύψους 2,3 δισ. ευρώ που ανακοινώνονται στον προϋπολογισμό οι οποίες περιλαμβάνουν και το πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους.

- Τα μέτρα φορολογικής πολιτικής τα οποία θα συμπληρωθούν στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας μέσω του οποίου θα υπάρξει μόνιμη και σταθερή δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια.

Και όλα αυτά γιατί το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. που συνεδριάζει στις 2 Δεκεμβρίου θα επικυρώσει την απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο άρθρο 104 και παράγραφο 8 της ευρωπαϊκής συνθήκης, σύμφωνα με την οποία και τυπικά θα διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της το τελευταίο εξάμηνο.

Επόμενο βήμα είναι η υπαγωγή της χώρας στο άρθρο 104 παράγραφο 9, βάσει της οποίας το οικονομικό επιτελείο θα είναι υποχρεωμένο να στέλνει τριμηνιαίες εκθέσεις στις οποίες θα υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την πορεία υλοποίησης των όποιων μέτρων έχει λάβει.

Παράλληλα, η Ελλάδα με την υπαγωγή της στο 104.9 θα βρίσκεται ένα στάδιο πριν υποχρεωθεί να πληρώνει πρόστιμο για τη μη συμμόρφωσή της στους κανόνες που -για να μην ξεχνάμε- έχει υπογράψει ότι δέχεται να υπόκειται.

Το νέο κρίσιμο σημείο, είναι η κατάθεση στην Κομισιόν του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), τον Ιανουάριο.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι νέες προβλέψεις της κυβέρνησης για τα μεγέθη του προϋπολογισμού και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα λάβει η χώρα για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην Βουλή θα αλλάξει κατά πάσα πιθανότητα.

Βάσει του ΠΣΑ, η Κομισιόν και το Ecofin του Φεβρουαρίου θα αποφασίσουν αν θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και τι χρονικής διάρκειας θα είναι αυτή.

Για να πετύχει όμως το οικονομικό επιτελείο την παροχή επαρκούς παράτασης, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: