Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Κόντρα κυβέρνησης - τραπεζών για την προστασία των δανειοληπτών

Της Νένας Μαλλιάρα

Με σκεπτικισμό φέρονται να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών και είναι όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε αρμόδια όργανα ζητώντας την τροποποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν τον κύκλο της αγοράς, αλλά ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, τα τραπεζικά ιδρύματα είναι έτοιμα να στραφούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου αυτή να κρίνει τη συμβατότητα του προωθούμενου νομοσχεδίου για την πτώχευση ιδιωτών με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αποφεύγοντας την εις μέτωπον αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, οι τραπεζίτες αποφεύγουν να προβούν σε επώνυμες δηλώσεις για τα «τρωτά» του νομοσχεδίου και περιορίζονται στο υπόμνημα των 14 σημείων που έχουν συντάξει ως Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ωστόσο, η διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση βαθαίνει, αφού οι τράπεζες βλέπουν να καλλιεργείται το έδαφος για επιβράβευση των κακοπληρωτών που τελικώς θα πλήξει όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά και την ίδια την Οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουν πριν το νομοσχέδιο οδεύσει προς ψήφιση στη Βουλή, να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επικαλούμενες τη διάταξη 105 παράγραφος 4 της Συνθήκης που απαιτεί γνωμοδότηση της ΕΚΤ για το εάν μία εθνική νομοθεσία επιδρά αρνητικά στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Τρία, κατά τις τράπεζες, είναι τα βασικά σημεία του προωθούμενου νομοσχεδίου που απειλούν τη σταθερότητα αυτή.

Πρώτον, το γεγονός ότι από την πτώχευση των ιδιωτών δεν έχουν ρητώς εξαιρεθεί τα στεγαστικά δάνεια. Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι τα στεγαστικά δάνεια πρέπει να μείνουν εκτός της όποιας ρύθμισης για διαγραφή χρεών, ειδάλλως θα πληγεί καίρια η διαδικασία άντλησης ρευστότητας των τραπεζών μέσω των τιτλοποιήσεων. Όπως αναφέρουν, οι οφειλές από τόκους στεγαστικών δανείων προς τις τράπεζες πληρώνουν εν συνεχεία τους ομολογιούχους στεγαστικών δανείων. Αν η τροφοδοσία μέσω των τόκων διασαλευτεί, απειλείται ο ίδιος ο θεσμός των τιτλοποιήσεων που είναι βασικό εργαλείο άντλησης ρευστότητας για τις τράπεζες.

Το δεύτερο στοιχείο του νομοσχεδίου για το οποίο εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις οι τράπεζες είναι το κριτήριο του εισοδήματος του οφειλέτη για την κήρυξή του σε πτώχευση. Οι τραπεζίτες ζητούν να βρεθεί κάποιο άλλο αντικειμενικό κριτήριο ώστε να διαγράφονται οι οφειλές όσων πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής και όχι όσων φοροδιαφεύγουν.

Τέλος, οι τράπεζες θεωρούν ότι το Ειρηνοδικείο της περιφέρειας στην οποία ο οφειλέτης έχει την κύρια κατοικία του, δεν έχει γνώση και εμπειρία εφαρμογής του πτωχευτικού δικαίου. Αντ’ αυτού, προτείνουν η κρίση των υποθέσεων πτώχευσης ιδιωτών να εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Capital.gr

1 σχόλιο:

Theodore είπε...

Ο Ελλην,εχει ντοκτορά στην απατη.
Ετσι,αν του αφησεις εστω και ενα φεγγιτη ανοιχτο, για να περασουν μερικοι, που πραγματι ειναι αποκληροι,θα βρει τροπο να τον κανει πυλη και να περασει συνταγμα ολοκληρο.
Μετα,με τη φοροδιαφυγη στην Ελλαδα,να χτυπαει το 30% του ΑΕΠ,τι αξιοπιστια μπορουν να εχουν,τα οποια "στοιχεια",της όποιας υπηρεσιας,για το εισοδημα του Χ οφειλετη;
Θα γινει του...μπαταχτση.
Καιενα παραδδειγμα,που το γραφω συνεχεια,για να το μαθουν οσον το δυνατον περισσοτεροι.
Πριν απο κοντα 30 χρονια,δοθηκαν καποια δανεια απο την Εργατικη Εστια,οπως πολυ συχνα διδονται,σε περιπου 4000 ατομα,για να αγορασουν σπιτια η διαμ/τα.
Αυτοι,αφου τα πηραν,αρνηθηκαν να πληρωσουν,ισχυριζομενοι οτι τα λεφτα ειναι δικα τους.
Η πλακα ειναι,οτι η συμβαση που ειχαν υπογραψει,δεν προεβλεπε το θα γινοταν,σ αυτη την περιπτωση,γιατι ποτέ δεν ειχε ξαναγινει κατι τετοιο στο παρελθον.
Καποια στιγμη,και αφου περασαν καμια 10αρια χρονια,διορθωσαν το νομο,και αυτος πλεον,προεβλεπε οτι αν δεν πληρωναν,θα επρεπε να τους γινει κατασχεση.
Απο τοτε,εχουν περασει 20 περιπου χροια,και κανεις δεν πληρωσε,γιατι και οταν πηγαν μερικοι,που φοβηθηκαν,για να πληρωσουν,πεσαν απανω τους οι αλλοι,και τους ειπαν,μην πληρωσετε τιποτα γιατι αν ειμαστε ολοι μαζι,δε θα μας κανουν τιποτα.
Ε,δεν τους εκαναν τιποτα και τα σπιτια ειναι απληρωτα.
Μ αυτον τον τροπο βεβαια,δεν πηγαν τα λεφτα στο Ταμειο,για να δοθουν και σε αλλους,να παρουν κι αυτοι σπιτια.
Οι κυβερνησεις δηλαδη,προτιμησαν τους μπαταχτσηδες,απο τους νομιμους.Οπως κανουν δηλαδη παντα.
Σας θεωρουν δηλαδη παντα ως ζωα,και παιρνουν το μερος των κλεπτων και των απατεωνων.