Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Με γερμανική συνταγή ο νέος προϋπολογισμός

Του Γιάννη Αγγέλη

Με υιοθέτηση της «πεπατημένης», δηλαδή τη δραστική περιστολή δαπανών -στις πληρωμές για μισθούς και λειτουργικά έξοδα- κατά 750 περίπου εκατομμύρια ευρώ επιπλέον των ήδη προβλεπόμενων από το αρχικό σχέδιο κατατίθεται αύριο Παρασκευή στη Βουλή ο νέος Προϋπολογισμός. Ο σχεδιασμός θυμίζει λιγάκι 1985, το "σχέδιο Σημίτη επί Κυβερνήσεως Α. Παπανδρέου που όμως ποτέ δεν μπήκε σε εφαρμογή αφού κατέρρευσε (τότε) μπροστά στις κοινωνικές αντιδράσεις και την αντίδραση που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, o κ. Γ. Παπαπανδρέου (σχεδόν όπως και ο πατέρας του το ΄85) είχε ζητήσει να εγκριθούν οι επιπλέον περικοπές από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν ο ίδιος φύγει για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σήμερα) ώστε να εμφανισθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. έχοντας δρομολογήσει τις βασικές δημοσιονομικές «συστάσεις» τόσο των Βρυξελλών όσο και της Φρανκφούρτης.

Η σκοπιμότητα της κίνησης, όπως παραδέχονται αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, έχει να κάνει με την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς κυβέρνησης «να μη παραμερισθεί λόγω οικονομικής αναξιοπιστίας η Ελλάδα από το ΄παζάρι΄ για τις εξελίξεις στη στελέχωση της Ε.Ε. και κυρίως της νέας Κομισιόν...».

Η ΕΚΤ δια στόματος Τρισέ είχε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι η αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής –και κατά συνέπεια η στάση των αγορών κεφαλαίου απέναντί της– θα κριθεί από το κατά πόσο θα περικόψει δημόσιες δαπάνες και όχι τόσο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε στην χθεσινή του απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο «χτύπησε» στο κομμάτι των δαπανών για μισθούς – συντάξεις ενώ έχει στην φαρέτρα του και άλλα μέτρα στην ίδια κατεύθυνση όπως αποκαλύπτει στην πρώτη έκδοσή της η εφημερίδα «Κεφάλαιο» το Σάββατο 21/11.

Στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εκτιμούν ότι με το σχέδιο αυτό «ανταποκρίνονται» στις απαιτήσεις της Κομισιόν και ότι ανοίγει ο δρόμος για να εμφανισθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ στις αρχές Δεκεμβρίου με «επαρκείς απαντήσεις» στις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν ιδιαίτερα από την Γερμανία η οποία θα παρουσιάσει εκεί ένα «σκληρό πρόγραμμα» Προϋπολογισμού απαιτώντας ανάλογες κινήσεις και από τους εταίρους της στο Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: