Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Πρώτα καρότο μετά μαστίγιο

Του Πάνου Σώκου

Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ σκληρών μέτρων ή ήπιας αντιμετώπισης της κρίσης στην οικονομία διαμηνύει τώρα η κυβέρνηση και δηλώνει ότι θα πάρει όσα και όποια μέτρα θεωρεί αναγκαία για την οικονομία. Ωστόσο, πολλά από αυτά που προγραμματίζει ή έχει ήδη εξαγγείλει για το 2010 έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που του είχαν δώσει πολιτικό πλεονέκτημα έναντι της Ν.Δ. και τελικά την εκλογική νίκη.

Η παραπάνω θέση αποτελεί πλέον κυβερνητική γραμμή και αποφασίστηκε στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι σε οριακό σημείο.


Καλεί αρχηγούς


Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ο Γ. Παπανδρέου να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε διάλογο, κυρίως για την οικονομία και το ασφαλιστικό, αλλά και για την υγεία και τις θεσμικές αλλαγές. Ωστόσο αυτές οι επαφές θα καθυστερήσουν λίγο ακόμα μέχρι η Ν.Δ. να αποκτήσει πρόεδρο.


Οσον αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν χθες ότι αυτές που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα είναι εκείνες για τις 100 πρώτες μέρες. Και γι' αυτές γίνεται ένας αγώνας δρόμου να γίνουν νόμοι του κράτους μέχρι τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ώστε να παρουσιάσει εκεί η κυβέρνηση ένα θετικό έργο. Από εκεί και πέρα, έλεγαν, η κυβέρνηση θα κριθεί συνολικά για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της στο τέλος της τετραετίας.


Για την ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί μια πολιτική που θυμίζει το καρότο και το μαστίγιο. Η πολιτική αυτή υλοποιείται με ένα πακέτο μέτρων που φαίνεται ότι είναι ευνοϊκά για τους πολίτες (το καρότο) και με ένα πακέτο σκληρών μέτρων που προετοιμάζεται για μέσα στο 2010 (το μαστίγιο).


Το «καρότο»


Ενδεικτικά πρόκειται για:


- Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα κατανεμηθεί ποσό 1 δισ. ευρώ. Ηδη το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα ή αύριο στη Βουλή. Θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη εισφορά στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι προχωρά σε αναδιανομή του πλούτου, παίρνοντας από τους έχοντες και κατέχοντες και δίνοντας στους αδύναμους.


- Το ν/σ για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Θα πάρει τη σειρά του για τη Βουλή τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες και σε ειδικές περιπτώσεις φτάνει και σε διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.


- Το ν/σ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Η απόφαση είναι να γίνει νόμος του κράτους μέχρι τα Χριστούγεννα. Προβλέπει κυρίως ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.


- Τιμαριθμοποίηση κλιμακίων του ΕΚΑΣ.


- Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Με το νομοσχέδιο επιδιώκει να αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στον τομέα των προσλήψεων.


Και το μαστίγιο


- Το νέο Ασφαλιστικό που εξήγγειλε. Ανοίγει άρον άρον και όπως όλα δείχνουν έρχονται δυσμενείς ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους. Στο τραπέζι και η αύξηση των ορίων ηλικίας, παρότι το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα αυξηθούν ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις. Ηδη η εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών είναι προ των πυλών.


- Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Το πακέτο που προτίθεται να καταργήσει η κυβέρνηση και για το οποίο δεν είχε προδιαθέσει προεκλογικά είναι πολύ μεγάλο.


- Η αύξηση έμμεσων φόρων (ποτά και τσιγάρα). Ενα ακόμα πισωγύρισμα. Είχε χαρακτηρίσει προεκλογικά ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου την αύξηση των έμμεσων φόρων μεγάλη αδικία για τους μισθωτούς.


- Φορολόγηση με βάση την κλίμακα (κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, π.χ. επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων).


- Μείωση δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο για κάθε δύο αποχωρήσεις να προσλαμβάνεται ένας. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει το δημόσιο ταμείο, θα κλείσει όμως την πόρτα της εργασίας σε χιλιάδες νέους σε καιρούς μεγάλης ανεργίας.


- Δεν προβλέπεται επέκταση του ΕΚΑΣ σε άλλους 300.000 δικαιούχους, όπως είχε δεσμευθεί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οπως ειναι η οικονομικη κατασταση[χωρις να φταινε ολοι οι πολιτες], δεν ειναι για φυστικιακαι καροτα, ουτε σαφως για ..μαστιγιο
Αλλα ενα μαζεμα, οσων εννοοθν να ζουν σε βαρος αλλων μακαρι να γινει ,ιδωμεν.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΝΩΝΥΜΟ3¨18

Theodore είπε...

Αλλο ενα κομματι δημοσιογραφικο,χωρις λογικη.
Οταν ειμαστε στην ακρη του γκρεμου,ειναι πολυτελεια να συζηταμε περι ανεμων και υδατων.
Οσον αφορα στο γιατι εχασε η ΝΔ,αυτο εγινε για ηθικους λογους και οχι γιατι ο κοσμος πιστευε στ αληθεια,οτι ο Γιωργος θα ανοιγε τα Ταμεια,να μοιρασει λεφτα.(Που δεν τα ειχε,και ο κοσμος,το ειχε καταλαβει).