Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Βγενόπουλος «κατά πάντων» για τις άγονες

του Π.Μπολούκου

Νέα επίθεση κατά πάντων, αλλά για πρώτη φορά και εναντίον υπουργών και στελεχών του κρατικού μηχανισμού, εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της ΜΙG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Στο στόχαστρο του κ. Βγενόπουλου μπήκε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών κ. Ν. Σηφουνάκης , με αφορμή το ζήτημα των άγονων αεροπορικών γραμμών, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, στελέχη του υπουργείου Υγείας, του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος.

Ο κ. Βγενόπουλος, αφού εξαίρεσε από την επίθεση τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, απέδωσε στον κ. Σηφουνάκη σκανδαλώδη ανεπάρκεια και έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών.

Στην απάντησή του ο κ. Σηφουνάκης αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η επίθεση που δέχθηκε οφείλεται σε παλαιότερη κριτική που είχε ασκήσει προς τον κ. Βγενόπουλο. «Η αντιπαράθεση που υπήρξε στη Βουλή με τον πρόεδρο της ΜΙG και τη συζήτηση-ακρόασή του για τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακήυπήρξε πολιτική και μόνο. Γνώμονάς μου η προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον. Και τότε και τώρα» τονίζει ο κ. Σηφουνάκης.

Στις καταγγελίες Βγενόπουλου παρενέβη και ο κ. Ρέππας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι όλη η συνέντευξη αποστέλλεται στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή. «Αναλόγως του περιεχομένου του τελικού πορίσματος του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του» επεσήμανε ο κ. Ρέππας.

Η αρχική αυτή ανακοίνωση του κ. Ρέππα ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως αποδοκιμασία του υφυπουργού και γι΄ αυτό στη συνέχεια ο υπουργός Υποδομών έσπευσε να καλύψει πλήρως τον κ. Σηφουνάκη, παραφράζοντας τη φράση του κ. Βγενόπουλου για «σκανδαλώδη ανεπάρκεια» του υφυπουργού. «Ο κ. Ν. Σηφουνάκης είναι σκανδαλωδώς υπερεπαρκής για το υπουργείο» σχολίασε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: «Σε μια χρονική περίοδο όπου διεξάγονται πολλοί διαγωνισμοί και εκδηλώνονται αντιθέσεις και συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, η πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει την αξιοπιστία και το σύννομο κάθε διαδικασίας».

Οι καταγγελίες
Ο κ. Βγενόπουλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα των άγονων γραμμών, κατήγγειλε ότι ενώ η Οlympic Αir είχε καταθέσει πρόταση να εξυπηρετήσει τις 16 από τις 24 άγονες γραμμές με μηδενική επιδότηση και τις υπόλοιπες 8 με μια μικρή επιδότηση, «κάποιοι» αποφάσισαν να δώσουν τις 15 γραμμές, αντί του ποσού των 2,2 εκατ. ευρώ, σε δύο άλλες εταιρείες. Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε την απόρριψη της οικονομικής προσφοράς της Οlympic Αir στο σύνολό της ως απαράδεκτης, δεδομένου ότι αντιβαίνει στους όρους της προκήρυξης. Ο πρόεδρος της ΜΙG αναφέρθηκε και σε παλαιότερη, προεκλογική δήλωση του σημερινού Πρωθυπουργού για μειοψηφική συμμετοχή του κράτους σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Ολυμπιακή, και αναρωτήθηκε «αν ο κ. Σηφουνάκης κατήργησε τον Πρωθυπουργόή αν θα ήθελε να ελέγχει τις προμήθειες και τις προσλήψεις στην Οlympic Αir».

Οσον αφορά το θέμα της οικονομίας, ο κ. Βγενόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη , χαρακτηρίζοντας «εθνική ντροπή» την παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος, ενώ τόνισε ότι αν είχε ζητήσει αντί για προνομιούχες μετοχές το Δημόσιο να εκδώσει κοινές μετοχές στο πλαίσιο υπαγωγής των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών, θα υλοποιούσε τώρα placement κερδίζοντας πάνω από 2,6 δισ. ευρώ. Κριτική άσκησε και στον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο για τους χειρισμούς του στο θέμα της ανακατανομής του πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: