Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ένοχος, ένοχο ου ποιεί!




Η ανάρτηση στο Διαδίκτυο του βίντεο με τα όργια στο νοσοκομείο, από το «Δημοσιογράφο», δεν είναι απλώς πορνογραφία, είναι στυγνή διαπόμπευση. Η στοιχειώδης επεξεργασία της εικόνας, σε συνδυασμό με τον ανεπεξέργαστο (φυσικό) ήχο των προσώπων, εκθέτει αναμφίβολα τα υποφαινόμενα πρόσωπα, αν μη τι άλλο, στο στενό ή ευρύτερο κοινωνικό κύκλο τους ή και στις εκατοντάδες των ασθενών τους, που δύναται να τα αναγνωρίσουν εύκολα από τη φωνή τους.

Επίσης, η εικόνα που εισβάλει στα μάτια του θεατή δείχνει όλες ουσιαστικά τις πράξεις και τους ήχους των προσώπων, τα οποία εκφράζονται, καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο, αγοραία ή/και πορνικά, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση για το ακατάλληλο του περιεχομένου (εικόνας και ήχου) σε ανήλικους. Αντιθέτως, προτρέπει την αναπαραγωγή του βίντεο με τη φράση «Δείτε τα βίντεο…» (ακριβώς πάνω απ’ αυτά).

Επιπροσθέτως, αυτός ο τρόπος της παρουσίασης του άρθρου, κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ότι προσβάλει έμμεσος την «προσωπικότητα» (σημ. όρος του μάρκετινγκ) του ή των προϊόντων που «διαφημίζονται» εκεί.

Περιμέναμε από την δικαιοσύνη να δράσει έγκαιρα. Τόσο έγκαιρα, όσο όταν πρόκειται για τα πταίσματα που «διαπράττουν» οι «κακόβουλοι» και «ανεξέλεγκτοι» ανώνυμοι ή ψευδώνυμοι ιστολόγοι (bloggers).




Τρεις ημέρες προβάλλεται ένα βίντεο, ερασιτεχνικά επεξεργασμένο, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατεβάσει στον υπολογιστή του και με λίγη γνώση (έστω εξ ειδικευμένη) να το καθαρίσει. Ένα μήνα ή και περισσότερο, το ίδιο βίντεο, προβάλλεται (συνδρομητικά ή/και σε προεπισκόπηση) από ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δε δρα το ίδιο αποτελεσματικά, όπως π.χ. στην περίπτωση των στοιχείων των «επωνύμων» που τα είχαν προσβάλει «hackers».

Εν πάσει περιπτώσει, κάλιο αργά παρά ποτέ. Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους κατά (και) των προνομιούχων πολιτών (μεγαλοδημοσιογράφων, εκδοτών, ιατρών, πολιτικών, μεγαλοεπιχειρηματιών κτλ) όταν καταγγέλλονται ή διαπιστώνονται αδικήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, με βάση την κοινή λογική, έχουμε αδικήματα δημοσιογραφικά που αφορούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και όχι μόνο, άλλα κι αδικήματα που διεπράχθησαν εν ώρα εργασίας από «λειτουργούς» της υγείας, οι οποίοι αλληλομηνύονται ξετσίπωτα. Χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι δεν κρίνονται για τις σεξουαλικές παρεκκλίσεις ή συμπεριφορές τους, άλλα για τον επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών - αντιεπιστημονικό «επαγγελματισμό» τους.


http://massmedia-gr.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγω το εκανα copy- paste,και το εστειλα στην Ασφαλεια Αθηνων,τμημα ηλεκτρονικου εγκληματος,για τα ...περαιτερω.
Θα δειξει αν θα κανουν τιποτα.

Ανώνυμος είπε...

Και ομως,μου απηντησαν οτι θα επιληφθουν του θεματος.
Λετε να...;