Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ένας φίλος από τα παλιά του Αντώνη και του Γιώργου αφηγείται...

GP&AS

Του Στέφανου Μανουηλίδη (συμφοιτητή του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης)



Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παύει να αποτελεί για μένα μια ευχάριστη έκπληξη. Η εγκράτεια και η χαμηλών τόνων συμπεριφορά του ,τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και μετά, σε συνδυασμό με την δήλωσή του ότι δεν θα αναμειχθεί ποτέ με την πολιτική , δεν προϊδέαζε για την μετέπειτα εξέλιξή του. Ωστόσο, πάντα διέκρινα μια κρυφή ήρεμη δύναμη μέσα του, ένα πείσμα ,χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζω πού θα τον οδηγούσε. Τώρα το γνωρίζω, το γνωρίζουμε όλοι.


Διότι χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να βγεις από τη σκιά των δύο πολιτικών προγόνων σου, του παππού Γεωργίου Παπανδρέου και του πατέρα Ανδρέα Παπανδρέου , που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία 50 χρόνια. Και όχι μόνον αυτό, αλλά να διαμορφώσεις ένα δικό σου πολιτικό στυλ.


Άλλη έκπληξη, σε σχέση με τα φοιτητικά του χρόνια, είναι η προσήλωσή του στη γυμναστική, το jogging και την ποδηλασία. Δεν τον θυμάμαι ποτέ, στο Άμχερστ, να έχει ασχοληθεί με την εκγύμναση του σώματός του. Και θα θυμόμουν κάτι τέτοιο ως παλιός αθλητής του στίβου που κάνω ακόμη και σήμερα, jogging.


Τέλος, με συνεπαίρνει η ιδέα ότι ένας λάτρης της κιθάρας είναι φανατικός της τεχνολογίας , ένας ιντερνετικός που το όραμά του να δικτυωθεί το κράτος ανοίγει νέους ορίζοντες στις σχέσεις κράτους και πολίτη. Ένα κράτος που θα γίνει πιο διαφανές και θα είναι πιο κοντά στον πολίτη.


Να, λοιπόν, που ένα ευγενικό άτομο χαμηλών τόνων ξεδιπλώνει πτυχές της προσωπικότητάς του και τον κατατάσσουν ως άνθρωπο του μέτρου και ως πολιτικό που θα αφήσει πίσω το αποτύπωμά του.



Ο Αντώνης Σαμαράς ,πέρα από πολιτικός, δεν παύει να είναι πολύπλευρος άνθρωπος. Είναι λάτρης του διαβάσματος ,ξεκινώντας από τους αρχαίους –Πλάτωνα και Αριστοτέλη- και καταλήγοντας στους νεώτερους συγγραφείς, όπως ο Σεφέρης και ο Ελύτης.


Ποιός μπορεί να ξεχάσει τον Αντώνη τον ντραμίστα στα πρώτα πάρτυ μας να χτυπιέται στους ρυθμούς των αγαπημένων του Beatles και Rolling Stones;


Εξαιρετικός αθλητής ,υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας των εφήβων, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές διοργανώσεις ,όπου και διακρίθηκε.


Φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού, δεν σταματάει ποτέ να παρακολουθεί την ομάδα του και να την υποστηρίζει όποτε μπορεί.


Στα νιάτα του διακρίθηκε και για τις επιτυχίες του με το «ασθενές φύλο»,που πάντα τον μνημονεύουν με αγάπη και τρυφερότητα.


Πρώτη ,όμως, αγάπη και παντοτινή είναι η σύζυγός του ,η όμορφη και γλυκιά Γεωργία.


Μα ,πέρα από όλα αυτά, ο Αντώνης έχει το σπάνιο χάρισμα της άμεσης επαφής με τον κόσμο, από τον πιό απλό μέχρι τον πιό επώνυμο.


Αυτός ο άνθρωπος, ο δικός μας άνθρωπος , ο Αντώνης της πολιτικής, της διανόησης του αθλητισμού και των ντράμς της μπάλας και του Ολυμπιακού, της καρδιάς, της φιλίας και της οικογένειας ,αποτελεί κράμα δύναμης ,έμπνευσης και ελπίδας ,που θα τον συνοδεύουν σε κάθε σκαλοπάτι της ζωής.


(στη φωτογραφία Αντώνης Σαμαράς, Στέφανος Μανουηλίδης και Γιώργος Παπανδρέου στο Κολέγιο Αθηνών – 2008)


www.Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: