Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Σαφάρι φόρων και κατάργηση φοροαπαλλαγών

cash111Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά, ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση, από τις αρχές του 2010. Στο χειρουργικό τραπέζι μπαίνουν 984 φοροαπαλλαγές που αφορούν 10 εκατομμύρια, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει ΦΠΑ και στους δικηγόρους.

Περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο χάνει το κράτος από φοροαπαλλαγές, 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων. Η λίστα των απαλλαγών φτάνει τις 1.000 και το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει να κόψει άμεσα περίπου τις 100. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να τις «ψαλιδίσει» δραστικά για όσους δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα. Προτίθεται να καταργήσει μια και έξω ειδικές απαλλαγές για ναυτικούς, ιπτάμενους, και υπαλλήλους υπουργείων. Αλλά και να μειώσει εκπτώσεις για μερίσματα από μετοχές, για ασφάλιστρα ζωής, για δίδακτρα και φροντιστήρια, ακόμα και δαπάνες διατροφής των διαζευγμένων.
Για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βάλει στην τσιμπίδα και τους δικηγόρους.
Πέρα από τους ελέγχους επί των εισοδημάτων που δηλώνουν, σκοπεύει να επιβάλει ΦΠΑ στις αμοιβές τους. Ανάστατοι, εκπρόσωποι των συλλόγων τους, ζήτησαν εξηγήσεις και προειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας δήλωναν σήμερα, ότι όλες οι προτάσεις για φορολόγηση και απαλλαγές θα μπουν σε διάλογο. Καμία απόφαση πριν.

www.kentri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: