Του Γιάννη Αγγέλη
Νέα αναδρομική "απογραφή" για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, αλλά αυτή την φορά την κάνει ...η Eurostat.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η ομάδα στελεχών της Eurostat που βρίσκεται στην Αθήνα για να ξεκαθαρίσει το τι επιτέλους γίνεται με τα οικονομικά του ελληνικού δημοσίου δείχνει την πρόθεσή της να ανοίξει τον έλεγχο αυτό σε βάθος χρόνου... προς τα πίσω.
Αυτό σημαίνει ότι αν εντοπισθούν για το 2008 και το 2009 διαφορές με τα πρόσφατα στοιχεία που κατέθεσε στην Κομισιόν το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα φέτος θα χτυπήσει το πρωτοφανές ύψος του 12,7% του ΑΕΠ, τότε η έρευνα θα γυρίσει προς τα πίσω, ελέγχοντας όχι μόνο την αξιοπιστία των στοιχείων, αλλά κυρίως το αν εφαρμόσθηκε η σχετική μεθοδολογία με τον ίδιο –συμβατό με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο– τρόπο στην καταγραφή της εξέλιξης όλων των δημοσιονομικών μεγεθών.
Στο ΥΠΟΙΚ δεν φαίνεται να ανησυχούν για το "τι βρίσκει" μέχρι τώρα η ομάδα της Eurostat ψάχνοντας στην ΕΣΥΕ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και υποστηρίζουν ότι "αν δεν ξεκαθαρίσει τώρα η κατάσταση οριστικά και τελεσίδικα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σταθερά για τη σύνταξη του Προγράμματος Σταθερότητας, στην βάση του οποίου θα κριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ η αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής που ξεκινάει με τον Προϋπολογισμό του 2010...”.
Σε απλά... ελληνικά αυτό σημαίνει "ας βγάλουν ότι είναι να βγάλουν στην φόρα για να μας πιστέψουν και οι αγορές ότι με αυτά που θα κάνουμε μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μέσα στην ευρω-ζώνη...".
Άξιο προσοχής πάντως είναι ότι, όπως αποκάλυψε αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο Capital.gr, η Κομισιόν με επιστολή της πριν από καλοκαίρι (πέραν της γνωστής επιστολής προς τον κ. Παπαθανασίου) είχε αμφισβητήσει τις προβλέψεις για έλλειμμα της τάξης του 6% του ΑΕΠ και είχε εκτιμήσει ότι η τάση στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού έδειχνε ότι το έλλειμμα για το 2009 θα άγγιζε το 10% του ΑΕΠ...
Οι εκλογές αποκάλυψαν βέβαια ότι η εκτίμηση της Κομισιόν ήταν στη σωστή κατεύθυνση αλλά είχαν και αυτοί πέσει έξω στο που θα μπορούσε να φθάσει η “μαύρη τρύπα”. Άλλωστε η αποτύπωση της πορείας των δαπανών και κυρίως των εσόδων στο δεύτερο εξάμηνο άρχισε να καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς ξεπερνώντας και τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου