ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 71Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ
Τον …«πατέρα των Τούρκων» προσκύνησαν στην Κομοτηνή
Τελετή στο Τουρκικό προξενείο, μπροστά στην προτομή του ιδρυτή της τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ, που πλαισιώθηκε με στεφάνια πορτραίτα και σημαία κλπ.
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Μ’ ένα στεφάνι στην προτομή του αποκαλούμενου «πατέρα των Τούρκων» κι ενός λεπτού σιγή, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και απλοί πολίτες, τίμησαν στην αυλή του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, την 71η επέτειο θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ. Τα έργα και οι μέρες του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, αποδεικνύεται ότι είναι ζωντανές στις μνήμες των μουσουλμάνων Θρακών και ο εκάστοτε πρόξενος της πόλης φροντίζει να διατηρεί αυτήν την ανάμνηση, τιμώντας την επέτειο του θανάτου του. Έτσι και φέτος, ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς κάλεσε στην σύντομη, αλλά συμβολική αυτή τελετή, τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, για να τιμήσουν από κοινού τα 71 χρόνια από τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ, που απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Νοεμβρίου 1938.
Στις πρώτες σειρές μπροστά στον ανδριάντα του Ατατούρκ βρέθηκαν νωρίς το πρωί, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και Ξάνθης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, οι πρώην βουλευτές Μουσταφά – Μουσταφά, Γκαλήπ Γκαλήπ, Χασάν Χατίπογλου, και Αχμέτ Φαϊκογλου, οι αντινομάρχες Μεμέτ Δεβετζήογλου, Σιμπέλ Μουσταφάογλου, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Κοτζά Μουμίν Ριτβάν και Σινασί Μεχμέτ, οι δήμαρχοι Αρριανών Μεμέτ Χαλίτ, Σώστου Ισμέτ Καδή, Φιλύρας Χασάν Κιασήφ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Αχμέτ Καρά, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, δημοτικοί σύμβουλοι και απλοί πολίτες.
Με την τήρηση ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Κεμάλ ξεκίνησε η τελετή, για να ακολουθήσει ομιλία του προξένου κ. Σαρνίτς, όπου εκφωνήθηκε το μήνυμα που εκδόθηκε με αφορμή την 71η επέτειο θανάτου και τονίστηκε η σημασία αυτής της μέρας. Ένας μαθητής δημοτικού σχολείου διάβασε ένα ποίημα για τον ιδρυτή της Τουρκικής δημοκρατίας και ακολούθησαν χαιρετισμοί του πρώην βουλευτή Αχμέτ Φαϊκογλου, του ψευτομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ, ο οποίος μάλιστα μνημόνευσε την δημοφιλέστερη φράση της γειτονικής χώρας «Τι ευτυχής, όποιος μπορεί να λέγεται Τούρκος».
Ο Μουσταφά Κεμάλ (Θεσσαλονίκη 1881 - Κωνσταντινούπολη 10 Νοεμβρίου 1938), ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής δημοκρατίας. Ουσιαστικά ανέλαβε, πραξικοπηματικά, σε μια διαμελισμένη Οθωμανική αυτοκρατορία, της οποίας το εναπομείναν υπόλοιπο των εδαφών της, στην Ανατολία, κατόρθωσε να μετατρέψει σε κράτος δυτικού πρότυπου ονομάζοντάς το Τουρκία. Προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε να διαπράξει πράξεις, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων Ελλήνων. Θεωρείται παρόλα αυτά χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα. Από τον λαό ο Κεμάλ προσέλαβε τον χαρακτηρισμό «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας των Τούρκων».
Πολίτες από την Τουρκία και τη Δυτική Θράκη στην τελετή της Θεσσαλονίκης
Τελετή στη μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ έγινε και στο σπίτι, όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί σήμερα ως προξενείο. Εκεί ο γενικός πρόξενος Χουσείν Οζντεμίρ υπογράμμισε τη σημασία που είχε αποδώσει ο Κεμάλ στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Τουρκικού έθνους. Εκεί βρέθηκε κόσμος από την Τουρκία και τη Δυτική Θράκη, που τήρησαν ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη σεβασμού, στάθηκαν προσοχή στο άκουσμα του εθνικού ύμνου και εκφωνήθηκαν ομιλίες και ποιήματα.
Με δημόσιο προσκύνημα στο Μαυσωλείο του Κεμάλ, τιμήθηκε η 71η επέτειος θανάτου του, στη γειτονική Τουρκία και με διάφορες εκδηλώσεις σε προξενεία του εξωτερικού.
1 σχόλιο:
Πάλι καλά που δεν πήγε κανένας "επίσημος" να καταθέσει στέφανο!
Δημοσίευση σχολίου