Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το βαθμό επικινδυνότητας του Η1Ν1, του ιού της γρίπης των χοίρων: Η υψηλή μεταδοτικότητα και η χαμηλή θνητότητα (ο αριθμός θανάτων ατόμων που έχουν τη νόσο Χ προς τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν τη νόσο Χ). Η υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου της δίνει τη μορφή πανδημίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σε απόλυτους αριθμούς οι θανάτοι από τον ιό Η1Ν1....
Το ποσοστό θνητότητας του ιού είναι αυτό που μας καταδεικνύει σε τι βαθμό είναι φονικός ο συγκεκριμένος ιός. Και δεν αποδεικνύεται καθόλου φονικός (το μοναδικό ερωτηματικό είναι το ηλικιακά νεαρό target group). Αν χρησιμοποιήσουμε την εκατοστιαία αναλογία στην Αμερική, θα δούμε ότι το ποσοστό θανόντων σε σχέση με τους νοσούντες είναι της τάξεως του 0,02% (50.000.000 νοσούντες – 10.000 θανόντες). Αντίστοιχο περίπου είναι το ποσοστό θνητότητας στη Βρετανία: 0,026%.
Εδώ μπαίνει το ερώτημα αν θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για μαζικό εμβολιασμό προς αποτροπή της πανδημίας.
Κατ’ αρχάς, τα συστατικά του νέου εμβολίου είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά του εμβολίου της κοινής γρίπης οπότε οι υποτιθέμενες παρενέργειες πέραν των συνηθισμένων, αποτελούν αποκυήματα φαντασίας και δε συμβάλλουν στην ορθή αντιμετώπιση της γρίπης. Το δεύτερον είναι πως όταν ο Π.Ο.Υ. αποφάσισε να ακολουθήσει τη στρατηγική του μαζικού εμβολιασμού, είχε περιορισμένα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα και τη θνητότητα του ιού που αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη και φυλή, κτλ. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν η πλέον ασφαλής για να ανακόψει τις διαστάσεις που υπολογίζετο ότι θα έπαιρνε η πανδημία (η υψηλή μεταδοτικότητα ήταν εν πολλοίς διαπιστωμένη) και κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει τον Π.Ο.Υ. για την απόφασή του αυτή.
Τα οικονομικά συμφέροντα είναι...[...]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου