Του Ζώη Τσόλη
3 Αυξήσεις 1,5% σε μισθούς- συντάξεις ως 2.000 ευρώ τον μήνα 3 Πάγωμα για μισθούς- συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και περικοπές 10% στα επιδόματα 3 Περικοπές 10% στους μισθούς διοικητών των ΔΕΚΟ και 50% στα έξτρα.
Εισοδηματική πολιτική τριών ταχυτήτων με αυξήσεις 1,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους που οι συνολικές αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ τον μήνα, πάγωμα για όσους υπερβαίνουν το όριο και περικοπές αμοιβών τουλάχιστον 10% στους προέδρους των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και στα υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου χαράσσει η κυβέρνηση κάτω από την ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δανειστών να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών του προϋπολογισμού.
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κονδύλι του προϋπολογισμού είναι αυτό για μισθούς και συντάξεις, που θα ανέλθει το 2010 στα 26 δισ. ευρώ σε σύνολο δαπανών 58 δισ. ευρώ, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης προχωρεί στην απογραφή όλων των μισθών στο Δημόσιο (μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών) προκειμένου να εισηγηθεί την εισοδηματική πολιτική προτού ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις μέσα στον Ιανουάριο.
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, για το 2010 θα περικοπούν τα επιδόματα που προστίθενται στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων εφόσον αυτός ξεπερνά τις 2.000 ευρώ τον μήνα κατά 10%, απόφαση που θα οδηγήσει στη μείωση του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας κατά 4%. Για όλους όσοι έχουν βασικό μισθό από 2.000 ευρώ και πάνω θα καταβληθούν μόνο οι αυξήσεις που προκύπτουν από τις ωριμάνσεις (δηλαδή, το χρονοεπίδομα και τα οικογενειακά επιδόματα).
Επίσης για τον στενό δημόσιο τομέα θα περικοπούν οι αμοιβές για συμμετοχές σε επιτροπές, οδοιπορικά και άλλα έξοδα τουλάχιστον κατά 10%.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή στις ΔΕΚΟ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (νοσοκομεία, ιδρύματα, ταμεία κτλ.), πέραν της μείωσης κατά 50% των αμοιβών των προέδρων, των διευθυνόντων συμβούλων και των μελών διοικητικών συμβουλίων που ανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ο κ. Σαχινίδης ξεκαθαρίζει ότι θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 10% οι αμοιβές των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ακόμη σημειώνει ότι σε όποιες περιπτώσεις εκτιμηθεί ότι υπάρχουν υπερβολικές αμοιβές σε σύγκριση με αντίστοιχες επιχειρήσεις του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, τότε οι περικοπές μπορεί να είναι μεγαλύτερες.
Π.χ., στον ΟΠΑΠ η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου ξεπερνά τις 15.000 ευρώ τον μήνα, στη ΔΕΗ η αμοιβή του προέδρου (πριν από την απόφαση που έλαβε το καλοκαίρι η προηγούμενη διοίκηση να συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα) ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ τον μήνα και στον ζημιογόνο ΟΣΕ η αμοιβή του προέδρου τις 14.000 ευρώ τον μήνα. Ο κ. Σαχινίδης δηλώνει ότι «από το 2010 η εισοδηματική πολιτική όλων των ΔΕΚΟ που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό θα καθορίζεται από το υπουργείο Οικονομικών».
Παράλληλα η κυβέρνηση θα καλέσει τις νέες διοικήσεις να συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης δίνοντας προθεσμία τεσσάρων ετών για την εξάλειψη των ελλειμμάτων στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πηγή αύξησης του δημοσίου χρέους εκτός προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση να ανασυσταθούν οι διοικήσεις και να περιοριστεί κατά 50% ο αριθμός των μελών των ΔΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου