Γιατί εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και μίας σοβαρότατης κρίσης της ελληνικής οικονομίας, το κυβερνητικό συμβούλιο ασχολείται με την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας ;
ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΩΡΑ.
Υπουργικό συμβούλιο 22.12.2009 :
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι μετανάστες αποτελούν πλέον μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και πρόσθεσε ότι όσοι εξακολουθούν να τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας εθελοτυφλούν μπροστά στα προβλήματα που μπορεί να έλθουν, καθώς άθελά τους ωθούν τους μετανάστες και ιδίως τη νέα γενιά στο περιθώριο.
Η χορήγηση ιθαγένειας σε ομογενείς και μετανάστες, είναι ένα στοίχημα το οποίο η Ελλάδα δεν δικαιούται να μην κερδίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας, σιγουριάς και κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς το φαινόμενο της μετακίνησης πληθυσμών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και είναι φυσικό να μας δημιουργεί ανησυχία. Και πρόσθεσε πως οι αλλαγές που συντελούνται αγγίζουν ακόμα και την ταυτότητά μας.
Ωστόσο, όπως τόνισε, ο φόβος είναι κακός οδηγός και δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια αν δεν συμπεριλάβουμε στην κοινωνία μας και όσους ζουν στην πατρίδα μας, οι οποίοι, κάθε μέρα που περνούν στη χώρα μας βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση, πλην κάποιων ακραίων φωνών, με τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η κυβέρνηση, κι αυτό δίνει μια νέα διάσταση πατριωτισμού, που είναι βασισμένος σε μια ανοιχτή κοινωνία.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι αναμένεται στην Αθήνα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο συνομίλησε πρόσφατα στην Κοπεγχάγη. Ο κ. Γκουτιέρες εκφράσθηκε θετικά για τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τους μετανάστες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που μίλησε στη συνέχεια, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει να πάρει αποφάσεις και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής ή ολιγωρίας. Άλλωστε, όπως τόνισε οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς την κατεύθυνση της ένταξης των μεταναστών κάτι που υποδεικνύει και το ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 5.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι Έλληνας θα γίνεται εκείνος που το επιθυμεί.
Με το νομοσχέδιο που προωθείται, όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης:
Α. Ανοίγεται η πόρτα στη δεύτερη γενιά μεταναστών.
Β. Εξορθολογίζεται και εναρμονίζεται με το κράτος δικαίου ο θεσμός της πολιτογράφησης, και
Γ. Απονέμεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε ομογενείς και μετανάστες που ζουν για πολλά χρόνια στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, στις επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης, θα πάρουν μέρος περί τις 250.000 ομογενείς και μετανάστες.
Δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας θα έχουν όσοι έχουν γεννηθεί και ζουν στην Ελλάδα τουλάχιστον για πέντε χρόνια, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και δηλώνονται από τους γονείς τους, καθώς και τα παιδιά που φοιτούν πολλά χρόνια σε ελληνικά σχολεία (μένει να οριστεί ο ακριβής αριθμός).
Στη συνέχεια μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόνισε ότι η μετανάστευση παίρνει διαστάσεις εθνικού προβλήματος, αλλά έχει και ευρωπαϊκές διαστάσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης στην Ελλάδα γίνεται το 1/3 των συλλήψεων που γίνονται στην Ευρώπη, όπου ο συνολικός αριθμός είναι 320. 000. Η Ελλάδα «διαχειρίζεται» κάθε χρόνο γύρω στις 250.000 ψυχές, με τις οποίες ασχολούνται 15.000 αστυνομικοί.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, δεν τηρεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υπογραφής συμφωνίας της Τουρκίας με την FRONTEX, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Και το καλύτερο για το τέλος :
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι απαγορεύθηκε η σύλληψη και η επαναπροώθηση μεταναστών δεύτερης γενιάς και καταργήθηκαν τα εμπόδια στη μετακίνησή τους προς και από την πατρίδα τους. Επίσης εφαρμόζεται ο εθελοντικός επαναπατρισμός και το τελευταίο δίμηνο έχουν αποχωρήσει από τη χώρα 1500 άτομα για τις πατρίδες τους. Ανέφερε επίσης ότι θα γίνει καταγραφή όσων μένουν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα φέρει προς συζήτηση, στο υπουργικό συμβούλιο, νομοσχέδιο για μια νέα πολιτική ασύλου .
2 σχόλια:
ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ και το θελουμε τωρα
Σχέδιο για την οικονομία μπορεί να μην είχε ο Γιωργάκης αλλά σχέδιο για την διάλυση της Ελληνικής κοινωνίας φαίνεται ότι είχε από καιρό.
Πχ. αυτή τη στιγμή που η ονομαστική ανεργία πάει να περάσει το 10% και η πραγματική ενδεχομένως έχει ξεπεράσει το 15%, είναι προτεραιότητα να καταθέτουμε νομοσχέδιο για την παροχή ιθαγένειας σε παράνομους μετανάστες;
Γιατί τόση βιασύνη αναρωτιέμαι;
Είναι τόσο σημαντικό ή τόσο επείγον το θέμα αυτό;
Δύο τινα συμβαίνουν:
Είτε ο Γιωργάκης βλέπει ότι δεν το βγάζει το 2010 και προσπαθεί να ξεπληρώσει τα προεκλογικά γραμμάτια που έχει υπογράψει είτε απλά ο εγκέφαλός του είναι τόσο μπερδεμένος που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα σημαντικά και επείγοντα (όπως είναι η οικονομία) από τα επουσιώδη και δευτερεύοντα.
Τί να πείς με αυτό το άτομο;
Έχει γεμίσει η Ελλάδα κοψοχέρηδες.
Δημοσίευση σχολίου