Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Οι εννέα προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

της Χριστινας Κοψινη

Με την παρουσίαση των δομικών αλλαγών που είχαν ήδη προαναγγείλει «προκειμένου να μην εκραγεί το ασφαλιστικό πρόβλημα το 2015, όταν θα έχει βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά που εισήλθε στην αγορά εργασίας στο μέσο της δεκαετίας του '70» άνοιξαν χθες τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ειδικούς ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρ. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε:

- Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές με οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των Ταμείων.

- Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης, ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και την ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών.

- Επίλυση των προβλημάτων της διαδοχικής ασφάλισης.

- Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπ. Υγείας.

- Ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση μελετών, σε βάθος δεκαετίας. Αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική ασφάλιση.

- Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

- Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την απονομή συντάξεων με αναπηρία και ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.

- Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων προς τα Ταμεία.

- Ανασύσταση του «Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών», με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Η προβλεπόμενη σήμερα χρηματοδότηση κυρίως από τον ΦΠΑ, κρίνεται άδικη και ανεπαρκής.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό διεφάνη ότι το υπουργείο αναζητεί τώρα τρόπους αξιοποίησης πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη φτώχεια και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών (στη χώρα μας είναι γνωστό ότι λαμβάνουν τις κατώτατες συντάξεις με τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις). Εκτός από τις 9 δομικές αλλαγές, στην αναζήτηση μιας συνολικής λύσης που θα προτείνουν με το πόρισμά τους οι 11 ειδικοί κοινής αποδοχής, ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι μια συνολική λύση προϋποθέτει ενδελεχή (αναλογιστική) μελέτη και τεκμηρίωση, μείωση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και της σπατάλης στις υπηρεσίες Υγείας. Τόνισε ότι πρέπει να καθοριστούν οι πηγές χρηματοδότησης του συστήματος και να ληφθεί υπόψη ότι μία συνολική λύση περιλαμβάνει την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος. Οι προτάσεις Λοβέρδου και η διαδικασία συνάντησαν την αποδοχή των κοινωνικών εταίρων. Διαφωνία εξέφρασαν, όμως, τα κόμματα της Αριστεράς. Με το σύνολο των προτάσεων Λοβέρδου και με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης διαφώνησε το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, καθιερώνει μια ενιαία προνοιακή σύνταξη στα όρια της εξαθλίωσης και από εκεί και πέρα την ιδιωτική ασφάλιση». Για «σενάρια αποδόμησης του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» έκανε λόγο η συνδικαλιστική κίνηση του Συνασπισμού.

6 σχόλια:

Theodore είπε...

Και στο φιναλε,γιατι δεν αραζει στα κυβικα του το ΚΚΕ;Ο κοσμος δεν ενδιαφερεται για τις...σοφιες που εκπεμπει,γι αυτο και τουδωσε λιγοτερες ψηφους στις εκλογες αυτες.Αν το ηθελε,θα το ψηφιζε.
Το ζητημα ειναι,οτι και αυτα που λεει ο Λοβερδος,θα τα παρει ο αερας εν μια νυκτι,μολις στερεψει η κανουλα με τα λεφτα.
Ουκ αν λαβοις,παρα του μη εχοντος.
Γιατι λοιπον,δεν βλεπει την πραγματικοτητα;
Γιατι δεν ακουσε τον Αντρουλακη σημερα το πρωι στον 984,να λεει αυτα που ειπε και μ'επιασε συγκρυο;
Δυστυχως,εχουν κολληματα ολοι τους,και ακομα δεν πηρανε χαμπαρι τι γινεται εξω,παρ ολες τις προειδοποιησεις.
Αλλα ομως,αυτοι ειναι η κυβερνηση τωρα,και αυτοι θα φανε τα γιαουρτια.
Αυτο,δεν το καταλαβαινουν;Τοσο στοκοι ενα πραμα;

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο Γιωργάκης έλεγε ανίκανο τον Καραμανλή και ζητούσε εκλογές θα έπρεπε να ήξερε ότι τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους.
Μας έλεγε, μαζί με εκείνο το παιδάκι τον Παπακωνσταντίνου, για σχέδια και οράματα και άλλα πολλά παραμύθια.
Εδώ και δύο μήνες όμως κυβερνάει ο Γιώργος και κανείς από δαύτους δεν κάνει απολύτως τίποτε.
Αλλα 2-3 είπα – ξείπα για το ποιοι μισθοί παγώνουν και μερικές ακόμα κωλοτούμπες του στυλ “αν χρειαστεί, θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός” 15 μέρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή και όχι μόνο οι S&P, οι Fitch, οι Μίτς και το κακό συναπάντημα θα μας υποβαθμίσουν αλλά προβλέπω να καταφθάνουν με τσάρτερς οι δανειστές μας και να ζητάνε τα λεφτά τους πίσω.
Και που ΄σαι Γιώργο, όσους όρκους και να κάνεις πως για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, κατά το για όλα φταίνε οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες, κανέναν δεν θα πείσεις να σε λυπηθεί.
Όχι τίποτε άλλο αλλά έρχονται και δημοτικές εκλογές του χρονου και, άμα συνεχίσεις έτσι, σε βλέπω χλωμό, πολύ χλωμό!

Theodore είπε...

Ενταξει ρε παλληκαρι,ενταξει.Ελεγε και κοτσανες ο Γιωργος πριν απο τις 4 του μηνος,αλλα το ζητημα ειναι,οτι το μπαχαλο,το εκανε ο χοντρος και οι συν αυτω.
Το κακο με το Γιωργο,ειναι οτι σα γνησιος πασοκος,εχει τα κολληματα του,και αντι να βγει και να οει,παιδια,ως εδω,ειχομεν υποσχεθει αυτα και εκεινα ,αλλα οι κατασταση,ειναι αυτη,και τελος.
Αλλαζουν ολα γιατι αλλοιως,παμε φουντο.
Και να αρχισει αμεσως να παιρνει ολα τα μετρα,για να μη βουλιαξουμε,και οχι να βγαινει και να μιξοκλαιει, σα μωρο στο Υπουργικο Συμβουλιο.
Και να μαζεψει αμεσως,κατι Λοβερδους,κατι Παπουτσηδες,κατι Κατσελησες,και λοιπους παλαιοπασοκους.
Φτασαμε στο νυν και αει,και το ζητημα ειναι να γλυτωσουμε απο τη χρεωκοπιοα,και οχι να φανει ο Γιωργος αξιοπιστος,οσον αφορα στις προεκλογικες υποσχεσεις του.

Theodore είπε...

Kai μια ιστορια για να γελασουμε και λιγο.
Πριν απο πανω απο 100 χροια,υπηρχαν δυο ανιθετα κομματα,με αρχηγους,τον Τρικουπη και το Δηληγιαννη.
Ο Τρικουπης,ηταν ειδος Σημιτη,ενω ο Δηληγιαννης,ειδος Αντρεα.Η Καραμανλη.
Μπλα μπλα και δε συμμαζευεται.
Ο Τρικουπης,βρηκε αδεια τα Ταμεια,και εβαλε φορο στον καπνο,για πρωτη φορα.
Ο Δηληγιαννης,βρηκε την ευκαιρια να τον χτυπησει,και αρχισε τις φωνες,
"κατω ο φορμπηχτης Τρικουπης".
Εγιναν οι εκλογες,και βγηκε,ποιος αλλος;Ο δημαγωγος Τρικουπης.
Ανοιξε το Ταμειο,και βρηκε λεφτα για πρωτη φορα στο Ελληνικο Κρατος.
Ανεβηκε λοιπον στη Βουλη,για να εκφωνησει τον πρωτο του λογο,και αρχισε ως εξης.
"Ειχομεν υποσχεθει,να καταργησωμεν τον επι του καπνου φορον,αλλ' ευθετωτεραι σκεψεις μας ηναγκασαν,να τον διατηρησωμεν".
Αυτοι ειναι οι πολιτικοι,αλλα εδω,αν ο Γιωργος κανει ΑΜΕΣΩΣ πισω απο τις προεκλογικες του κουβεντες,θα εχει ολα τα δικηα με το μερος του.
Εδω,πανε να του παρουν το σκαλπ,οι δανειστες.

Ανώνυμος είπε...

Theodore, τουλάχιστον παραδέχεσαι τα ψέματα και τις υποκρισίες που ανέβασαν το Γιωργάκη στην εξουσία.
Η ηθική λύση όμως δεν είναι να παραδεχθεί ότι έλεγε ψέματα προεκλογικά αλλά τώρα άλλαξε μυαλά και προσπαθεί να νοικοκυρέψει την οικονομία, βάζοντας σε τάξη τους ρεμπεσκέδες του.
Η ηθική λύση είναι να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και να κάνει εκλογές, εφόσον η νίκη τοιυ της 4 Οκτωβρίου ήταν κάλπικη.
Θα το έκανε ποτέ αυτό ένας αμερικάνος, εσύ πώς το βλέπεις;

Theodore είπε...

Επι του Ελληνικου,δεν γραφω.Ετσι κι αλλοιως,εγω δεν ψηφισα στις εκλογες.(Κι μαλιστα τους ταγραψα στα ισα,και εβγαλα το αχτι μου,για τα μετρα που δεν παιρνουν εγκαιρα,και που ειναι η αιτια να μας πινουν το αιμα οι δανειστες μας.Γιατι βλεπεις,προτιμουν οι κυβερνησεις μας,να χαιδευουν το ποπολο,παρα να βλεπουν την πραγματικοτητα και να δινουν λυσεις,που βεβαια,ειναι επωδυνες).
Εσυ που ψηφισες,φωναζε τωρα.
Επι του Αμερικανικου,οχι μονον θα το εκανε,αλλα το εχει ΗΔΗ κανει ο Ομπαμιας.
Για διαβασε να δεις,ποσα πραγματα πηγε πισω.Κατι στρατα που θα εδιωχνε,και τωρα το κανει γαργαρα,και τοσα αλλα...