Του Άρη Ραβάνου
Πολλαπλά ερωτήματα προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη που αποδίδει το δημοσιονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας στην πολιτική του υπερδανεισμού που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1981- εκτός από τη δική του, το 1990-1993. Μία ημέρα μετά την άρνηση της κόρης του, της πρώην υπουργού κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, να συμμετάσχει στη «σκιώδη κυβέρνηση» της ΝΔ και να βοηθήσει τον νέο πρόεδρο κ. Αντ. Σαμαρά από το πόστο ευθύνης που της πρότεινε, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο πως η περίοδος σιωπής τελείωσε γι΄ αυτόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη στιγμή που οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ ολοκληρώθηκαν και δεν έχει λόγους να παραμένει σιωπηλός, αισθάνεται απελευθερωμένος και αποφασισμένος να παρεμβαίνει με κάθε ευκαιρία, σε μια περίοδο που ο κ. Σαμαράς έχει στόχο την εσωκομματική ηρεμία στην πορεία προς την αναδιοργάνωση και ανασύνταξη του κόμματος.
Σε κλίμα εσωκομματικής φόρτισης συνεδριάζει σήμερα, για πρώτη φορά υπό την ηγεσία του κ. Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στην οποία θα συμμετάσχει κανονικά- παρά τις διακινούμενες φήμες περί του αντιθέτου- η κυρία Μπακογιάννη, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.
Ο κ. Μητσοτάκης, που χρησιμοποίησε τον τίτλο του πρώην πρωθυπουργού και όχι του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, επέλεξε να παρέμβει χθες νωρίς το πρωί με γραπτή δήλωσή του, την παραμονή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια . Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να «πει τη γυμνή αλήθεια στον ελληνικό λαό» προκειμένου να τον προετοιμάσει για «τα επώδυνα μέτρα που- ούτως ή άλλως, υπό την πίεση της ανάγκης- θα ληφθούν» . Με τη στάση του, όπως εξηγούν στελέχη της ΝΔ που συνομιλούν μαζί του, δείχνει διάθεση να δημιουργήσει υπερκομματικό κλίμα συναίνεσης, ώστε να ληφθούν επώδυνα μέτρα.
«Τ ο πρόβλημα της διαφθοράς είναι μέγα και ασφαλώς έχει άμεσες επιπτώσεις και στην οικονομία. Δεν είναι όμως το κύριο αίτιο της σημερινής κρίσης. Η αιτία της χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι ότι από το 1981 έως σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 1990-1993, μάθαμε να ζούμε, πάνω από τις δυνατότητές μας, με δανεικά, επιβαρύνοντας τις επόμενες γενιές, και την ίδια περίοδο αρνηθήκαμε με πείσμα να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που έκαναν όλες οι χώρες της Ευρώπης, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Και τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας. Πρέπει να ζήσουμε με αυτά που έχουμε και ταυτόχρονα να αρχίσουμε να εξοφλούμε το ανατριχιαστικό χρέος που αφρόνως σωρεύσαμε» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το χρέος της πολιτικής ηγεσίας στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι να ειπωθεί η αλήθεια για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, που «δυστυχώς είναι ακόμη χειρότερα και από ό,τι σήμερα την παρουσιάζουμε» όπως τονίζει.
Και συνεχίζει: «Να εξηγήσει με αριθμούς, που δεν αμφισβητούνται, γιατί δεν έχουμε κανένα περιθώριο αναβολής. Να θέσει όλους ενώπιον των ευθυνών τους. Να πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
O κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια βάλλει ευθέως και κατά του κ. Καραμανλή αναφέροντας ότι χωρίς την έντιμη και ειλικρινή εξήγηση, «την οποία δυστυχώς κανένα κόμμα, μέχρι σήμερα, δεν επεχείρησε, τα επώδυνα μέτρα- που ούτως ή άλλως υπό την πίεση της ανάγκης θα ληφθούν- θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες κοινωνικές αναταράξεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», μετά τη γνωστοποίηση της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη κυρίαρχα ήταν τα δηκτικά σχόλια από τους «καραμανλικούς» και κατεγράφη έντονη δυσφορία από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θέτει στο στόχαστρό του με έμμεσο τρόπο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και πολιτικές δυνάμεις που υποκινούν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για διάφορα κοινωνικά θέματα, ζητώντας να ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα στη σημερινή σύσκεψη υπό τον κ. Παπούλια. «Κατ΄ εξοχήν αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, όλοι ανεξαιρέτως, κόμματα και κοινωνικοί φορείς, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα. Ο νόμος της δημοκρατίας πρέπει να είναι σεβαστός από όλους» υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε με μια αναφορά που από κάποια στελέχη της ΝΔ θεωρήθηκε- κατά ανεξήγητο τρόπο- και αιχμή για τον κ. Σαμαρά: «Το να θέλουν στενότερες ή ευρύτερες μειοψηφίες να επιβάλουν με τη βία την άποψή τους είναι κατάλυση της Δημοκρατίας, είναι φασισμός. Και η πικρή ελληνική εμπειρία μάς διδάσκει ότι η πολιτική αυτή εγκυμονεί δεινά».
1 σχόλιο:
Ακουσα καποιον εκπροσωπο του κκε,να μιλαει σημερα σε καποια τιβι και νομιζα οτι βρισκομαστε στα 1917,και ετοιμαζονται να καταλαβουν τα χειμερινα ανακτορα.
Πολυ καλα ο μικρος Μητσοτακης,του ειπε,αμα εχετε αυτες τις αποψεις,να βγειτε απο τη Βουλη.
Δημοσίευση σχολίου