“Κεκλεισμένων των θυρών” ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε χθες έναντι των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι την Δευτέρα θα ανακοινώσει τις βασικές γραμμές των επιπλέον μέτρων στο σχέδιο Προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί.
Το σχέδιο σύμφωνα με τα όσα άφησαν να διαρρεύσουν ορισμένοι εκ των παρισταμένων κινούνται σε τρία επίπεδα:
• εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων ή ημιδημόσιων φορέων
• δραστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος για να αντιμετωπισθεί η μεσοπρόθεσμη πίεση του χρέους και
• σημαντική περικοπή δημοσίων δαπανών στις αποκαλούμενες ανελαστικές δαπάνες οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μισθούς συντάξεις και επιδόματα.
Η ενημέρωση από τον Γ. Παπανδρέου στο Συμβούλιο, λόγω των νέων συνθηκών που επιβάλει η ενεργοποίηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, έγινε χωρίς την παρουσία των ΥΠΕΞ και των συμβούλων των πρωθυπουργών.
Κατά τα λεγόμενα ορισμένων εκ των παρισταμένων, ο έλληνας Πρωθυπουργός “έπεισε” για τις προθέσεις του αλλά όλοι πλέον περιμένουν τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις του την επόμενη εβδομάδα.
Ικανοποίηση Μπαρόζο για τις δεσμεύσεις Παπανδρέου
Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμού του ελλείμματος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
"Έχω εμπιστοσύνη στην αποφασιστικότητα του για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ο κ. Μπαρόζο μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις.
Εκτίμησε παράλληλα ότι οι ηγέτες των κρατών της Ε.Ε. εξέλαβαν τις διαβεβαιώσεις Παπανδρέου ως "σαφή και κατηγορηματική δήλωση" δέσμευσης για ταχεία μείωση των δαπανών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
"Μίλησε για μείωση των επιπέδων διακυβέρνησης. Ενώ σήμερα υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα από το περιφερειακό έως το τοπικό επίπεδο, δεσμεύτηκε για την μείωση τους στη κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών".
"Αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και ιδίως στις δημόσιες συμβάσεις", πρόσθεσε.
Κανένας κίνδυνος αθέτησης
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker δεν βλέπουν πιθανότητα αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
"Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αθέτησης για την Ελλάδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι δεν υφίσταται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ελλείμματος μειώνοντας τον αριθμό των πολλαπλών επιπέδων διακυβέρνησης.
"Γνωρίζουμε τα προβλήματα και δεν προσπαθούμε να τα κρύψουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. "Δεν ζητάμε χάρες, θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας".
Trichet: "Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις σωστές αποφάσεις"
Σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet.
Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, η Ελλάδα εξόργισε του Ευρωπαίους εταίρους της με τη σημαντική ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού πριν λίγες εβδομάδες. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ΒΒΒ+ από Α-, ενώ η Standard & Poor΄s Corp έθεσε την αξιολόγηση Α- της Ελλάδας σε CreditWatch Negative.
“Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα λάβει μία απόφαση που θα είναι ανάλογη των περιστάσεων, και αυτή θα είναι να προχωρήσει σε τολμηρές και θαρραλέες αποφάσεις”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Trichet μετά από ομιλία του στο Λονδίνο.
Τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν νωρίτερα σήμερα καθώς η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde μετά την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel διαβεβαίωσε τις αγορές ότι τα μέλη της Ευρωζώνης υποστηρίζουν το ένα το άλλο.
Στον απόηχο των δηλώσεών της, το ετήσιο κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ ελληνικού δημόσιου χρέους από την πτώχευση για πέντε χρόνια μειώθηκε στα 210.000 ευρώ από 216.000 ευρώ την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της CMA Datavision. Το κόστος ασφάλισης κατέγραψε υψηλό στις 233.000 ευρώ την Πέμπτη.
Capital.gr
1 σχόλιο:
Δε βαριεσαι,εγω τον ακουσα στη συνεντευξη που εδωσε το μεσημερι,και δεν ειπε απολυτως τιποτα.
Και μαλιστα,επιασα και εγραψα αμεσως στον Ανδρουλακη,που εχει βεβαια την αποψη,οτι πρεπει να λφθυν αμεσως μετρα που να ηρεμησουν τους δανειστες μας,την ανησυχια και την απελπισια μου ,για την αλλγη στην συμπεριφορα του Πρωθυπουργου.
Φαινεται,οτι οι χαχολοι του παρελθοντος μεσα στο πασοκ,επικρατησαν παλι.
Φοβαμαι ομως,οτι τη Δευτερα,θα κοκκινησει το συμπαν απο την αυξηση στα spreads,και την καταβυθιση του ΧΑΑ.
Αν γινει αυτο που φοβαμαι,θα κανει βεβαια πισω,αλλα θα εχουμε πληρωσει ακριβα την αποκοτια του,και μετά,αντε να μας πιστεψουν,αμα τους λεμε οτι κατι θα κανουμε για να λυσουμε το προβλημα.
Καλα,τι στο καλο,δεν παιρνουνε χαμπαρι εκει μεσα του τι γινεται εξω;Την...Κανελη σκεπτονται μονον, και τον Τσιπρα;
Δημοσίευση σχολίου