Του Γιάννη Αγγέλη
Το διάστηµα µεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς «κληρώνει» η λίστα των συµµετοχών του Ελληνικού Δηµοσίου σε ΔΕΚΟ που θα βγουν στο σφυρί για να στηρίξουν την πολιτική µείωσης χρέους και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σε συνοµιλητές του ότι άµεσα –µετά την ψήφιση του Προϋπολογισµού– θα µπουν στο τραπέζι οι «συµµετοχές» του Δηµοσίου που µπορούν να πουληθούν.
Η αρχή φαίνεται ότι θα γίνει γίνει από τις τράπεζες, αλλά στη λίστα είναι τόσο ο ΟΤΕ όσο και ο ΟΠΑΠ.
Από τις ιδιωτικοποιήσεις θεωρείται ότι µπορούν να εξασφαλιστούν δύο στόχοι. Ο δηµοσιονοµικός που αφορά τη συγκέντρωση 2,4 δισ. ευρώ και ο ευρύτερος οικονοµικός, της αλλαγής του κλίµατος γύρω από την εγχώρια οικονοµία.
Ο υφυπουργός Οικονοµικών Φ. Σαχινίδης υποστήριξε στο «Κ» ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν πριν από την Πρωτοχρονιά.
Το γεγονός πάντως ότι, πέραν του ΟΤΕ, η κυβέρνηση βάζει στο κέντρο της προσοχής της τον ΟΠΑΠ και τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες, µε σηµείο αναφοράς την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής, ξεκαθαρίζει το τοπίο των κυβερνητικών προθέσεων, µε κινήσεις οι οποίες –εκτός απροόπτου– θα ξεκινήσουν µέσα στο α’ τρίµηνο του 2010.
Το Δηµόσιο σήµερα διαθέτει το 77,31% της ΑΤΕ, το 34,04% του Τ.Τ., 38% στην Τράπεζα Αττικής (µέσω του Ταµείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Τ.Τ.), το 16% του ΟΤΕ, το 34% του ΟΠΑΠ, το 51,12% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και ανάλογο ποσοστό της ΔΕΣΦΑ (θυγατρική κατά 100% της ΔΕΠΑ).
Στη «λίστα» παραµένουν η ΔΕΠΑ µε τη ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΗ, αλλά εκεί όπως λένε από το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να αποκρυσταλλωθούν οι προθέσεις των αρµόδιων υπουργείων και να υπάρξει σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση.
Ανοιχτό παραµένει το «µέτωπο» και για το µέλλον του 74,02% του Δηµοσίου στην ΕΥΑΘ καθώς και το 61,33% της συµµετοχής του Δηµοσίου στην ΕΥΔΑΠ. Αρµόδιο κυβερνητικό στέλεχος έθεσε επίσης προς εξέταση το µέλλον της συµµετοχής του δηµοσίου στην ΤτΕ (αγγίζει το 9%), αλλά «αυτό είναι κάτι που δεν µπορεί να συζητηθεί χωρίς την προηγούµενη, έστω και άτυπη, συµφωνία της διοίκησης της ΤτΕ...».
Στο µεταξύ, η αρµόδια Ειδική Γραµµατεία Αποκρατικοποιήσεων στο ΥΠΟΙΚ έχει διαµορφώσει πρόταση στην κατεύθυνση της δηµιουργίας εταιρειών συµµετοχής (εταιρείες holding) στις οποίες θα µπορούσαν να παραχωρηθούν οι συµµετοχές του Ελληνικού Δηµοσίου και αυτές να εισαχθούν στη συνέχεια στο χρηµατιστήριο. Και αυτή η πρόταση θα εξεταστεί, λένε από το ΥΠΟΙΚ, αλλά η τακτική αυτή φαίνεται να ευνοείται περισσότερο στην περίπτωση της εκµετάλλευσης των κρατικών ακινήτων και όχι στις ΔΕΚΟ.
Όλα θα µπουν στο τραπέζι της σύσκεψης που θα γίνει υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου αµέσως µετά τα Χριστούγεννα, µε µοναδικό κριτήριο τη δέσµευση της παραµονής σε δηµόσιο έλεγχο των υποδοµών και των δικτύων. Οτιδήποτε άλλο, λένε στο ΥΠΟΙΚ, µπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.
* Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 24ης Δεκεμβρίου
1 σχόλιο:
Ο,τι και να πουλησουν,δεν προκειται να γινει τιποτα,γιατι κανενας χαζος,δεν προκειται να φερει τα λεφτα του σε ενα ρατος,που ανα πασαν στιγμην,μπορει να τον βρουν τα μυρια οσα.
Απο το να αλλαξει ο φορολογικος νομος,μεχρι να τον στοχοποιησει κανενας πρωινος "οικονομολογος",και να του βαλουν καμιά μπομπα οι διαφοροι τρελλαμενοι αριστεροαναρχικοι,του 1903.
Εσυ,θα εβαζες λεφτα,σε μια τετοια χωρα;Πρεπει να ησουν ηλιθιος για να το κανεις.
Γι αυτο,ας το παρουμε αποφαση,οτι τετελεσται,παμε απατοι.
Καλη ψυχη λοιπον.Γιατι οπως καταλαβαινετε,θα φαει ο ενας τον αλλο.
Δημοσίευση σχολίου