Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Παρέμβαση Παπαδήμου πριν από τις ανακοινώσεις Παπανδρέου

Του Γιάννη Αγγέλη

Από σήμερα αρχίζει να “τρέχει” ο χρόνος των 6 με 7 εβδομάδων που πήρε την περασμένη Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου από τους ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο τις γενικές κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής πρωτοβουλίας, την οποία θα εξηγήσει “με λεπτομέρειες” την Τετάρτη ο Υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε προγραμματισμένη συνάντηση με δεκάδες θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο.

Η δέσμευση που πήρε ο έλληνας Πρωθυπουργός “κεκλεισμένων των θυρών” στην Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν διπλωμάτες από την γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και τις Βρυξέλλες, είναι ότι στο διάστημα των επόμενων έξι – επτά εβδομάδων, θα δρομολογήσει “με ή χωρίς την συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης” ένα πρόγραμμα:

• αυστηρών περικοπών δημοσίων δαπανών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας πάταξης της διαφθοράς και της εφαρμογής ενός αυστηρότερου αλλά προοδευτικού φορολογικού συστήματος.
• αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να αντιμετωπισθεί μεσο-μακροπρόθεσμα η κρίση του χρέους
• ιδιωτικοποιήσεις με στόχο την απελευθέρωση των αγορών και την άμεση μείωση του χρέους

Ο σχεδιασμός αυτός θα συμβαδίσει με την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και της “ποινικής” δίωξης της φοροδιαφυγής.

Η δέσμευση αυτή επιβεβαιώνεται από δηλώσεις που έκανε αναφερόμενος ευθέως στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμος το Σάββατο από το Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι “εξαιρετικά σοβαρή” και ότι “η Ελλάδα πρέπει έγκαιρα να αναλάβει αποφασιστική δράση”.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδήμος είναι για πρώτη φορά που μιλάει για την Ελλάδα από τότε που ξέσπασε ο νέος κύκλος της κρίσης το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αποφάσισε να κάνει δημόσια δήλωση για το θέμα -παρά τον κίνδυνο να του αποδοθούν προθέσεις παρέμβασης στην εγχώρια οικονομική πολιτική από ορισμένα στελέχη της Κυβέρνησης- σε συνεννόηση με τον κ. Τρισέ, μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες “προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα καθυστέρηση και αναβλητικότητα στην ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου επιθετικές τάσεις στις αγορές κεφαλαίου απέναντι στους ελληνικούς τίtλους του δημόσιου χρέους”...

Εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί την ΕΚΤ είναι το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης -ενδεχομένως σε περισσότερες από μία βαθμίδες- από την Moody΄s, στελέχη της οποίας φθάνουν σήμερα στην Αθήνα για να επανεξετάσουν την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου, με δηλωμένη την πρόθεση αρνητικής αναθεώρησης της ισχύουσας βαθμίδας (Α1).

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι ένας νέος κύκλος πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την κατάσταση στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία αυξάνοντας τις πιέσεις στο ευρώ.

Άλλωστε η Moody΄s στην τελευταία ανακοίνωσή της για την Ελλάδα σημειώνει ότι σε θέση ανάλογη με την Ελλάδα βρίσκονται και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης...

Κοινοτικοί παράγοντες πάντως σημειώνουν ότι η νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας εμπεριέχει θεσμικές δυνατότητες όπως του Άρθρου 100 της Συνθήκης του Μάαστριχτ που ενώ απαγορεύουν (Άρθρο 103) την ευθεία χρηματοδότηση μιας χώρας μέλους από την ΕΚΤ εν τούτοις επιτρέπουν διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών μελών για τον αλληλο-δανεισμό μέσω της από κοινού έκδοσης κρατικών ομολόγων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: