Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ας φανούν χρήσιμοι έστω και στον εαυτό τους…

Του Πέτρου Τατούλη

Καταλαβαίνουμε την αγωνία της Αριστεράς να μην αφήσει ημέρα να περάσει χαμένη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Εκείνο όμως που ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να μάθει το πολιτικό του μάθημα. Ας θυμηθούμε μαζί. Τον περασμένο Δεκέμβρη το αστέρι του κ. Αλέξη Τσίπρα έμοιαζε να ανατέλλει ψηλά στους νεοελληνικούς ουρανούς και ορισμένοι πολλοί μιλούσαν για γροθιά στον δικομματισμό και ανάδειξη ενός νέου σημαντικού πόλου πίεσης από την λεγόμενη ανένταχτη Αριστερά. Σε όσους αρέσουν οι τούμπες και τα δύσκολα τρίβαμε τα χέρια μας, καθότι επιτέλους θα υπήρχε αναβρασμός και πίεση για αλλαγή. Την τούμπα, ωστόσο έμελε να φάει, που λέει κι ο λαός ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του που είδαν, μετά την αμφιλεγόμενη στάση ανοχής που έδειξαν στα έκτροπα των Δεκεμβριανών, τα ποσοστά τους να καταποντίζονται και στις περασμένες εκλογές ίσα που κατάφεραν να κόψουν το νήμα της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας.
Σήμερα, λοιπόν, και αφότου θα έπρεπε να έχουν σωρεύσει την πολύτιμη αυτή εμπειρία, εμμένουν στη στρατηγική που τους στέρησε ένα σημαντικό μερίδιο στη νομή της εξουσίας και τη χαρά να ανατρέψουν το «καθεστώς» συθέμελα. Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο θερμός Δεκέμβρης της εξέγερσης όμως ήταν ένα συλλογικό και οργισμένο “ως εδώ” που ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλα τα αδιέξοδα της νεολαίας και του κόσμου της δουλειάς, που πρόβαλλε με τον πιο εκρηκτικό τρόπο την χρεοκοπία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. O Δεκέμβρης έδειξε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τους όρους τους, ότι η απάντηση στο ερώτημα “ποιος θα πληρώσει την κρίση;” περνάει μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες». Για να εξηγηθούμε. Προσωπικά, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι υπήρξε πραγματικά εξέγερση. Και ότι οι νέοι άνθρωποι ασυνείδητα μάλλον σώρευσαν μέσα τους αδιέξοδα, τα οποία ξεχείλισαν. Αδυνατώ ωστόσο να αντιληφθώ πώς ερμηνεύουν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ το «ως εδώ» και επίσης «πώς ο Δεκέμβρης απέδειξε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τους όρους τους»; Βέβαια, θα μου πείτε, η Αριστερά είχε πάντοτε τη δική της ερμηνεία για τα πράγματα. Έτσι ερμήνευσε κατά το δοκούν και συμφέρον το μήνυμα της κοινωνίας που στις τελευταίες εκλογές (έτσι αποφαίνεται καλώς ή κακώς η κοινωνία σε οργανωμένα δημοκρατικά πολιτεύματα) έκανε στροφή στον συντηρητισμό και άφησε τον δικομματισμό σε σημαντικό βαθμό ανέγγιχτο.
Δε θα μπω στη διαδικασία να μιλήσω ορθολογικά για το ότι στην Ελλάδα του κρατισμού, ο νεοφιλελευθερισμός είναι άγνωστη λέξη. Ούτε βέβαια, θα επιχειρηματολογήσω κατά της λογικής εκείνης που θέλει το 10% των Ελλήνων να ομιλούν εξ ονόματος όλων των υπολοίπων. Ούτε ασφαλώς θα αναφερθώ στο δεκανίκι που δίνει παραδοσιακά η Αριστερά του τόπου στα σκληρότερα προσωπεία της Δεξιάς. Θέλω απλώς να καταλήξω στο εξής. Αν δεν μπορούν να είναι χρήσιμοι για τον τόπο, ας έχουν τουλάχιστον την ευφυΐα να αποδειχτούν χρήσιμοι για τον εαυτό τους.

6 σχόλια:

socrates είπε...

Τα πράγματα είναι απλά πετράκο.
Οι Συριζέοι είναι όλοι τους χαζά παιδιά χαρά (σοβαροφανή) γεμάτα (μερικά παλιμπαιδίζοντα).
Ο 15-άχρονος γιός μου διαθέτει πιό πολύ κοινή λογική.

Theodore είπε...

Τα αδιεξοδα,πραγματι μαζευτηκαν απο πολλα παιδια,και αυτο οφειλεται στο οτι τους ειχαν κανακεψει,οτι και καλα θα τα βρουν ολα ετοιμα,και τους εβγαλαν απο μπροστα ολα τα εμποδια,ωστε αυτα δεν κανανε μεγαλες προπαθειες,για να δυναμωσει ο χαρακτηρας τους,αλλα και απεκτησαν μεγαλες απαιτησεις,που δε στηριζονταν πουθενα.
Καταργηθηκαν και οι εξετασεις,απο επιπεδο σε επιπεδο της εκπαιδευσης,και ετσι,μαζευτηκαν ολοι στο Λυκειο,ετοιμοι να καταλαβουν το κουραδοκαστρο του Παν/μιου.
Μετα απ αυτα,ολα ειναι εξηγησιμα.
Θα εχουμε αγριες ημερες.Δυστυχως.

Karl Marx Jr είπε...

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.Για τη Νέα Δημογεροντία του γέλωτος. Διότι μιμείται το ΠΑΣΟΚ του πολυσυλλεκτικού κατασκευάσματος. Διότι η απομίμηση μοιάζει με τη μετατροπή του ελληνικού κινηματογράφου σε Χόλιγουντ ενός Βαλκάνιου γέροντος. Διότι με τα πούλμαν και τους tour operators η εκλογή ήταν προϊόν εκδρομικού, άντε θυμικού αποτελέσματος. Διότι με τζάκια, βιλαέτια, πρόκριτους, κοτζαμπάσηδες και προεστούς το κόμμα copy paste οθωμανικού καταλύματος. Διότι η μονομαχία δεν έπεισε πως έγινε για τη σωτηρία του κόμματος, αλλά για την αρχομανία προσωπικού συμφέροντος. Διότι είτε ο ένας είτε ο άλλος, αμφότεροι συνένοχοι του χαμηλού, άθλιου εκλογικού γκρεμίσματος. Διότι ουδείς εξ αυτών, των ηγετών αλλά και των ευρύτερων στελεχών, αισθάνθηκε τη στοιχειώδη υποχρέωση να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του νεοδημοκρατικού γλεντοκοπήματος. Επομένως, τροχίζουν τα μαχαιροπίρουνα για τον μήνα του μέλιτος. Από πάνω αυτοί, από κάτω η Ελλάδα του μακαρίτη και πτωχεύσαντος!

Karl Marx Jr

Theodore είπε...

Λοιπον εισαι ωραιος κυριε Μαρξ.
Εχεις "πεννα".
Keep going.

Ανώνυμος είπε...

Karl Marx Jr,
με τέτοιο όνομα δεν χρειάζεται να σχολιάζεις τίποτε.
Ο αυτοπροσδιορισμός σου τα λέει όλα για σένα.
Εάν έχεις τόσα πυκρόχολα να πείς για τη Νέα Δημοκρατία που πήρε χρέος 112% του ΑΕΠ το 2004, το έκανε 92% του ΑΕΠ το Σεπτέμβριο του 2008 και τώρα, προφανώς λογω της παγκόσμιας κρίσης, ξαναπήγε στο 102% του ΑΕΠ έχει καλώς.
Δεν βλέπω όμως να θυμάσαι πώς έφτασε το χρέος σε αυτά τα επίπεδα το 2004, δεν βλέπω να θυμάσαι ότι πτωχεύσαμε το 1990 λόγω του τυχοδιώκτη του Αντρέα, ούτε βλέπω και ιδιαίτερη ευαισθησία από σένα στα προεκλογικά ψέματα του Γιωργάκη που τώρα αποδεικνύονται η μαϊμουδιές του αιώνα.
Εσείς οι πασόκοι έχετε τη γνωστή μόνιμη πάθηση που λέγεται "επιλεκτική μνήμη" αλλά θα μας επιτρέψετε να σας γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια (για να μην πώ τη άλλη γνωστή επιτυχημένη λαϊκή έκφραση που λέει το ίδιο πράγμα).
Τα ψέματά σας είναι μόνο για ενδο-πασοκική κατανάλωση, δεν αφορούν την υπόλοιπη κοινωνία.
Γκέ γκε τζούνιορ ; (γενικώς, τζούνιορ)

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ Ελεθυερε,φαινεται οτι το 10.5,δεν ηταν %,αλλα ιντσες.
Γι αυτο τσουζει τοσο και σε κανει να σκουζεις.
Δεν πειραζει.Σιγα σιγα θα σου περασει.
Και αν ζοριζεσαι πολυ,βαζελινη εκ του πλησιεστέρου Φαρμακειου.
Οσο για το ποιος εχει επιλεκτικη μνημη,κοιταξου στον καθρεφτη καλυτερα.