Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Διπλωματική ωτίτιδα

Της Χριστίνας Κοραή

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται στις σχέσεις Σαμαρά-Ντόρας μόλις 10 ημέρες από την προεδρική εκλογή. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε «ωτίτιδα» και δεν θα συνοδεύσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. αύριο στη Βόνη, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αντίθετα, η πολιτική συμμαχία Σαμαρά-Αβραμόπουλου, που έδωσε δυναμική στην υποψηφιότητα του Μεσσήνιου πολιτικού σε μια κρίσιμη στιγμή της προεδρικής κούρσας, ενδυναμώνεται. Με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. ο πρώην υπουργός ορίστηκε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ., που θα γίνει την άνοιξη, θέση που έπαιρναν τιμής ένεκεν ιστορικά πρόσωπα της παράταξης, όπως ο Γεώργιος Ράλλης και άλλοι. Ο Δ. Αβραμόπουλος αναμένεται να αναλάβει και επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων της Ν.Δ., εντός και εκτός Βουλής. Θα είναι δηλαδή «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών απέναντι στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που έχει κρατήσει το συγκεκριμένο υπουργείο.

Οι πόρτες της Ρηγίλλης φαίνεται ότι ετοιμάζονται να ανοίξουν για τον Πέτρο Τατούλη. «Πολύ σύντομα θα φανεί, αν το σύνολο των πολιτικών απόψεων και προτάσεων που διατύπωσα μπορεί να έχει θέση στη νέα προσπάθεια της Ν.Δ.», δήλωσε ο πρώην βουλευτής.

Πάντως, με τους ρόλους στους «ημέτερους» και με επιθέσεις φιλίας αλλά χωρίς ουσία στους άλλους οδεύει προς το παρόν ο Α. Σαμαράς. Το μέλλον θα δείξει αν θα περάσει τις εξετάσεις της ενότητας στο τραυματισμένο κόμμα του από τη βεντέτα των «σαμαρικών» και των «μητσοτακικών» στον προεκλογικό αγώνα και όντως έβαλε «σφουγγάρι».

Η (νέα) ψυχρότητα στις σχέσεις Ντόρας-Σαμαρά δημιουργήθηκε μετά τις σαφείς αποστάσεις που πήρε η Ρηγίλλης από τη συνομιλία που φέρεται να έχει κάνει η πρώην υπουργός Εξωτερικών με τον Σκοπιανό ομόλογό της Μιλόσοσκι, τον Σεπτέμβριο του 2008, στο Παρίσι, λίγο καιρό πριν από την πρόταση Νίμιτς, που άφηνε εκτός διαπραγμάτευσης το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας των Σκοπίων όπως εκείνοι ζητούσαν. Σύμφωνα με το απόρρητο τηλεγράφημα του τότε πρέσβη στη Γαλλία (δημοσιεύθηκε στο «Εθνος»), η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνομιλία αυτή έριξε το βάρος της στο θέμα της ονομασίας και το εύρος χρήσης της, χωρίς όμως να επιμείνει στη γραμμή για «μία χρήση έναντι όλων» (erga omnes). Το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. δήλωσε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί την ύπαρξη δήθεν μακεδονικού έθνους, γλώσσας και ταυτότητας και ότι η μοναδική ελληνική θέση είναι η μια ονομασία έναντι όλων».

Η Ντόρα Μπακογιάννη διεμήνυσε στο γραφείο του νέου προέδρου της Ν.Δ. ότι δεν θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία του κόμματος που μεταβαίνει αύριο στη Βόνη για το εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μεταξύ άλλων θα παρευρεθούν η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Μπαρόζο και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες της Κεντροδεξιάς. Ο επίσημος λόγος που επικαλέστηκαν οι συνεργάτες της είναι ότι στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται για ξεκούραση, έπαθε «ωτίτιδα». Πρόκειται όμως μάλλον για διπλωματική ασθένεια, όπως εκτιμούσαν πολλά στελέχη της Ν.Δ.

Σημαντικές είναι οι διαφορές που έχουν στα εθνικά θέματα ο Α. Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Από το σχέδιο Ανάν (η Ντόρα ήταν υπέρ, ο Σαμαράς κατά) μέχρι το Σκοπιανό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μάλιστα σε καμία συνέντευξή του δεν έχει δηλώσει ότι αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή τη χρήση του όρου Μακεδονία. Στις σχετικές ερωτήσεις έριχνε το μπαλάκι στους Σκοπιανούς, λέγοντας ότι αυτοί κατ' αρχήν δεν συζητούν τη σύνθετη ονομασία. Η καχυποψία υπάρχει ανάμεσα στους δύο. Το ερώτημα «αν η Ντόρα θα αντέξει να λειτουργεί υπό τον Σαμαρά» άρχισε αρκετούς να απασχολεί στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Εχουν διαφορές και στην οικονομική πολιτική. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής, ενώ ο Σαμαράς προτάσσει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με στήριξη στους αδύναμους και τους μικρομεσαίους. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=tNg2B7iY9zo&feature=related