Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ο άγνωστος διάλογος Μπακογιάννη - Μιλόσκι

Απάντηση στα πολλά ερωτηματικά για την αρνητική πορεία του Σκοπιανού και την εξάντληση της δυναμικής και του διπλωματικού κεφαλαίου του Βουκουρεστίου χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα για τη χώρα μας, δίνει η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντ. Μπακογιάννη και Α. Μιλοσόσκι.

Στη συνάντηση αυτή, το περιεχόμενο της οποίας καταγράφηκε στο «ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ»(αποτελεί την υψηλότερη διαβάθμιση απόρρητου εγγράφου στο ΥΠΕΞ) με ημερομηνία «20.09.2008» από τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Δ. Παρασκευόπουλο, η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται πριν κλείσουν έξι μήνες από το Βουκουρέστι να «μαδά «φύλλο φύλλο» την ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή της πρότασης Νίμιτς της 8ης Οκτωβρίου 2008, την οποία φυσικά έσπευσε να αποδεχθεί ως βάση προς διαπραγμάτευση.

Η σκοπιανή πλευρά διαπιστώνοντας ότι η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας ήταν όχι συμπαγής αλλά αντίθετα πολύ εύπλαστη, δεν είχε έτσι και κανέναν λόγο να αποδεχθεί συμβιβασμό, θέτοντας συνεχώς όλο και πιο ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεών της.

Η τότε υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση των Παρισίων... παραλείπει να αναφέρει την πλήρη ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes. Η παράλειψη δεν είναι όμως τυχαία, καθώς η κ. Μπακογιάννη σπεύδει συγχρόνως να δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα, όταν είναι σαφές ότι απαράβατος όρος και προϋπόθεση εφαρμογής μιας erga omnes λύσης είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων εφαρμογής της λύσης μέσω τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της πΓΔΜ.

Το Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η Κα Υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το «χαρτί» αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της ΠΓΔΜ»...Διαβάστε τη συνέχεια στο Κυριακάτικο Έθνος



Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο δημοσίευμα του Έθνους:


Για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση από το Πολιτικό Γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη:


«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μέσα από διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν μέσα ενημέρωσης τα οποία, όλο αυτό τον καιρό, εργολαβικά επιτίθενται εναντίον της κ. Μπακογιάννη. Η αλήθεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να υποτιμήσει, είναι ότι σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στα Σκόπια με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή και αυτή έφερε το μόνο θετικό αποτέλεσμα που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα των Σκοπίων, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτή η πολιτική τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα.»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η συνεισφορά της Θεοδώρας στο θέμα της Μακεδονίας;
Ο Καραμανλής να τα βάζει με τους Αμερικάνους στο Βουκουρέστι και να τους κατατροπώνει (αναλαμβάνοντας τεράστιο ρίσκο) και η Θεοδώρα παρασκηνιακά να παρακάμπτει το πιό σημαντικό σημείο το "έναντι όλων";
Δηλαδή ο ένας έκτιζε και η άλλη γκρέμιζε, πίσω από την πλάτη του.
Φταίει μετά ο Νεοδημοκρατικός λαός που είναι τόσο καχύποπτος με το Μητσοτακέϊκο;
Είναι κακοπροαίρετοι μετά όσοι (από όλα τα κόμματα) έλεγαν ότι η Θοδώρα δουλεύει για τους Αμερικάνους;
Είναι υπερβολικοί όσοι έλεγαν ότι το δούλεμα από τη Θοδώρα πάει σύννεφο;
Είναι εμπαθείς οι Νεοδημοκράτες που εμπιστεύτηκαν το ένστικτό τους και τη μαύρισαν;
Έχω την εντύπωση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μάθουμε πολύ περισσότερα για τα έργα και της ημέρες της κυρίας Μητσοτάκη στο Υπουργείο Εξωτερικών.