Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch

Από τον Capital.gr

Σε "ΒΒΒ+" από "Α-" υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch Ratings, μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την S&P ότι θέτει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης τη μακχροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας "Α-". Πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και ο οίκος Moody΄s (υπενθυμίζεται ότι έρχεται στην Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου) ο οποίος δεν έχει διαφοροποιήσει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα από το 2002.


Πέραν της υποβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης ο οίκος υποβάθμισε το βραχυπρόσθεσμο IDR σε “F2” από “F1”.

Σύμφωνα με τη Fitch η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο outlook των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη, αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Είναι πιθανό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή υπό τη σκεπή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων με βάση το πρωτόκολλο για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, σημειώνει η Fitch, προβλέπει ωστόσο ότι ο δανεισμός της χώρας θα έχει αναρριχηθεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί.

“Λαμβάνοντας υπόψιν το φτωχό ιστορικό στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, η Fitch δεν είναι πεπεισμένη πως η ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή άλλα μέτρα απαραίτητα να περιορίσουν τις πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες και να διευρύνουν τη φορολογική βάση θα καταστούν επαρκή για τη μείωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενισχύοντας την ευαισθησία της χώρας σε μελλοντικούς κινδύνους", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Fitch χαρακτηρίζει "επιτεύξιμο" το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, ωστόσο η έλλειψη ουσιαστικών διαρθρωτικών πολιτικών πλήττει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά "επιθετικές" ώστε να εξασφαλίσουν σε πρώτο στάδιο τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.


Οι προτάσεις της τωρινής κυβέρνησης βασίζονται περισσότερο σε μέτρα αύξησης εσόδων - ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – των οποίων το αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιο, παρά στις τρέχουσες δαπάνες όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο, επισημαίνει ο οίκος.

Περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η πιθανή διόγκωση του χρέους σε ποσοστό άνω του 120% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και άνω του 125% το 2011, θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους -προειδοποιεί η Fitch- λαμβάνοντας υπόψιν τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης που σχετίζονται με το “φουσκωμένο” έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σε αυτούς συγκαταλέγει τον γηράσκοντα πληθυσμό ο οποίος σε συνδυασμό με ένα "γενναιόδωρο και όχι σωστά δομημένο" ασφαλιστικό σύστημα θα εκτοξεύσει τις προβλεπόμενες δαπάνες που σχετίζονται με την γήρανση του πληθυσμού.

Ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τη δημοσιονομική διαφάνεια και αναμένει πως περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2010 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2013 όπως επιτάσσει η κοινοτική επιτήρηση, μεταξύ των οποίων συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα για την υλοποίηση των στόχων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010.

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Οκτωβρίου η Fitch είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση των “support rating floors” πέντε Ελληνικών τραπεζών.


Διαβάστε ακόμη:

*Τι απαντά ο ΥΠΟΙΚ στην υποβάθμιση της Fitch

6 σχόλια:

Theodore είπε...

...Kai το ΧΑΑ,πηρε το μπουλο σημερα,μετα απ αυτα.
Βρασε ρυζι,ινα μη ειπω αλλο τι.

Ανώνυμος είπε...

ρε μαγκες εμεις που γραφουμε εδω μεσα τις μ@κ@κιες μας εχετε παρει χαμπαρι οτι το μαγαζι παει φουντο θα κλαψουμε...αλλα λεφτα υπαρχουν ελεγε ο τζεφρυ...τωρα τι γινεται ρε μαγκα μου

Theodore είπε...

Αστονε το μαλακα.Ελεγε κι αυτος τις μπουρδες του,για να παρει την καρεκλα.
Αλλα και αν εμενε ο αλλος,ακομα χειροτερα θα ηταν,γιατι απο ο,τι αποδειχτηκε,η ΝΔ,δεν τολμουσε και δεν μπορουσε,να περασει τα μετρα που χρειαζονται,επειδη ακριβως θα κλαψει κοσμος.Και η ΝΔ,βγαζει αντιδρασεις, απο χερι,ενω το πασοκ,μπορει καπως να το περασει,μπας και σωθουμε.
Το κακο ειναι,οτι τα κομματα στην Ελλαδα,λυσσανε οταν ειναι στην απ εξω και δεν αφηνουν την εκαστοτε κυβερνηση,να κανει κατι.
Αποδειξη το Ν/σχεδιο Γιαννιτση,που πηγε απατο,ενω αν ειχε περασει,θα ημαστε σε πολυ καλυτερη θεση.
Το θεμα ειναι,μηπως τραβηξουμε και το Ευρω κατω,γιατι αυτο εγινε σημερα.
Και εχω καποια λεφτουδακια ρε γαμωτο.

Ανώνυμος είπε...

Ααααμα βρει τα λεφτα ο δικος μας προκανουν να μας ξανα..βαθμισουν?
Ο Ανδρουλακης εχει απολυτο δικιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΡΑ ΤΩΡΑ ΤΩΡΑ!!! ΕΠΙΠΛΕΟΝ
1.10% ΕΚΤΑΚΤΟ ΦΟΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ.
2.ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΩΝ ΤΩΡΑ.
3.ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 5000Ε ΤΩΡΑ.
4.ΤΕΡΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΡΑ.
5.ΠΡΩΤΑ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΙΛΟΚΑΛΟΥΝ ΔΙΑΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΛΕΣΥΜΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΤΩΡΑ.
6.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΡΑ.
7.ΜΙΑ ΩΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ.
8.ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ ,ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΩΡΑ
9.ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ

Theodore είπε...

Φιλε ,εχεις δικηο.
Γιατι δεν τα γραφεις ομως,κατ ευθειαν στο Γιωργο;
Εγω,γραφω συνεχεια,τοσο σ αυτον,οσο και στους αλλους,Παγκαλο,Παπακωνσταντινου,Κατσελη,Παπουτση,κλπ.

Ανώνυμος είπε...

AMESA EFARMOSIMES PRAKTIKES SVSTES DIKAIES OI PROTASEIS SAS KYRIE TVN
6.11
DEN JERV THN EJEIDIKEYSH SAS ALLA EINAI POLY KALYTERES APO TIS DIARREOMENES TVN KRATOYNTVN
ELPIZV KAPOIOS NA TIS LABEI SOBARVTATA YP OPSIN.DVSTE KAPOIO STIGMA EPIKOINVNIAS
A.T.AN