Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Άγνωστο ακόμα πόσο θα μείνουμε στο "Καθαρτήριο" της Κομισιόν

Του Γιάννη Αγγέλη

Υπάρχουν τρία «μέτρα» για τα οποία η Κομισιόν αλλά και η ΕΚΤ φαίνεται να τρέφουν ιδιαίτερη... συμπάθεια και εκτίμηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στη διόρθωση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας: αύξηση του ΦΠΑ κατά μία με δύο μονάδες, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα έτος, πάγωμα μισθών (έστω πάνω από κάποιο όριο) μέχρι την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Κανένα από αυτά δεν θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας (ΠΣ) που στέλνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το πρόβλημα το γνωρίζει η «ομάδα Ζανιά» που ετοίμασε το σχέδιο. Όπως γνωρίζει επίσης και το ότι ο σχεδιασμός για τετραετή διορθωτική διαδικασία δεν είναι στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το σχέδιο οφείλει, λένε στις Βρυξέλλες, να λήγει πριν λήξει η θητεία της υπάρχουσας κυβέρνησης ώστε να είναι η ίδια υπεύθυνη για την ολοκλήρωσή του και όχι... η επόμενη. Από την άλλη, η Αθήνα επιμένει ότι η δέσμευσή της για μήνα τον μήνα παρακολούθησης της εξέλιξης του Προϋπολογισμού διασφαλίζει την αυστηρή εκτέλεσή του και τη συνέπεια της στάσης της κυβέρνησης...
Παρ’ όλα αυτά το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας κατά τον κ. Ζανιά, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Οικονομικών που έχει αναλάβει τη σύνταξή του, έχει στοιχεία αξιοπιστίας επαρκή για να πεισθούν τα στελέχη της Επιτροπής που θα συνεργασθούν στην αναμόρφωσή του πριν αυτό σταλεί οριστικά στην Επιτροπή αφενός και κυρίως πριν οριστικοποιηθούν οι εκτιμήσεις για το πώς πήγε τελικά το έλλειμμα του 2009 στη βάση του οποίου θα καθορισθεί και η πλατφόρμα εκκίνησης του 2010.
Την Τετάρτη όταν οι κοινοτικοί έρθουν στην Αθήνα θα ασχοληθούν με αυτό πριν αρχίσουν να συζητούν για τις αλλαγές στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αν συμφωνήσουν για το 2009 (του οποίου το ταμειακό έλλειμμα στο ενδεκάμηνο ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ) τότε θα αρχίσει η «κουβέντα» για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν κάπου στα τέλη του πρώτου εικοσαήμερου του νέου έτους όταν η Eurostat θα αποφασίσει ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία από το οριστικό κλείσιμο του 2009.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε η συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα στο ΕΚΟΦΙΝ του Ιανουαρίου δεν θα είναι οριστική αλλά μόνο προετοιμαστική για την οριστική είσοδο της Ελλάδας στο «καθαρτήριο» της αυστηρής επιτήρησης που θα γίνει τον Φεβρουάριο (16/2).
Μέχρι τότε βέβαια θα έχει αποκρυσταλλωθεί στις λεπτομέρειές της η «διαδρομή» των δύο, τριών ή τεσσάρων ετών δημοσιονομικής προσαρμογής. Όλα βέβαια μέχρι τότε θα εξαρτηθούν και από ένα άλλο παράγοντα, την πορεία της κρίσης στην ευρωζώνη και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν μέχρι τότε η προεδρεύουσα στην Ε.Ε. Ισπανία έχει αποδειχθεί μια δεύτερη περίπτωση... Ελλάδας όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος σίγουρα το συνολικό «σκηνικό» θα αλλάξει και για την Αθήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: