Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

«Πρεμιέρα» Σαμαρά ενώπιον του μηχανισμού

Του Άρη Ραβάνου - Βήμα

Με βασικό στόχο να σταματήσει την εσωκομματική πολυφωνία των τελευταίων ημερών αναμένεται να προσέλθει σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρός της κ. Α. Σαμαράς . Σε συνθήκες εσωτερικής πολιτικής αναταραχής, ο κ. Σαμαράς με την πρώτη του εμφάνιση ως προέδρου στο ανώτατο κομματικό όργανο θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος και να εξασφαλίσει κοινή συστράτευση το επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσει η ουσιαστική ανάκαμψη της ΝΔ. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά σύνθετη, αφού καθημερινά καταγράφονται κρούσματα «κομματικής ανυπακοής», και ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι παρεμβάσεις πολλών κορυφαίων στελεχών, όπως της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και των κκ. Ευ. Μεϊμαράκη, Αρ. Σπηλιωτόπουλου και Ν. Κακλαμάνη , που θα είναι αιχμηρές. Παράλληλα με τη συνεδρίαση της ΚΕ προχωρεί η επιχείρηση ανασύνταξης του κόμματος, το οποίο παρουσιάζει- λόγω της συντριπτικής ήττας της 4ης Οκτωβρίου αλλά και της μεταβατικής περιόδου - εικόνα αποδιάρθρωσης.

Είναι το πρώτο κρίσιμο πολιτικό τεστ για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος θα προσπαθήσει να θέσει τέλος στις διαφοροποιήσεις και να πείσει για την αναγκαιότητα να συστρατευθούν όλοι με τη νέα ηγεσία, αναγκαίο συστατικό της επιδιωκόμενης ανάκαμψης. Με την ομιλία του ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί με σαφήνεια στα βασικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως ο εκλογικός νόμος, η διοικητική αναδιάρθρωση (σχέδιο «Καλλικράτης») και η μεταναστευτική πολιτική (χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες), και θα προσδιορίσει τους τρόπους λειτουργίας των βουλευτών και των στελεχών, αλλά και τα όριά τους. Ουσιαστικά με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να γίνει κατανοητό από τους πάντες ότι η μεταβατική περίοδος τελείωσε και ότι η ανεκτικότητα την οποία επιδεικνύει αυτούς τους δύο μήνες δεν σημαίνει αδυναμία.

Θα μιλήσει για «ανοιχτό κόμμα», ανοιχτές διαδικασίες και συζήτηση χωρίς προαπαιτούμενα εντός του κόμματος, ώστε να ανατραπεί η αρχική εικόνα της Βαβέλ που εμφανίστηκε προ ημερών.

Οι τοποθετήσεις των στελεχών της ΝΔ παρουσίαζαν αποκλίσεις και υποβόσκουσες αντιδικίες και σε μεγάλο βαθμό δεν κινήθηκαν στο ενιαίο πνεύμα αντιπολίτευσης που προσπαθεί να διαμορφώσει ο ίδιος. Βέβαια, ακόμη και χθες βουλευτές που δεν ανήκουν στους υποστηρικτές του κ. Σαμαρά τον επέκριναν διότι δεν είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τα αγροτικά θέματα, όπως οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Αλλοι μιλούσαν για την τραγική εμφάνιση της ΝΔ στη Βουλή, όπου κατά τη συζήτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν μόλις οκτώ «γαλάζιοι» βουλευτές στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο κ. Σαμαράς τα παρακάμπτει όλα αυτά και με την ομιλία του θα προσδιορίσει τι εννοεί με τον όρο «νέα Νέα Δημοκρατία» που θα προτάξει, σε συνδυασμό με την αναφορά περί «νέας μεταπολίτευσης».

Θα επισημάνει την ανάγκη απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και της εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Θα επαναλάβει ότι η ΝΔ δεν αλλάζει ιδέες, αλλά η σημαία της είναι ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός». Παράλληλα θα αναδείξει τις διαφορές της ΝΔ με το ΠαΣοΚ και θα τονίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προτάσεις και θέσεις και είναι η «εναλλακτική επιλογή», ενώ στο κομματικό πεδίο θα μιλήσει για το «ανοιχτό κόμμα», για τη «δημοκρατική λειτουργία των οργάνων» και για την αξιοκρατική ανάδειξη των στελεχών.

Ο κ. Σαμαράς χθες το βράδυ προήδρευσε σύσκεψης με τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών από όλη την επικράτεια και έδωσε κατευθύνσεις για την πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος. Στη σύσκεψη δεν παρέστησαν οι πρόεδροι τριών ΝΟΔΕ (Ηρακλείου, Χανίων και Λασιθίου) που είχαν στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές.

Ν έα πολιτική φωτιά άναψε στο εσωτερικό της ΝΔ ο κ. Κ. Μαρκόπουλος με την επίθεση την οποία εξαπέλυσε (μέσω του Ρ/Σ Θέμα 98,9) στον κ. Σπηλιωτόπουλο, προκάτοχό του στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Ο κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε τον κ. Σπηλιωτόπουλο ότι του κληροδότησε μεγάλο χρέος, είπε πως όταν ανέλαβε αυτός η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου δεν μπορούσε να μιλήσει για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σπηλιωτόπουλος έγινε έξαλλος με την επίθεση του κ. Μαρκόπουλου και επικοινώνησε με τη Ρηγίλλης, όπου διαμήνυσε ότι η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ο οποίος ανοίγει μέτωπα συνεχώς το τελευταίο διάστημα και προκαλεί, είναι ανεπίτρεπτη και ότι αν δεν συγκρατηθεί και δεν χαμηλώσει τους τόνους, θα υπάρξει σκληρή απάντηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος παραμένει αμφίβολο αν θα μιλήσει στην ΚΕ για τον ΕΟΤ μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Ο κ. Μαρκόπουλος όμως δεν έμεινε στον κ. Σπηλιωτόπουλο, αλλά κατηγόρησε και τον κ. Κ. Κιλτίδη (υποστηρικτή της κυρίας Μπακογιάννη) για τη στάση του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάση (το καταψήφισε επί της αρχής), λέγοντας: «Εχει εξαιρετικά διαφορετική άποψη από τη θέση του κόμματος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: