Του Στέλιου Κράλογλου
Πάνω από 2 ώρες, σε σχέση με τον προγραμματισμένο χρόνο, κράτησε χθες η «παρουσίαση - απολογία» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες. Προσπάθησε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των Ευρωπαίων ομολόγων που τράβηξαν μια γραμμή και λίγο – πολύ «έσβησαν» όλα τα στοιχεία, που τους αποστείλαμε, μετά την περιβόητη «Απογραφή» από το 2004 και μετά, για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.
Τους τελευταίους 3 μήνες στελέχη της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες έκαναν φύλο και φτερό τους προϋπολογισμούς της Ελλάδας αλλά και τις εκθέσεις που στέλναμε για τις δημοσιονομικές εξελίξεις της χώρας.
Οι «κομισάριοι» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία ήταν στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκή και στη χειρότερη παραποιημένα, θεωρούν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και για το λόγο αυτό εισηγήθηκαν στο Ecofin να μην επικυρώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας από το 2004 έως το 2008.
Το Συμβούλιο φυσικά έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Κομισιόν, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δέχτηκε τις σχετικές επιπλήξεις και προσπαθούσε να εξηγήσει σε δημοσιογράφους και συνεργάτες ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. «Από τις 10 κοινοποιήσεις στοιχείων που έγιναν από το 2004 έως το 2008 οι μισές είχαν παρατηρήσεις αστερίσκους ή ενστάσεις» έλεγε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπαθώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι να εγκρίνουν τα στοιχεία που στους αποστείλαμε.
Η Eurostat δεν αναμένεται να επικυρώσει τους αμέσως επόμενους μήνες τα νεότερα στατιστικά στοιχεία για τα ελλείμματα. Ερωτηθείς ο Γ. Παπακωνσταντίνου, άφησε να εννοηθεί ότι η επικύρωση θα καθυστερήσει, ίσως και μέχρι τον Απρίλιο εντείνοντας έτσι την νευρικότητα των αγορών.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος του υπουργού Οικονομικών είναι τώρα ο αντίκτυπος που θα έχει στις αγορές η εκκρεμότητα αυτή. «Όσο δεν επικυρώνονται τα στοιχεία του 2009, έχουμε επισφάλειες κινδύνου, καθώς οι αγορές μάς κρίνουν αρνητικά για αυτό» έλεγε με νόημα ο κ. Παπακωνσταντίνου λίγο πριν αναχωρήσει από την «πρωτεύουσα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και των συστάσεων της Κομισιόν στα μέσα Φεβρουαρίου από το ΕΚΟΦΙΝ, η χώρα εισέρχεται στο στάδιο της στενής επιτήρησης το οποίο προβλέπει παρακολούθηση σε μηνιαία βάση από τις Βρυξέλλες της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Κρίσιμος μήνας θα είναι ο Ιούνιος, δεδομένου ότι τότε θα γίνει η πρώτη εκτίμηση από κοινοτικής πλευράς αν υπάρχει απόκλιση ή όχι των στόχων του προγράμματος με βάση φυσικά τις συστάσεις της Επιτροπής.
Στη συνέχεια, εκτός από τη μηνιαία παρακολούθηση, θα εξετάζεται κάθε τρίμηνο η πορεία του προγράμματος σε επίπεδο ΕΚΟΦΙΝ, στο οποίο θα δίνει αναφορά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Και σαν μην έφθαναν αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχτεί την τοποθέτηση του ελεγκτή των Βρυξελλών στο διοικητικό συμβούλιο τη ΕΣΥΕ. Ο νέος διοικητής της ΕΣΥΕ θα υπερψηφίζεται από τη Βουλή, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μόνο ένα μέλος στο δ.σ. της ΕΣΥΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου