Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Επιφυλακτική στήριξη στην Αθήνα, υπό τον φόβο νέων πιέσεων από τις αγορές

Του Γιάννη Αγγέλη

Επιφυλακτική δήλωση στήριξης, με τα μάτια στραμμένα στην αντίδραση των αγορών, δόθηκε χθες στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Στη χθεσινή συνάντηση έγινε για άλλη μια φορά φανερό ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης ανησυχούν πάνω απ’ όλα μήπως η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας γίνει η «Κερκόπορτα» για μία ισχυρή επίθεση των αγορών κεφαλαίου συνολικά στις ελλειμματικές και υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ολλανδού υπουργού οικονομικών Βάουτερ Μπος ο οποίος ενδιάμεσα της συνάντησης είπε: «Μπορώ να καταλάβω γιατί οι αγορές δεν έχουν ακόμα πεισθεί, για να προσθέσει βγαίνοντας από τη συνάντηση «Πρέπει να επιτρέψουμε στους Έλληνες να αποδείξουν στις αγορές ότι ξέρουν τι κάνουν... και αυτό δεν είναι μόνο όμορφα λόγια...».

Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν «να δείξουν στις αγορές ότι γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και ότι θα βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους», όπως υποστήριξε ο κ. Μπος σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εκείνο που κάνει τις Βρυξέλλες αλλά και την Φρανκφούρτη να ανησυχούν είναι η διατήρηση και ενδεχομένως αύξηση των πιέσεων των αγορών στην ελληνική οικονομία στο επίπεδο του κόστους δανεισμού, σε σημείο τέτοιο που κανένα από το προσδοκώμενα οφέλη δημοσιονομικής εξυγίανσης από το ΠΣΑ να μη μπορεί να υλοποιηθεί...
Για το λόγο αυτό παρά τις επιμέρους αυστηρές δηλώσεις και την πίεση για άμεση εφαρμογή του ΠΣΑ σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν σημάδια στήριξης στην Αθήνα. Ακόμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Αθήνα πρέπει να στηριχθεί αλλά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε κινούνται και οι πρωτοβουλίες του προέδρου του Eurogroup του κ. Ζ. Γιουνκέρ o οποίος σαν άξονα της νέας «θητείας» του ως επικεφαλής του ζώνης του ευρώ παρουσίασε μία σειρά αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν και οι οποίες προωθούν ακόμα περισσότερο την ιδέα μίας «άτυπης» οικονομικής κυβέρνησης η οποία θα φροντίζει να μη δημιουργηθούν στο μέλλον προβλήματα ανάλογα με τα σημερινά. Η Γερμανία όμως εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική καθώς αυτό θα σημάνει απώλεια εξουσίας σε εθνικό επίπεδο στην οικονομική πολιτική και ενίσχυση της εξουσίας των κοινοτικών οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: