Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Μα, ποιος είναι αυτός ο Λαυρέντης;

Του Θανάση Μαυρίδη

Τα σαρώνει όλα, αγοράζει τα πάντα. Έχει λεφτά, είναι ένα νέο μεγάλο όνομα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Φουλ επίθεση από τον κ. Λαυρεντιάδη σε όλα τα μέτωπα. Αγοράζει τράπεζα, μπαίνει πιο δυνατά στο χώρο του Τύπου, αγοράζει εισηγμένες, γενικώς αγοράζει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Η αγορά χρειάζεται πάντα έναν τέτοιον άνθρωπο για να μπορέσει να γευτεί την αίσθηση του απροσδόκητου...
Όλοι ψάχνουν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση του κ. Λαυρεντιάδη και να την εκμεταλλευτούν χρηματιστηριακά. Επίσης, όσοι θα ήθελαν να πουλήσουν την εταιρεία τους έχουν έναν εν δυνάμει αγοραστή ή τουλάχιστον τον επικαλούνται σε διαπραγματεύσεις τους με τρίτους. Το αποτέλεσμα είναι πλέον να κυκλοφορούν δεκάδες φήμες καθημερινά που θέλουν τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη πίσω από κάθε εξαγορά.
Στην αγορά οι άνθρωποι βλέπουν συνήθως το εφήμερο. Αναζητούν την επόμενη πληροφορία που μπορεί να τους αποδώσει χρήματα. Το πραγματικό ερώτημα που θα έπρεπε ίσως να βασανίζει τους επενδυτές είναι αν το επιχειρηματικό μοντέλο του κ. Λαυρεντιάδη έχει μέλλον. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν ακουστεί πολλές απόψεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα ο Λαυρέντης, όπως τον προσφωνεί η αγορά, έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πολλαπλασιάσει το μέγεθός του και έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται στις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες του τόπου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο για τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική πραγματικότητα.
Στο ερώτημα για το ποιος είναι, η απάντηση είναι «ένας πετυχημένος επιχειρηματίας». Στην ερώτηση για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του, η απάντηση είναι ότι «μέχρι σήμερα κερδίζει στο black jack ακόμη κι αν χρειαστεί να τραβήξει από το 20».
Ένας άνθρωπος που δημιουργεί ειδήσεις έχει οπωσδήποτε ενδιαφέρον για τον Τύπο. Ένας άνθρωπος που κάνει τις εκπλήξεις στο ταμπλό έχει ενδιαφέρον για τους επενδυτές. Ένας άνθρωπος που εκτίθεται τόσο πολύ μπορεί να κάνει και λάθη. Αυτό είναι φυσικό, το αφύσικο θα ήταν να μην κάνει λάθη. Το κακό στις αγορές είναι ότι στις επιτυχίες όλοι είναι με τον πετυχημένο, ενώ στις αποτυχίες όλοι είχαν δήθεν προβλέψει τα γεγονότα. Το ότι δεν έχει κάνει ακόμη το μεγάλο λάθος, όμως, δεν σημαίνει ότι τελικά θα το πράξει.
Σε κάθε περίπτωση είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα παλιά επιχειρηματικά τζάκια συνηθίζουν να αμφισβητούν κάθε νέο μέλος στο club και οι εν δυνάμει πετυχημένοι να θέλουν να του μοιάσουν.
Οι πιθανότητες, πάντως, αυτή τη στιγμή είναι με το μέρος του. Ίσως γιατί η αγορά έχει ανάγκη από νέα βασιλόπουλα, ίσως πάλι επειδή το υπάρχον πολιτικοοικονομικό περιβάλλον επιτρέπει μετακινήσεις εντός του συστήματος με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι σε άλλες περιόδους. Αρκεί να θυμάται ο ίδιος ότι το να κρατηθεί κανείς στην κορυφή είναι πιο δύσκολο από το να την προσεγγίσει ή ακόμη και να την «κατακτήσει».

1 σχόλιο:

KLYSMA είπε...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ.
ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΦΙΛΙΑ