Οι δηλώσεις Ρέππα:
"Πιστεύουμε ότι μέχρι το Πάσχα θα μπορεί ο δρόμος να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία αν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες", δήλωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αναμένεται η πρόταση της εταιρείας παραχώρησης, η οποία θα αξιολογηθεί από τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία και θα δοθεί η έγκριση να ξεκινήσουν τα έργα.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, σε πρόταση που υπέβαλε στις 15 Ιανουαρίου στο υπουργείο η κοινοπραξία, η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι θα απαιτηθεί χρόνος 16 εβδομάδων για να ξανανοίξουν τα Τέμπη.
Εμείς, όμως, σημείωσε, έχοντας και την άποψη της επιστημονικής ομάδας που συγκροτήσαμε εκ μέρους του υπουργείου θεωρούμε ότι είναι εφικτός ο στόχος να ξανανοίξει ο δρόμος μέχρι το Πάσχα και να κατασκευαστούν παράλληλα με το άνοιγμα του δρόμου, όλες οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης και ασφάλειας των βράχων.
Περιμένουμε είπε ο κ. Ρέππας, την τελική τους πρόταση, εάν είναι δυνατόν και άμεσα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και η εταιρία παραχώρησης συμφωνεί να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, ενώ από τη σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται ότι τις εργασίες αποκατάστασης θα τις εκτελέσει η κοινοπραξία.
Εκεί που υπάρχει διάσταση απόψεων είναι το ποιος θα καταβάλλει το κόστος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, αυτό θα το αποφασίσει η διαιτησία. Εμείς, τόνισε ο υπουργός Υποδομών θα εφαρμόσουμε τη σύμβαση και τα προβλεπόμενά της και δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε το ελληνικό δημόσιο. Η διαιτησία θα μας δώσει την απάντηση.
Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης δυο πρωτοβουλίες του υπουργείου όσον αφορά τα Τέμπη.
Συγκεκριμένα, η ΤΡΕΝΟΣΕ και οι άλλοι φορείς του οργανισμού μελετούν το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν ειδικές αυτοκινητάμαξες - πλατφόρμες στο υφιστάμενο δίκτυο, ώστε να μεταφέρονται εκατέρωθεν φορτηγά και λεωφορεία, αφού κατασκευαστούν κάποια έργα πρόσβασης στις πλατφόρμες στον Ευαγγελισμό και τη Ραψάνη.
Ηδη στελέχη της ΤΡΕΝΟΣΕ βρίσκονται σε αναζήτηση των συγκεκριμένων πλατφόρμων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, έχει ζητηθεί από τον παραχωρησιούχο να αξιολογήσει πρόταση του καθηγητή Σεισμολογία, Ακη Τσελέντη για εγκατάσταση συστήματος παρατήρησης και καταγραφής των δονήσεων και των άλλων φαινομένων σε μόνιμη βάση στην κοιλάδα των Τεμπών με σεισμογράφους, ταχύμετρα, κλπ.
Τέλος, ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι έχει μελετηθεί όλο το εναλλακτικό δίκτυο που χρησιμοποιείται σήμερα μήκους 400 χιλιομέτρων και αναβαθμίζεται προκειμένου να χρησιμοποιείται ως παράλληλο δίκτυο για τους κατοίκους της περιοχής της Θεσσαλίας και ευρύτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου