Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Γέμισε «κυρίους δημάρχους» η ΝΔ

Του Άρη Ραβάνου

Πρώιμος διαγκωνισμός για τα αυτοδιοικητικά χρίσματα έχει αρχίσει παρασκηνιακά στη Νέα Δημοκρατία. Παρά τη γραμμή της Ρηγίλλης, ότι η συζήτηση που διεξάγεται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο από τα «γαλάζια» στελέχη είναι εξαιρετικά άστοχη, εν τούτοις τα σενάρια και η ονοματολογία κυριαρχούν στο εσωτερικό της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά δεν είναι άμεσης προτεραιότητας η συζήτηση για τα χρίσματα και δεν προτίθεται να ασχοληθεί με αυτό το θέμα πριν από το 8ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.
Στην εσωτερική μάχη για τα χρίσματα η κρίσιμη παράμετρος που παραβλέπουν όσοι εμπλέκονται είναι η κυρίαρχη άποψη του κ. Σαμαρά ότι «όλοι κρίνονται από το έργο τους» και δεν μπορεί να υπάρχει «καθεστώς μονιμότητας» . Παράλληλα, όπως διαδίδεται από τη Ρηγίλλης, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επί της ουσίας συζήτηση αυτή την περίοδο, κατά την οποία βασικό μέλημα της νέας ηγεσίας είναι η οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση και θεωρούν άκαιρα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν από διάφορες πλευρές.

Σχετικά με τη ΝΔ οι αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες θα διενεργηθούν το προσεχές φθινόπωρο θα είναι η πρώτη κρίσιμη πολιτική δοκιμασία και το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι η πτώση της εκλογικής της δύναμης στους μεγάλους δήμους Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, όπου κρίνονται και οι πολιτικές εντυπώσεις.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει έδαφος και θεωρείται πολύ πιθανόν να μη δοθούν χρίσματα στους δήμους, παρά μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, ώστε να απεγκλωβιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κομματική εξάρτηση.

«Η έννοια του χρίσματος,η οποία εισήχθη από την Αριστερά και το ΠαΣοΚ και την οποία υιοθέτησε και η ΝΔ ουσιαστικά καταλύει τις βασικές αρχές Αυτοδιοίκησης και αφαιρεί από την τοπική κοινωνία πολύ μεγάλο μέρος της εκλογής του εκπροσώπου της,του δημάρχου.Πρέπει να το ανοίξουμε το θέμα» είπε προ ημερών ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και γραμματέας Αυτοδιοίκησης κ. Β. Μιχαλολιάκος. Με αυτό τον τρόπο προανήγγειλε ουσιαστικά αλλαγές στον τρόπο επιλογής των δημάρχων και ανέδειξε εμμέσως την κεντρική απόφαση να μη δοθούν χρίσματα, αφού όπως ισχυρίζονται στη ΝΔ «δεν μπορεί η Ρηγίλλης ή η Ιπποκράτους να διορίζει δήμαρχο σε μικρούς δήμους,όπου τα τοπικά κριτήρια είναι διαφορετικά». Σε αυτό το πλαίσιο παρατίθεται και η εισήγηση ορισμένων στελεχών να αναδειχθούν οι υποψήφιοι της ΝΔ με προκριματικές εκλογές, διαδικασία που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει στην παρούσα περίοδο, αφού χρειάζεται προετοιμασία.

Ανεξάρτητα από τη γραμμή της Ρηγίλλης διάφορα στελέχη της ΝΔ αυτοπροτείνονται, ενώ νυν δήμαρχοι όπως οι κκ. Ν.Κακλαμάνης (Αθήνα) και Β.Παπαγεωργόπουλος (Θεσσαλονίκη) επιμένουν ότι θα είναι υποψήφιοι. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π.Ψωμιάδης επιθυμεί να είναι περιφερειάρχης και κινείται έντονα για αυτό, προπαρασκευάζοντάς το μεθοδικά, ενώ ενδιαφέρον για τη θέση επιδεικνύει και ο πρώην υφυπουργός κ. Αδ. Ρεγκούζας.

Ο κ. Κακλαμάνης στηρίζεται από τον ΛΑΟΣ, αφού ο πρόεδρός του κ. Γ. Καρατζαφέρης έχει εκφραστεί με πολύ θετικά λόγια για τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος εσχάτως αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης σε επίπεδο κορυφής και στο ΠαΣοΚ. Σχετικά με τη ΝΔ παραμένει «οδηγός» η πρόσφατη δημόσια δήλωση του κ. Σαμαρά ότι «ο κ. Κακλαμάνης θα κριθεί όταν ολοκληρώσει το έργο του». Αναφορικά με την πρωτεύουσα υπάρχουν αρκετά ονόματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη ΝΔ, διαθέτοντα κεντρογενές προφίλ και επιτυχημένη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα, χωρίς απαραιτήτως να υπερτερούν με επικοινωνιακούς όρους, ενώ για πολλά στελέχη μια καλή περίπτωση θεωρείται αυτή τού βουλευτή κ. Α. Σπηλιωτόπουλου .

Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη θα επιλεγεί μια «φρέσκια» υποψηφιότητα, αφού όλοι σχεδόν στη ΝΔ έχουν προεξοφλήσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Παπαγεωργόπουλος και ήδη στον κατάλογο των ονομάτων κατέχουν περίοπτη θέση για τα κομματικά στελέχη της συμπρωτεύουσας ο γραμματέας Προγράμματος κ. Κ. Γκιουλέκας, ο τομεάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Στ.Καλαφάτης και ο πρώην υπουργός κ. Χρ. Φώλιας ο οποίος είχε στηρίξει τον κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές.

Οσο για τον Πειραιά πολλοί στη Ρηγίλλης επιμένουν ότι δεν «παίζει» το όνομα του πρώην υπουργού κ. Α. Ανδριανόπουλου , ο οποίος όμως προ ημερών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχή, αν εφαρμοστεί το μοντέλο των μητροπολιτικών δήμων. Παράλληλα διέψευσε όσα αφήνονται να διαρρεύσουν περί επαφών του με τον κ. Αβραμόπουλο για λογαριασμό της ΝΔ, λέγοντας ότι δεν έχουν ανταλλάξει ακόμη ούτε ευχές. Σε σχέση με τον Πειραιά ακούγεται και το όνομα του κ. Μιχαλολιάκου, ο οποίος προχθές άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον δήμο, λέγοντας με νόημα ότι «δεν πρόκειται ούτε να διαψεύσω ούτε να επιβεβαιώσω, υπό την έννοια ότι είναι πολύ πρόωρο ακόμη να μπούμε στη φάση της ονοματολογίας. Είναι αλήθεια όμως ότι ο Πειραιάς που αγαπώ και υπηρετώ θέλει αλλαγή δημοτικής αρχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: