Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Απαραίτητη η εθνική ενότητα για σοβαρή εξωτερική πολιτική

Η σημερινή δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά είναι από κάθε άποψη ανησυχητική. Αν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναγκάζεται να κάνει δημόσια δήλωση η οποία κάνει λόγο για διολίσθηση σε διμερή διάλογο με την Άγκυρα, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ενιαία εθνική στάση, τουλάχιστον των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας για τα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό από μόνο του προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Την ευθύνη για μια τέτοια εθνική ενότητα, εκ των πραγμάτων έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Στο μεγαλύτερο μέρος της πρωθυπουργίας Σημίτη και σε όλη την πρωθυπουργία Καραμανλή, υπήρχε μια κοινή αντίληψη των πραγμάτων σε σχέση με την Τουρκία από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Τα δυο μεγάλα κόμματα εφάρμοσαν από κοινού ως κυβερνήσεις το δόγμα “πλήρης συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο, πλήρης ένταξη” για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος. Κράτησαν ενιαία στάση στην τουρκική προσπάθεια να δημιουργήσει περισσότερα σημεία τριβής, πλην της υφαλοκρηπίδας. Ομονόησαν στους χειρισμούς του Κυπριακού- ίσως με εξαίρεση τη στάση τους έναντι του Σχεδίου Ανάν.


Τώρα, στην ηγεσία των δυο μεγάλων κομμάτων βρίσκονται δυο πολιτικοί που υπηρέτησαν τον τόπο ως υπουργοί εξωτερικών στο παρελθόν. Θα περίμενε κανείς να έχουν μεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας και να διαμορφώνουν μια εθνική θέση σε τέτοια, μείζονος σημασίας ζητήματα. Η σημερινή δημόσια δήλωση Σαμαρά αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.


Η εθνική γραμμή είναι ευθύνη και των δυο. Η πρωτοβουλία, όπως πάντα, ανήκει στην κυβέρνηση. Η οποία πρέπει να κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση και να συμπήξει με την Νέα Δημοκρατία το αρραγές εθνικό μέτωπο έναντι των απειλών της γείτονος. Το περιμένουμε άμεσα.



Τα Πράγματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: