Βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα δέχθηκε ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση του ύψους του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
«Εξωφρενικό» το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» είπε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι καμία χώρα δεν θα έχει ειδική μεταχείριση.
Τόνισε, ακόμη, ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ σε σχετική ερώτηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας, απάντησε ότι το υπολογίζει ανάμεσα στο 2%-3%.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι «τα επόμενα χρόνια το ευρώ θα διανύσει μία πολύ δύσκολη φάση», αναφέροντας ως πηγή ανησυχίας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα όσον αφορά τη συνοχή της ευρωζώνης.
«Πώς θα τηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας; Το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να μας δημιουργήσει ισχυρές, πολύ ισχυρές πιέσεις» ανέφερε η Μέρκελ.
«Ποιος θα πει στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι πρέπει να προχωρήσει σε νέα μεταρρύθμιση των συντάξεων; Δεν ξέρω αν θα τους ευχαριστούσε εκεί ιδιαίτερα να δίνει η Γερμανία διαταγές. Σίγουρα το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα ήταν ευτυχές εάν η Ελλάδα έκανε το ίδιο για εμάς.
" Με αυτή την έννοια, το ευρώ θα διανύσει τα προσεχή χρόνια μία πολύ δύσκολη φάση" τόνισε.
ingr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου