Του Στέλιου Κράλογλου
Στην... πρέσα των Βρυξελλών αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πολύ πιθανό να μπει ο 14ος μισθός στο Δημόσιο, δηλαδή το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας κρίνουν ότι τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας δεν επαρκούν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο 14ος μισθός μπαίνει στην «κρησάρα» των Βρυξελλών καθώς αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους Ευρωπαίους ως μισθολογικό προνόμιο των Ελλήνων που δεν συνάδει με τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή. Η πρόταση για την περικοπή του 14ου μισθού έχει γίνει από πέρσι με το αιτιολογικό ότι είναι μέτρο απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Σε κάθε περίπτωση η περικοπή του 14ου μισθού θα ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ των ετήσιων συνολικών αποδοχών των Ελλήνων μισθωτών και των υπολοίπων Ευρωπαίων. Και αυτό γιατί όπως τονίζουν οι ειδικοί της αγοράς παρά τους δυο επιπλέον μισθούς που παίρνουν, οι Έλληνες έχουν τους χαμηλότερους μισθούς από όλους τους συναδέλφους τους στην ευρωζώνη, εκτός από τους Πορτογάλους.
Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στην Ελλάδα, δηλαδή ο καθαρός μισθός και οι εισφορές, για έναν Έλληνα μισθωτό είναι 1.668 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2.366 ευρώ. Στην Ολλανδία είναι 2.887 ευρώ, στη Γαλλία 2.496 ευρώ, στη Γερμανία 2.275, στην Ιταλία 1.884 ευρώ και στην Πορτογαλία 1.207 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ο 14ος μισθός στην Ελλάδα λειτουργεί ως αντίβαρο στο γεγονός ότι στη χώρα μας ο κατώτατος μισθός υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαϊκών.
Στην Ελλάδα με υπολογισμένο και τον 14ο μισθό οι κατώτατες αποδοχές φθάνουν τα 803 ευρώ τον μήνα όταν στην Αγγλία είναι 1.148 ευρώ, στη Γαλλία 1.321 ευρώ, στην Ολλανδία 1.357 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 1.620 ευρώ.
Το χαμηλό ύψος των μισθών είναι ο λόγος ύπαρξης του 14ου μισθού μόνο στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στη Γαλλία όπου επίσης οι εργαζόμενοι έπαιρναν επιπλέον μισθό αυτός καταργήθηκε αλλά οι συνολικές τους αποδοχές δεν μειώθηκαν καθώς ενσωματώθηκε στο βασικό.
2 σχόλια:
υστυχως,τα πραγματα δεν πανε ετσι.Οι μισθοι κανονιζοντυαι,βασει της ανταγωνιστικοτητος καποιας οικονομιας και οχι βασει των αναγκων των πολιτων της χωρας.
Αν δεν ηταν ετσι,τοτε θα κοβαμε μονεδα αβερτα,και θα παιρναμε οσα ηθελε ο καθενας.
Αλλα αν το κανουμε αυτο,τοτε θα φτασουμε,εκει που ηδη εχουμε φτασει εμεις τωρα.Στον πατο δηλαδη,με χρεη βουνα.
Για να βγουμε απο δω,το μονο που πρεπει να γινει,ειναι αφου πεινασουμε αρκετα,για να βαλουμε μυαλο,γιατι σαφως και δεν εχουμε,να αρχισουμε να παραγουμε κατι,που να μπορουμε να το πουλησουμε,γιατι σημερα,ελαχιστα πραγματα μπορουμε να πουλησουμε.
Ειμαστε ακριβοι,και μας γυριζουν την πλατη.
Και αντι να δουλευουν στα χωραφια του πατερα τους,οι νεοι,τρεχουν στις πολεις,για να κυνηγησουν ονειρα θερινης νυκτος,απ αυτα,που πουλαει καθε βραδυ η τιβι στο ποπολο.Βαοντας στη δουλεια αυτη,καποους αλλοδαπους,ενω τα καμαρια τους,αεργα,καθονται στο καφενειο, και πινουν καφε,βριζοντας την κακουργα κενωνια.
Και χρεωνουν τον προυπολογισμο της οικογενειας,για να μπουνε σε καποια βοιδοσχολη,που κανενα μελλον δεν δινει,αλλα ειναι βλεπεις η μουρη που θα πουλησει η μαμα, μετα, στις φιλεναδες της,οτι το παιδι,"μπηκε".
Ας βαρανε τωρα το κεφαλι τους,που θα παρει καποιο χαρτι,που δεν θα ξερει τι να το κανει.
Διαβάστε το ποστ της angeta εδώ
Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Οι διαχειριστές του πλούτου της γης γίνονται όλο και πιο λίγοι και η εξουσία τους πάνω στον άνθρωπο έχει ξεπεράσει εδώ και κάμποσες δεκαετίες κάθε όριο της καθαρής τρέλας.
Τι να παράγουμε; Πολύ αργά το σκεφτήκαμε.
Δημοσίευση σχολίου