Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Στα 67 η σύνταξη. Τέρμα η πρόωρη συνταξιοδότηση

Σταδιακή κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που εξακολουθούν να ισχύουν για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (κυρίως σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δημόσιο, σώματα ασφαλείας κ.α.) και παράταση, σε εθελοντική όμως βάση, του εργασιακού βίου έως τα 67 έτη (από τα 65) προβλέπει το νέο σχέδιο που, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, κλήθηκε να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το... σήμα έδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δημόσια (με δηλώσεις του στο MEGA) ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, τόνισε:


Πρώτον, ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις, πάρα πολλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υπερβολικά κίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις» και πως «η μέση ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται πολύ του ορίου που είναι στον νόμο (δηλ. στα 65) ενώ το προσδόκιμο ηλικίας έχει ανέβει».


Όπως φαίνεται στους πίνακες που επεξεργάστηκε ο εμπειρογνώμονας της ΕΣΕΕ, δικηγόρος Δ. Μπούρλος, χαμηλότερα των 65 ετών όρια ισχύουν τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα. Κυρίως, όμως για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (μεταξύ 1983 και 1992) και τις γυναίκες που, όμως, με τον νόμο Πετραλιά σταδιακά, από το 2013 έως το 2017, θα αντιμετώπιζαν τόσο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. με 35 έτη στα 60, αντί στα 58 και οι μητέρες ανηλίκων στα 55 από τα 50 έτη) όσο και των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας.


Δεύτερον, ότι «δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση για την αύξηση, από τα 65 στα 67, του ανώτατου γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης». «Όχι, δεν εννοούμε απαραίτητα τα γενικά όρια, αλλά, βλέπουμε και γύρω μας τι γίνεται και σε άλλες χώρες που αύξησαν αυτά τα γενικά όρια.


Εμείς δεν έχουμε πάει σ’ αυτή την κατεύθυνση». Το ίδιο (δηλ. τη μη υποχρεωτική αύξηση του γενικού ορίου) διαβεβαίωσε σε επικοινωνία του με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και ο υπουργός Εργασίας Αντ. Λοβέρδος ζητώντας, μάλιστα, να παραστούν οι εμπειρογνώμονες της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ, ωστόσο, αποφάσισε να ανακαλέσει από την Επιτροπή τους κ.κ. Σ. Ρομπόλη και Γ. Ρωμανιά, αφού ανατράπηκαν οι όροι του διαλόγου.


Διευκρινίσεις για τα όρια ζητά η ΓΣΕΒΕΕ


Την έκπληξή της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, εκφράζει με επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ, θέτοντας θέμα συμμετοχής της στην επιτροπή για το ασφαλιστικό. Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο. Η Συνομοσπονδία στην επιστολή της επισημαίνει ότι στην έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε κείμενο θέσεων, με το οποίο διαβεβαίωνε ότι «δηλώνουμε ρητά και απερίφραστα πως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε και να προκαταλάβουμε κανέναν.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: