Μετά από πολλές και δημόσιες διαφωνίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία (άλλης μιας) Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, η κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει την Εξεταστική μόνο για την περίοδο 2004- 2009. Η κυβερνητική πρόταση αφήνει εκτός των αρμοδιοτήτων της Εξεταστικής Επιτροπής τόσο την κυβέρνηση Σημίτη, όσο και τις δυο περιόδους του Ανδρέα Παπανδρέου, στις οποίες επικεντρώνει η Νέα Δημοκρατία την κριτική της για την αλματώδη αύξηση του δημόσιου χρέους.
Η Κυβέρνηση με την απόφασή της αυτή διαπράττει διπλό σφάλμα. Πρώτον, κομματιάζει κάθε δυνατότητα συναίνεσης της Νέας Δημοκρατίας, την οποία όμως συναίνεση με επιμονή ζητεί. Ο κόσμος, οι πολίτες δεν είναι αφελείς. Αντιλαμβάνονται ότι αυτή η επιλογή, για Εξεταστική στην Οικονομία μόνο για την περίοδο των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή συνιστά ακραία ένδειξη πολιτικής αντεκδίκησης. Και οι πολίτες, είναι βέβαιο, θα τοποθετηθούν ανάλογα.
Το δεύτερο μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης είναι ότι στέλνει μηνύματα διαχασμού του πολιτικού κόσμου στο εξωτερικό. Η αρραγής ενότητα που παρουσιάζαμε ως τώρα πάει περίπατο με αυτή την ανεξήγητη κυβερνητική πρωτοβουλία. Πώς θα υποστηρίξει ο Γιώργος Παπανδρέου τις επανειλημμένες παλαιότερες διαβεβαιώσεις του “να ματώσουμε όλοι αλλά να πάμε μπροστά” όταν προφυλάσσει σκανδαλωδώς τόσο την περίοδο Σημίτη -η οποία βαρύνεται στη λαϊκή συνείδηση με πολύ συγκεκριμένα και γνωστά αμαρτήματα στην οικονομία- όσο και την περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου, όπου -όπως λένε ΟΛΕΣ οι σχετικές αναφορές- διογκώθηκε στα τωρινά αβάστακτα επίπεδα το δημόσιο χρέος;
Αυτή η απόφαση είναι το πρώτο σοβαρό λάθος του Γιώργου Παπανδρέου. Και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Αντώνη Σαμαρά. Μένει να δούμε ποιος και πόσο θα χρεωθεί ή θα πιστωθεί τις εξελίξεις…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου