Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Έγκριση Μπαρόζο στα "μέτρα" πριν από τις εξαγγελίες Παπανδρέου

Του Γιάννη Αγγέλη

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας (ΠΣΑ) σήμερα θα εγκριθεί από την Κομισιόν και δεν θα έχει πρόβλημα να «περάσει» στις 16 Φεβρουαρίου και το τέστ του ΕΚΟΦΙΝ.

Oι σχετικές δηλώσεις για την επικείμενη έγκριση του ΠΣΑ από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόσο χθες, λίγες ώρες πριν από τις εξαγγελίες Παπανδρέου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έγιναν αφού ενημερώθηκε για τα «πρόσθετα μέτρα» που επρόκειτο να ανακοινώσει ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Η Κομισιόν είχε ζητήσει επιπλέον μέτρα σε τρείς τομείς: μείωση δαπανών για μισθούς-συντάξεις, δέσμευση παρέμβασης στο ασφαλιστικό με αύξηση ορίων ηλικίας και άμεση βελτίωση της ροής φορολογικών εσόδων.

Με τις χθεσινές εξαγγελίες του ο Γ. Παπανδρέου «ανταποκρίθηκε και στις τρείς απαιτήσεις» έλεγαν χθες βράδυ κοινοτικοί αξιωματούχοι λίγο μετά την ανακοίνωση των μέτρων, αφού:

- Με την ακύρωση της δέσμευσης για αυξήσεις κατά το ποσοστό του πληθωρισμού (1,5%) σε πραγματικούς όρους μειώνονται οι μισθοί συνολικά κατά το ποσοστό αυτό (1,5%)και μείωνεται κατα το αντίστοιχο ποσό η δαπάνη στον Προϋπολογισμό, παράλληλα με την μείωση κατά 10% συνολικά των επιδομάτων.

- Με την ανακοίνωση αύξησης των ορίων ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής γίνεται υπέρβαση ακόμα και της παρέμβασης για εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών. Ανάλογη κίνηση άλλωστε έγινε και από την ισπανική κυβέρνηση την Παρασκευή.

- Με την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα αυξάνεται η έμμεση φορολογία όπως είχε ζητηθεί από την Κομισιόν. Η αύξηση του ΦΠΑ θα πρέπει να αναμένεται επίσης αλλά μετά την «επαναφορά της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών...» όπως υποστηρίζουν ανεπισήμως αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές βγήκε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Μπαρόζο να προκαταλάβει τις σημερινές αποφάσεις της Κομισιόν οι οποίες θα συνοδεύονται από μία σειρά μέτρων διαρκούς ελέγχου της υλοποίησης του ΠΣΑ.

Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο θα υπάρξει «ένα πολύ αυστηρό και έντονο σύστημα παρακολούθησης των εξελίξεων στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού στην Ελλάδα...».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι κοινό μυστικό πλέον στις Βρυξέλλες ότι η περίπτωση της Ελλάδας και το «σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου» που θα εφαρμοσθεί είναι ο προάγγελος «αυτού που θα πρέπει να επεκταθεί σ’ ολόκληρη την ευρωζώνη» σαν το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενιαίας οικονομικής πολιτικής.

Στην βάση αυτή άλλωστε ο κ. Μπαρόζο σήμερα μαζί με την έγκριση του ΠΣΑ της Ελλάδας εισηγείται την ανάθεση στην Κομισιον της ευθύνης ενός συστήματος «auditing» - που θα εφαρμοσθεί πειραματικά στην Ελλάδα – για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Η διόρθωση του ελλείμματος στην Ελλάδα «δεν είναι σημαντική μόνο για την ίδια αλλά και για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. σαν όλο...» δήλωσε χθες ο κ. Μπαρόζο και δεν εννοούσε μόνο την δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και την εισαγωγή μίας ενιαίας ευρωπαϊκής διακυβέρνησης...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι δύσκολο να δοθεί έγκριση σε μια έκθεση ιδεών.
Το πανηγύρι θα γίνει με τους μηνιαίους ελέγχους.
Ε ρε γλέντια . . .

Ανώνυμος είπε...

Εάν ο Γιωργάκης είχε ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ γνώση για τα οικονομικά θα έδιωχνε αμέσως τόσο τον άσχετο Παπακωνσταντίνου όσο και τη γραφική Κατσέλη.
Ο πρώτος απλά δεν ξέρει τί του γίνεται ενώ η δεύτερη έχει οικονομικές γνώσεις μαρξιστικού μοτίβου, επιπέδου δεκαετίας του 70.
Εάν ο Γιωργάκης δεν φέρει κάνα σοβαρό άνθρωπο (πχ. Παπαδήμο) τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και θα πάνε χαμένες όλες οι θυσίες του λαού.
ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙΣ ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι στα καλά τους οι εφοριακοί που απεργούν εν μέσω κρίσης;
Έχουν ιδέα πώς ζούν όσοι συμπολίτες τους (με πολύ ανώτερα πτυχία και εμπειρία) που δεν είχαν μπάρμπα στην κορώνη για να τους διορίσει να ξύνονται; Είναι τυχαίο που οι μισοί έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία (στο όνομα των άλλων μελών της οικογένειας - εννοείται) και οι άλλοι μισοί έχουν σαν ίνδαλμα τους πρώτους, προσπαθώντας να τους φτάσουν;
ΑΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΜΟΥ, ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.
Το 1992, επί υπουργίας Παλαιοκρασσά τους ζητήθηκε να δηλώσουν πόθεν έσχες.
Την επόμενη ημέρα οι κύριοι αυτοί άρχισαν επ' αόριστο απεργία, γιατί λέει τους προσέβαλε η στάση του υπουργού.
Κουίζ:
Ποιός ήταν τότε πρόεδρος των εφοριακών;
Ποιός άλλος;
Μα ο νύν βουλευτής Φθιώτιδας του πασόκ Μακρυπίδης.
Καμμιά δήλωση θα μας κάνετε σήμερα κύριε Μακρυπίδη μας ή κρύβεστε και εσείς, όπως συνήθως;
Όλα εδώ πληρώνονται, σύντροφοι σοσιαλιστές.
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΓΙΩΡΓΑΚΗ.
Θρέψατε ένα δημόσιο τομέα - τέρας που τώρα καλείστε να δαμάσετε.
Καλή τύχη και σας συνιστώ τσίγγινα σωβρακάκια.