Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ως πότε θα μας εκπλήσσουν τα αυτονόητα;

Πρώτο θέμα στις εφημερίδες. Ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Μέγα θέμα, που “αλλάζει τα πάντα”. Ποιο; Ότι ένας πρύτανης αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο και να καλέσει την αστυνομία όταν διεπίστωσε ότι στο χώρο του Πολυτεχνείου, ένα “πάρτι” γινόταν αφορμή για καταστροφή της περιουσίας του Πολυτεχνείου.

Ο αντίλογος όσων θεωρούν αυτή την είδηση σημαντική, είναι ότι τέτοια πρόσκληση κατ’ εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου, γίνεται για πρώτη φορά. Σώωωπα! Σοβαρά; Δηλαδή είναι είδηση ότι ένας νόμος εφαρμόζεται για πρώτη φορά σχεδόν τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του; Μεγάλη είδηση. Ανεπανάληπτη. Βρε, εφαρμόζεται ο νόμος στην Ελλάδα, λίγο τόχετε αυτό;

Να δούμε το πράγμα στα σοβαρά; Ήταν υποχρέωση του πρύτανη κ. Μουτζούρη να κάνει αυτό που έκανε. Όπως ήταν υποχρέωση πολλών άλλων πρυτάνεων που είχαν ακριβώς την εικόνα που είχε προχθές ο κ. Μουτζούρης, αλλά δεν κάλεσαν κανέναν, κι άφησαν την περιουσία του Πανεπιστημίου (τους) να καταστρέφεται είτε γιατί φοβήθηκαν τις συνέπειες των δυνάμεων κατοχής που έχουν εδώ και χρόνια καταλάβει τα Πανεπιστήμια της χώρας και τα έχει μετατρέψει σε άντρα αντίδρασης και στραγγαλισμού κάθε προσπάθειας παραγωγής επιστήμης, σκέψης, έρευνας, κριτικής αμφισβήτησης.

Αυτή η αυτονόητη υποχρέωση, την οποία εκτέλεσε ο κ. Μουτζούρης, όμως, μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια των δυνάμεων κατοχής. Οι οποίες από δω και μπρος θα μπορούν να εφοδιάζουν τις επεκτάσεις τους στην πολιτική με το “φοβερό” επιχείρημα: ο νόμος λειτουργεί ως έχει, απόδειξη ότι ο πρύτανης του ΕΜΠ όταν χρειάστηκε, κάλεσε την αστυνομία. Και μια αυτονόητη υποχρέωση ενός πρύτανη ίσως σκεπάσει τις δεκάδες παραλείψεις άλλων πρυτάνεων, που συνεχίζουν να ταυτίζουν στην πράξη στη χώρα μας το άσυλο με φασιστικές πρακτικές στο εσωτερικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τέτοια ζητήματα, δεν λύνονται με ημίμετρα. Οι γόρδιοι δεσμοί κόβονται, δεν λύνονται. Η διατήρηση του ασύλου δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ σχέση με προστασία της ελευθερίας του λόγου. Το αντίθετο, μάλιστα. Γι αυτό όσο γρηγορότερα καταργηθεί, τόσο το καλύτερο για τη Δημοκρατία μας, την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όπου αποφασίζουν οι πολλοί, κι όχι μια σοβιετικού τύπου “δημοκρατία” όπου το κόμμα ξέρει τα πάντα κι αποφασίζει για μας, χωρίς εμάς.

Τα Πράγματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: