Συγκράτηση του μισθού του πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των προέδρων των ανεξαρτήτων αρχών, μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των ΔΣ για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, αναστολή της χορήγησης αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου (με εξαίρεση την εισοδηματική ωρίμανση και μείωση των επιδομάτων και των πρόσθετων αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.
Ειδικότερα:
1. Για τα στελέχη της κυβέρνησης και τα διοικητικά στελέχη του δημοσίου, προβλέπεται:
-Καμιά αύξηση μισθού και μείωση των πρόσθετων αμοιβών των επιδομάτωνκαι των αποζημιώσεων του πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων κατά 10%.
-Αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των προέδρων των ανεξαρτήτων αρχών. Από τώρα και στο εξής ως οροφή θα θεωρείται η αποδοχή γενικού γραμματέα υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τα ειδικά προσόντα.
-Οροφή στις αμοιβές προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Ως οροφή θα θεωρείται και σε αυτή την περίπτωση η οροφή που αντιστοιχεί παραπάνω.
-Σε καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγηθεί μπόνους.
-Μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ.
2. Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.
-Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου (εκτός ωρίμανσης) και αναστέλλεται και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται.
-Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10% με εξαίρεση το κίνητρο απόδοσης, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
-Μειώνεται το όριο των υπερωριών κατά 30%.
-Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο περί οδοιπορικών εξόδων και καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε ομάδες/ επιτροπές εργασίας.
Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα ισχύσει και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αναδρομικά από την 1/1/2010.
Για τους συνταξιούχους του δημοσίου θα χορηγηθεί αύξηση 1,5% σε όλες τις συντάξεις έως 2.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική προσλήψεων αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις για το 2010 με μερική εξαίρεση στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι αναστολή προσλήψεων για το 2010 δεν θα οδηγήσει σε ματαίωση της εύλογης προσδοκίας των πολιτών που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους.
Προβλέπεται η σταδιακή τους απορρόφηση από το δημόσιο τα επόμενα έτη με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν.
Θα ισχύσει ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το 2011 και μετά ενώ θα γίνει και ανακατανομή υπαλληλικού προσωπικού με τη συγχώνευση φορέων.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα συσταθεί και μία "επιτροπή μισθών" με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και κυρίως της ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου του δημόσιου τομέα.
Επίσης προχωρά κανονικά η προετοιμασία για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμής όλων των μισθών του δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών.
Εξάλλου, καθορίζεται για όλους τους φορολογούμενους το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ ως αφορολόγητο όριο και η νέα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
Για ύψος εισοδήματος από 0 έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής καθορίζεται σε 0%, από 12.001 ευρώ έως 16.000 ευρώ ο συντελεστής καθορίζεται στο 18% και από 16.001 έως 22.000 ευρώ στο 24%.
Στη συνέχεια ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 26% για εισοδήματα από 22.001 - 26.000 ευρώ, στο 32% για εισοδήματα από 26.001 ευρώ- 32.000 ευρώ και 36% για εισοδήματα από 32.001 - 40.000 ευρώ.
Τέλος, για τα εισοδήματα από 40.001 - 60.000 ευρώ ο συντελεστής καθορίζεται στο 38% και άνω των 60.000 στο 40%.
Εξάλλου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή τη φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο.
Εξάλλου επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας που είναι ίσος με 0,1% για περιουσία από 400.001 ευρώ - 500.000 ευρώ και αυξάνεται κλιμακωτά ώστε να φθάσει το 1% για περιουσία άνω των 800.000 ευρώ.
H ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας θα φορολογηθεί όπως και των άλλων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου κοινωφελούς σκοπού.
1 σχόλιο:
ΤΟΣΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΡΕΤΙΡΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ? ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΟΥΝ? ΟΛΟΚΛΗΡΟ 10% ΑΠ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ? ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ.ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΦΑΙΔΡΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ? ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΛΙΓΟ!!ΓΕΛΟΙΟΙ!!!
Δημοσίευση σχολίου