Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
«Υπερκυβέρνηση» Βρυξελλών
«Οικονομική κυβέρνηση» της Ε.Ε. με επέκταση της στενής επιτήρησης των Βρυξελλών σε όλους τους νευραλγικούς οικονομικούς τομείς των κρατών-μελών και επιβράβευση των «καλών μαθητών», προτείνει ο πρόεδρος των «27» Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Του Κώστα Μοσχονά
Η πρόταση του Βέλγου απευθύνεται στους εταίρους, που συνέρχονται αύριο σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής, με στόχο να συμφωνήσουν στους βασικούς άξονες της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής στρατηγικής για την ερχόμενη δεκαετία , υπό το φως των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχονται η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο Ρομπάι θα προειδοποιήσει τους «27» ότι εάν συνεχίσουν στην ίδια οικονομική πολιτική πρέπει να ξεχάσουν το σημερινό ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο...
Το έγγραφο του Ρομπάι που θα βρεθεί στο τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών αποτελεί μια σύνθεση αλλά και επέκταση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα στρατηγική «Ε.Ε. 2020», καθώς και του γαλλογερμανικού σχεδίου. Ουσιαστικά, η ιδέα για τη δημιουργία μιας οικονομικής διακυβέρνησης δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στο κοινοτικό προσκήνιο. Την είχαν προβάλει στο παρελθόν η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Προσέκρουσε, όμως, στις αντιδράσεις (για λόγους εθνικής κυριαρχίας) Βρετανίας, Γερμανία αλλά και της Γαλλίας, που τώρα την επαναφέρει μέσω του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι παρατηρεί στο έγγραφο που θα υποβάλει στους εταίρους ότι μέχρι σήμερα κάθε κράτος-μέλος ακολουθούσε την οικονομική στρατηγική που πίστευε ότι ήταν η αρμόζουσα, λαμβάνοντας, υποτίθεται, υπόψη ορισμένες συστάσεις των Βρυξελλών. Η πολιτική αυτή πρέπει να σταματήσει για τον Βέλγο πρόεδρο και να αναλάβει τα ηνία μια «οικονομική κυβέρνηση» των «27». Η οικονομική πολιτική που θα ακολουθούν τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίζεται από την Ε.Ε., με την Κομισιόν να αναλαμβάνει τον ρόλο του αυστηρού «χωροφύλακα».
Ο Ρομπάι συμφωνεί με τους βασικούς άξονες της νέας στρατηγικής «Ε.Ε. 2020» που προτείνει η Κομισιόν. Δηλαδή να επεκταθεί η στενή εποπτεία, όπως προβλέπεται σήμερα στον δημοσιονομικό τομέα, και σε άλλους οικονομικούς τομείς-κλειδιά, όπως είναι η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα και οι μεταρρυθμίσεις. Δίνει έμφαση, λοιπόν, στην ανάγκη συντονισμού των πολιτικών των «27» και προτείνει να τεθούν 5 στόχοι για κάθε κράτος-μέλος, ανάλογα με τις οικονομικές του ιδιαιτερότητες. Στη συνέχεια, μπαίνει στο παιχνίδι η Κομισιόν, η οποία σε συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη θα αναθέσει σε εμπειρογνώμονες την εποπτεία ως προς την εκπλήρωση των 5 στόχων. Θα υποβάλλονται εκθέσεις προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών και σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους, θα ζητείται από το κράτος-μέλος η λήψη διορθωτικών μέτρων.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. αποφεύγει να ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στα κράτη-μέλη που δεν εκπληρώνουν τους στόχους. Προτείνει, όμως, να επιβραβεύονται οι χώρες που τους εκπληρώνουν, με τη χορήγηση κοινοτικών πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τον τομέα της έρευνας - τεχνολογίας και να έχουν προνομιακή πρόσβαση σε επιδοτούμενα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναφερόμενος έμμεσα στα προβλήματα Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη κατέδειξαν την ανάγκη μιας «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ε.Ε. *
! Δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27, ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας Ζαν Πιερ Ζουαγέ ζήτησε από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να στηρίξουν την Ελλάδα και «να μην παίζουν το παιχνίδι αγγλοσαξονικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου