Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Οι επιστολές του Πέτρου Δούκα στον Καραμανλή

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

08/05/05.

Έχουμε πολύ ορθοπεταλιά μπροστά μας, αλλά και οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για το καλύτερο είναι μεγάλες.

1. 1. Οι στόχοι για έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης το 2005 είναι πολύ φιλόδοξοι δεδομένου ότι

* για να πιάσουμε τα φορολογικά έσοδα που αναφέρει ο Προϋπολογισμός, τα φορολογικά έσοδα του 2005 πρέπει να αυξηθούν κατά 10% περίπου σε σχέση με τις πραγματικές εισπράξεις του 2004. –και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, δύσκολα θα περάσει το 3,0-3,3%.

* Tα φορολογικά έσοδα το πρώτο τετράμηνο του 2005 αυξήθηκαν κατά 3,1% περίπου. Τον Απρίλιο τα έσοδα ήταν 2,7% κάτω από τα αντίστοιχα του Απριλίου 2004! [Μείωση σημείωσε ο ΦΠΑ, ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων, οι φόροι από Νομικά Πρόσωπα, κ.α.]

* Το πρώτο τετράμηνο συγκρατήσαμε τις πρωτογενείς δαπάνες σε επίπεδα 2,6% πάνω από τα αντίστοιχα περυσινά. Τους επόμενους μήνες όμως θα ενταθούν σημαντικά και οι πιέσεις και στις δαπάνες– οι περισσότερες από τις οποίες είναι θεσμοθετημένες [«στον αυτόματο πιλότο»].

* Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στις εισπράξεις για το Γ’ ΚΠΣ, επειδή, «υφίστανται σοβαρές ελλείψεις και τα συστήματα δεν παρέχουν ακόμα εγγυήσεις για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των ΕΤΠΑ». Δηλαδή, φαίνεται πως θα υπάρξει κάποια σημαντική υστέρηση στις εισπράξεις από την Ευρ. Ένωση που θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα, στο έλλειμμα του 2005, αλλά και στο ύψος των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και στον ρυθμό ανάπτυξης!

Διαβάστε όλες τις επιστολές Δούκα στο www.olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: